Glutenfri och nästan sockerfri kladdkaka

Idag testade jag att baka en kladdkaka innehållande svarta bönor. Efter att jag under en längre tid dragit ner mer och mer på socker (jag vill undvika vitt raffinerat socker, jag sötar hellre med honung, dadlar m.m.) och på gluten (då jag tycker att jag blir uppblåst och inte mår bra på vetemjöl) så ville jag testa en ny form av kladdkaka. Receptet blev riktigt lyckat. Här kommer det.


RECEPT KLADDKAKA MED SVARTA BÖNOR

1 tetra svarta ekologiska bönor
1 dl ekologiska havregryn
2 msk ekologiskt och rättvisemärkt kakao
3 msk ekologisk olivolja
1 tsk bakpulver
1/2 dl flytande ekologisk honung
4 msk ekologisk grädde (kan bytas mot ex havregrädde eller kokosgrädde)
1 dl hackade paranötter

Gör så här:

- Sätt ugnen på 180 grader.

- Blanda allt utom nötterna och mixa med en stavmixer. Hacka nötterna fint och vänd ner i smeten. Häll i ca 24 cm springform med löstagbar kant som du smort med olivolja och ströbröat.

- Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna och gör sen garneringen.

Garnering:

100 gram ekologisk rättvisemärkt mörk choklad
Bär av valfri sort (vi tog smultron, jordgubbar och röda vinbär för det var det vi plockat idag)

- Smält chokladen i ett vattenbad och häll över kakan. Garnera med bären.

Servera med vispad ekologisk grädde eller ekologisk vaniljglass.


Självplockade smultron, röda vinbär, hallon och jordgubbar fick bli garnering till kakan.Mumsig kladdkaka utan gluten och socker (förutom sockret i den mörka chokladen i garneringen.


Njut av kakan med en god kopp ekologiskt örtte. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.