Scones (Paleo)

Dessa scones har vi gjort som helgfrukost många gånger och de är verkligen favoriter hos hela familjen, stora som små. Det är nåt alldeles speciellt med nybakt bröd på morgonen, och även om jag inte har något emot att tillbringa mycket tid i köket med att göra extra lyxiga frukostar under helgen, så kan man om man vill spara tid göra degen redan kvällen innan. Då går det på ett kick att tillaga dem morgonen efter.

Jag älskar som sagt att göra lite extra lyxiga frukostar under helgerna och det blir ofta så att vi äter frukost väldigt sent på helgen. Först vid 10 eller 11 på förmiddagen brukar vi sätta oss till bords. Då blir frukosten mer som en brunch och vi har fått en naturlig spontan korttidsfasta vilket är så bra för kroppen emellanåt.


Sconesen känns så lyxiga och är vansinnigt goda. De är tack vare sitt höga näringsinnehåll väldigt mättande. De passar förutom som frukost som ett mellanmål, eller varför inte bjuda in några vänner på ett klassiskt afternoon tea. I love them! Originalreceptet hittade jag HÄR, men som vanligt ändrar jag och gör om så här nedan kommer min variant av receptet. Vill du äta helt Paleo så hoppar du över osten och äter dem med lite ghee och salt på, eller med en klick egengjord bärsylt (recept på den jag brukar göra kommer imorgon - HÄR hittar du det).


RECEPT SCONES 

Blir 8 scones (16 när man delar dem) och räcker lagom till fyra personer.

2 dl finriven ekologisk morot
2 ekologiska ägg
1 matsked ekologisk honung
4 matskedar ekologiskt ghee (eller 60 gram ekologiskt smör) + lite extra att pensla dina scones med innan de gräddas
5 dl ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1 dl ekologiskt tapiokamjöl / tapiokastärkelse (jag använder detta som finns på vår välsorterade lokala Icabutik)
1 dl ekologiskt kokosmjöl (jag använder detta)
2 teskedar ekologisk äkta kanel (jag använder detta)
2 teskedar mald ekologisk ingefära
2 teskedar ekologiskt bakpulver (jag använder detta)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Sätt ugnen på 175 grader.

- Riv morötterna på finaste riven. Smält ghee / smör.

- Knäck äggen och tillsätt honung. Vispa ägg och honung fluffigt med en elvisp. Tillsätt det smälta ghee/smör och vispa lite till.

- Blanda de torra ingredienserna: mandelmjöl, tapioka, kokosmjöl, kanel, mald ingefära, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt i skålen med ägg, honung och ghee/smör och vispa samman med elvispen. Tillsätt sist de rivna morötterna och mixa samman.

- Använd fuktade händer och dela degen på två och forma två lika stora runda bollar. Tryck ut på en plåt med bakplåtspapper till ca 20 cm i diameter. Blir det kladdigt så fukta bara dina händer ytterligare en gång.

- Skär en kryss i vardera brödkaka så att det blir fyra lika stora delar och nagga med en gaffel. Pensla med lite smält ghee eller smör.

- Grädda i 20-25 minuter tills sconesen är gyllenbruna. Bryt isär där du skurit och dela sedan varje scones på mitten.

Klart!

Servera dina scones med t ex en kopp guldmjölk (recept HÄR) och en god smoothie. 


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Hej! Ser fram emot att testa ditt recept då scones är en stor favorit. Mdn jag hittar inte tapiokastäekelse på min butik, kan jag anvönda potatismjöl eller maizena istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara. Jag fick tipset att byta ut tapiokamjölet mot cassavamjöl. Men det är ju också ett ganska ovanligt mjöl och kanske svårt att få tag på. Googlade snabbt och såg att det finns på Bodystore i alla fall. Jag är osäker på hur det funkar med potatismjöl eller maizena, men om jag skulle testa någon av dessa två så skulle jag testa med potatismjöl. Återkoppla gärna om du testar med ett annat mjöl hur det blev. Stort lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.