Semlor (Paleo) - när det inte riktigt blir som man tänkt

Tanken var att detta skulle bli ett härligt recept på Paleo-semlor. Men det blir inte alltid som jag tänkt mig. Idag bjuder jag dig om inte annat så på ett litet leende eller ett kanske till och med ett riktigt gott skratt! Det är alltid något. Receptet bjuder jag också på, eftersom bullarna och fyllningen blev riktigt lyckat. Bullarnas recept hittade jag hos Paleoskafferiet (HÄR är det som jag utgick ifrån) och fyllningen komponerade jag ihop själv.

Om någon av er läsare har ett bättre tips på hur man lyckas vispa kokosmjölk eller kokosgrädde så får ni väldigt gärna dela med er. Tills dess så kör jag på vanlig vispad grädde från ko.


Är det fler än jag som inte får till att vispa kokosmjölk / kokosgrädde så där krämigt fluffig? Jag hade läst på och följde instruktioner punktligt för att få till det (se nedan hur jag gjorde), men lyckades som sagt inte få till det där fluffet. Det blev snarare en krämig sås som flöt ut åt alla håll och kanter....

Smaken på semlorna var fantastisk. Även den rinniga "vispade" kokosgrädden med vaniljpulver var riktigt god (även om det hade blivit betydligt bättre om den var fluffig, man äter ju med ögonen också).

RECEPT SEMLOR (PALEO)

Blir 8 stycken

Bullarna:
6 ekologiska ägg
3 matskedar ekologiskt kokossocker (jag använder detta)
1 dl ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
1/2 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser (jag använder denna)
1 dl ekologiskt kokosmjöl (jag använder detta)
2 teskedar ekologiskt bakpulver (jag använder detta eller detta)
2 teskedar ekologisk malen kardemumma (jag använder denna)
4 matskedar ekologisk psyllium (jag använder detta)

Fyllning (Räcker till 4 semlor. Gör dubbel sats för fyllning till alla semlorna):
4 ekologiska färska dadlar (jag använder dessa)
2 matskedar mandelmjöl (jag använder detta) - kan uteslutas om du inte tål nötter
2-3 matskedar krämig kokosmjölk (jag använder denna)
Urgröpet från semmelbullarna

Grädde:
Vispad krämig kokosmjölk utan tillsatser (jag använde denna), alternativt vanlig 40% grädde (t ex denna)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält kokosoljan.
- Vispa ägg och kokossocker så det blir fluffigt.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en skål (kokosmjöl, bakpulver, kardemumma och fiberhusk).
- Häll i den smälta kokosoljan och kokosmjölken i skålen med vispat ägg medan du vispar.
- Häll sist i de torra ingredienserna och vispa tills allt blandats väl.
- Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
- Dela smeten i 8 klumpar och forma med fuktade händer till jämna runda bullar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i 25-28 minuter tills bullarna är gyllenbruna.
- Låt bullarna svalna på ett galler.

Fyllningen:
- Kärna ur och mosa dadlarna med en gaffel. Rör i mandelmjöl (om du tål nötter) och kokosmjölk till en röra.
- Skär av locket på bullarna och gräv ur ett hål där fyllningen ska vara. Mosa med urgröpet tillsammans med övriga ingredienser till fyllningen.
- Fyll semlorna med fyllningen.

Grädden:
För att vispa kokosmjölk gjorde jag så här:
- 1 1/2 timme innan semlorna skulle ätas satte jag kokosmjölken i frysen.
- Samtidigt ställde jag in vispar och bunke i kylen så att de skulle vara kalla. Trixet för att vispa kokosmjölk skulle vara att allt är kallt.
- Efter 1 1/2 timme tog jag ut kokosmjölken. Nu ska vattnet från grädden i kokosmjölken separerat sig. Obs; Skaka inte förpackningen. Öppna försiktigt och använd den tjocka och krämiga delen som ligger överst. Den vattniga delen är gråaktig i färgen, den ska du inte använda. Spara den i en burk i kylen och använd t ex i en smoothie.
- Vispa grädden fluffig, om du kan....
- Tillsätt ett kryddmått vaniljpulver för extra god smak.
- Klicka på grädden. Lägg sist på locket på semlan. Jag pudrade med lite vaniljsocker på toppen, men kör du helt Paleo eller sockerfritt så skippa detta.

Enjoy!!!


Jag försökte rädda bilderna genom att fota uppifrån. Tänkte att då kanske det inte syns att grädden inte blev lyckad... Men ja, det funkade inte riktigt det heller... 

De två senaste åren har jag gjort DESSA semlor till fettisdagen, med recept från Hälsa Som Livsstil. Även de är fantastiskt goda.






___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Hej Sara, tack för mycket inspiration!😁 Jag håller precis på att starta mitt Marie Kondo projekt, och hittade mycket inspiration på din sida. 🤗Hmmm... Just nu blir det lite mycket sökande information till projektet. Sedan behöver jag också minska mitt användande av mobilen.🤔 Miljötänket har jag sedan tidigare, och där jobbar jag på att minska andelen förpackningar och så sakteliga öka andelen mat från trädgården och skogspromenaden.

  Ett tips när du vispar växtgrädde är att tillsätta lite syra innan visningen. Bara lite, så inte grädden blir syrlig. Citron blir bäst, men även lite äpplecidervinäger funkar. 😋

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann!

   Så roligt att höra att du påbörjat din resa både med KonMari, hållbarhet och att giftminimera. Ofta går dessa hand i hand och leder in i varandra. Jättekul att höra att jag kan inspirera dig på din resa :-)

   Att minska användandet av mobilen är vi många som behöver. Jag märker sån otroligt stor skillnad då jag medvetet lägger bort min telefon under helger eller eftermiddagar / kvällar. När man sitter försjunken i telefonen så kan det kännas spännande just då men sen inser man att man missat det "verkliga livet" och förlorat värdefull tid från det som händer runtomkring.

   Tusen tack för tipset med grädden. Jag har också hört att Garants kokosgrädde (lila förpackning) ska vara riktigt bra och lätt att vispa. Den är faktiskt så tjock att den går att använda som den är utan att vispa. Men tipset med att tillsätta lite citron för att få grädden fluffig ska jag lägga på minnet. Tack!

   Allt gott!

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.