Bärsylt utan socker

Finns det något godare än nykokt varm sylt gjord på bär?! Här kommer recept på en bärsylt som jag kokar ganska ofta. Den är enkel att göra och går att variera med de bär som man önskar. Sylten är helt utan tillsatser så som t ex citronsyra som annars är vanligt i köpesylt. Den är dessutom fri från vitt socker och istället sötad med några färska dadlar. Denna sylt är så god och passar till så mycket. Se längre ned i detta inlägg hur vi brukar äta vår sylt.

Nykokt hallon- och jordgubbssylt.

RECEPT BÄRSYLT SÖTAD MED DADLAR

225-250 gram ekologiska bär (går bra med frusna)
3-4 ekologiska dadlar (jag använder dessa)
2 matskedar ekologiska chiafrön (jag använder dessa)
1 dl vatten

Börja med att ta ut kärnorna ur dadlarna och mosa dem sedan med en gaffel direkt i kastrullen. Häll på vattnet och värm på låg värme tills dadlarna luckrats upp ganska bra med vattnet. Tillsätt sedan bären (går bra att ta direkt ur frysen) och värm tills det börjar småputtra. Lägg sist i chiafrön och rör om. Låt sjuda under lock på svag värme i 10-15 minuter. Rör om då och då.

Häll upp i en urdiskad glasburk och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp. Sylten håller sig minst en vecka.

Detta är allt som behövs för att göra din egen sylt. Valfria bär, färska dadlar, chiafrön och vatten. 

Sylten funkar lika bra att äta som marmelad på t ex nybakta scones (recept på scones hittar du HÄR), eller som topping på din chiapudding (recept på hur jag gör chiapudding hittar du HÄR och HÄR). Våra barn älskar det vi kallar "Risifrutti", vilket är rester efter att vi kokat ekologisk risgrynsgröt, där den kalla gröten toppas med sylten i detta recept. Risgrynsgröten kokar vi på DETTA grötris och receptet på gröten står på förpackningen.

Sylten är också fenomenalt god att toppa vilken gröt som helst med, eller klicka i din yoghurt. Vill du göra det extra gott så klicka även på en rejäl sked med ekologiskt nötsmör (jag använder framförallt DETTA mandelsmör samt DETTA jordnötssmör).

Andra recept på sylt som jag gör ofta är DENNA hallonsylt som är raw, samt DENNA lingonsylt som är sötad med äpple.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.