Kladdkaka deluxe (Paleo)

Vem älskar inte kladdkaka? Idag bjuder jag på ett otroligt härligt recept på en så där riktigt kladdig kladdkaka deluxe som dessutom är Paleo. Kanske något att baka i helgen? Receptet som jag komponerat ihop är till skillnad från originalrecept på kladdkaka helt fritt från vitt mjöl (gluten) och vitt socker. Det består istället av råvaror som stärker din kropp och hälsa. Men som med allt sött, ät med måtta. Kroppen kan nämligen inte göra skillnad på vart det söta kommer ifrån, så mitt motto är alltid att äta med måtta. Eftersom denna kladdkaka är väldigt mättande så är det inte några större problem. Den är liten, mättande och naggande god!

Det vackra fatet på bilderna med en liten guldkant har jag fyndad second hand för några ynka kronor. Det känns sådär extra festligt att äta från vackra assietter tycker jag. Ännu bättre känns det i hjärtat att veta att jag inte behöver bidra till ny-konsumtion. Second hand är verkligen toppen! Jag slipper ha dåligt samvete över att tära på jordens resurser. Dessutom känns det speciellt att få leta lite extra innan jag hittar det där som glittrar alldeles extra för just mig. Det gör att jag uppskattar jag det jag äger ännu mer.


Jag använder en springform gjord i bleckplåt. Jag vill undvika bakformar med non-stick-beläggning eftersom dessa har perfluorerade ämnen (PFAS) i sitt ytskikt, som kan läcka över till maten. Därför undviker jag teflonpannor och bakformar, gratängformar och liknande som har non-stick-beläggning / teflon. 


RECEPT SARAS KLADDKAKA DELUXE (PALEO)

15 färska ekologiska dadlar (jag använder dessa)
4 ekologiska ägg
0,75 dl ekologisk kallpressad kokosolja (jag använder denna)
1,5 dl ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
0,75 - 1 dl ekologiskt kakao (jag använder detta)
0,75 tesked ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)
1,5 tesked ekologiskt bakpulver (jag använder detta)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Vill du ha lakrits-smak på din kladdkaka så lägg till 3 teskedar ekologiskt lakritspulver (jag använder detta).

Vill du ha en kladdkaka med julsmak så tillsätt 1,5 matsked pepparkakskrydda. Servera gärna med vispad kokosgrädde där du försiktigt rört ned rårörda lingon.

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Smörj en springform på ca 23 cm i diameter med kallpressad kokosolja och ströa med kokosflingor så det täcker både botten och kanterna.


- Smält kokosoljan i ett vattenbad.

- Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med äggen och den smälta kokosoljan med en mixerstav. 

- Blanda mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt i en skål (samt 3 teskedar lakritspulver om du vill ha lakrits-smak eller 1,5 matskedar pepparkakskrydda). Häll sedan över i burken du mixat i och mixa ihop allt till en jämn smet.


- Häll över smeten i springformen och smeta ut med en slickepott.


- Baka i mitten av ugnen i 17 minuter.

Låt kladdkakan svalna och servera gärna med en klick kokosgrädde och färska bär. Jag har nu lärt mig att Garants kokosgrädde funkar perfekt (denna) som ersättare till vanlig vispgrädde. Den är tyvärr inte ekologisk men däremot helt utan tillsatser. Låt kokosgrädden stå i kylskåpet minst några timmar innan du ska använda den. Den behöver inte ens vispas utan kan klickas ut direkt som den är. Vill man ha extra fluff så vispa den innan.

Klart!

Servera gärna din kladdkaka med färska bär (jag har alltid frysta ekologiska bär hemma), en klick kokosgrädde och toppa med lite nötter.. Det vackra fatet med guldkant har jag fyndat på loppis för några få kronor. 

Jag är en kladdkake-älskare och har under åren som denna blogg funnits delat fler recept på kladdkaka. DETTA recept är även det glutenfritt och har svarta bönor som grund, DETTA recept har smak av lakrits - för alla lakritsälskare, och DETTA recept är liksom dagens recept helt glutenfritt.


Nu önskar jag dig en riktigt fin, avkopplande helg!

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Tror du att man kan byta ut mandelmjölet mot något nötfritt?

  / Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joanna. Du kan byta ut mandelmjölet mot ekologiskt durramjöl, bovetemjöl eller teffmjöl. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Bjöd på denna och andra små godsaker på födelsedagen; omtyckt! Jag missade att kyla kokosgrädden innan vispning. Den skar sig och blev aldrig fluffig. Jag tror det berodde på att jag missade att kyla den? Vi serverade komjölksgrädde istället. Nytt försök med kokosgrädden nästa gång. Tack för receptet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny. Ja, det är viktigt att kokosgrädden är väl kyld. Minst några timmar i kylskåpet. Jag har hört att Garants kokosgrädde (den lila förpackningen) ska vara bäst att använda. Vill du vara ännu mer säker på att lyckas så ställ gärna skålen du ska vispa i samt vispar i kylen också innan så att allt är väl kylt när du sedan ska vispa kokosgrädden. Lycka till. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.