Lyxig helgfrukost - fluffiga bananpannkakor (Paleo)

Jag älskar att göra lyxiga frukostar på helgerna. Jag spenderar gärna en dryg timme med att fixa i ordning en riktigt god, mättande frukost. För det mesta äter vi frukost först vid 10 eller 11 på förmiddagen, så det blir mer som en brunch. Då får våra kroppar en naturlig korttidsfasta på samma gång då vi inte börjar med att äta direkt då vi vaknar, vilket är ett stort plus för hälsan. Läs mer om fördelarna med s.k periodisk fasta HÄR. Lyssna gärna på avsnitt 49 av podden 4Health med Anna Sparre för massor av tips och fakta kring detta. 


En frukost som jag ofta gör på helgen är pannkakor. Tidigare gjorde jag traditionella amerikanska pannkakor, som är fluffigare och mer mättande. Men dessa innehåller både stora mängder gluten och även en del socker, något som jag vill försöka undvika det så mycket jag kan. Sedan något år tillbaka så försöker jag hitta glutenfria alternativ. De här pannkakorna är verkligen ett riktig bra sådant! De blir lika fluffiga som amerikanska pannkakor, men gjorda på enbart bra ekologiska råvaror. De innehåller mycket ägg (2 ägg per person) vilket gör dem otroligt mättande. Självklart vill jag dela mina favoriter med er läsare så här kommer receptet.

En kopp av min variant av guldmjölk passar riktigt bra till pannkakorna. Ofta gör jag också en god smoothie till. Pannkakorna serverar vi med färska bär och lite lönnsirap (kan uteslutas om du är känslig för sött).


RECEPT FLUFFIGA BANANPANNKAKOR

Räcker till 4 personer

8 ekologiska ägg
4 stycken ekologiska bananer
4 teskedar ekologisk psyllium (jag använder detta) eller 5 teskedar psylliumfröskal (jag använder detta)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
2 teskedar äkta kanel (jag använder denna)
Ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder detta) eller ghee att steka i

Gör så här:

Kläck äggen i en bunke. Skala och lägg i bananerna, psyllium/psylliuskal, salt och kanel. Jag tycker att det blir en extra god smak att använda salt med kelp (läs HÄR hur jag mixar). Det ger den där extra goda touchen till pannkakorna som gör de så där extra oemotståndligt goda! Självklart går det också bra med vanligt oraffinerat havssalt. Mixa med en stavmixer till en slät smet. Låt stå ca 10 minuter.

Stek sedan i stekpanna i antingen kallpressad kokosolja eller ghee. Jag använder en liten soppslev som mått och en sån är lagom till varje pannkaka. Stek en och en gyllenbruna på båda sidor.

Värm gärna ugnen till 50 grader och lägg dina färdigstekta pannkakor där så håller de sig varma tills du stekt alla pannkakor klart.

Servera dina bananpannkakor med färska bär (jag använder frysta ekologiska bär som fått tina) och t ex lite ekologisk lönnsirap eller en klick kokosgrädde. Har du glömt att ta upp bär ur frysen så är det inga problem. Ställ in fatet med bär i ugnen som håller pannkakorna varma så är de snart tinade.

Till jul brukar jag krydda pannkakorna med juliga kryddor. Ersätt då kanelen i receptet och ta istället 1 tesked ekologisk kardemumma, 2 teskedar ekologisk äkta kanel och 1 tesked ekologisk malen kryddnejlika. Blir supergott!


Nu önskar jag er alla en riktigt fin helg så ses vi igen nästa vecka. Lägg gärna bort din mobil under en hel dag (om du klarar) eller minst 4 timmar och upptäck hur det påverkar dig. Ta en promenad. Bada i dagsljus, oavsett om det är soligt eller inte. Låt helgen få bli en tid för vila, återhämtning och tid för dem du håller kär.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.