Raw chokladtårta med lakrits

Den här tårtan har jag gjort till flera högtidsdagar, varav den ena var min egen födelsedag igår, samt som dessert på nyårsafton. Den är enkel att göra och verkligen jättegod. Den innehåller varken gluten, mjölkprodukter eller vitt socker. Det gör att man inte alls får ett blodsocker som åker berg och dalbana som annars är så vanligt när man ätit sötsaker med mycket socker och vitt mjöl. Istället för sötsaker som består av endast tomma kalorier så är denna tårta gjord på råvaror med mycket näring i form av vitaminer och mineraler, samt bra fetter som stärker kroppen. Den görs med fördel några dagar innan den ska ätas, smakerna blir bara ännu godare om den får stå i frysen några dagar. Förvara den i frysen och ta upp några timmar innan den ska ätas. Den går också att förvara i kylskåpet i några dagar om man hellre vill det.


Här är receptet som jag utgått ifrån, men som ni vet gör jag gärna min egen twist på recepten. I min variant har jag bland annat halverat mängden honung och minskat lite på mängden kakao.

RECEPT RAW CHOKLADTÅRTA MED LAKRITS

Botten:

12 ekologiska färska dadlar (jag brukar använda dessa som jag köper på Coop)
1 dl ekologiska kokosflingor
1/2 dl ekologiska solroskärnor
1/2 dl ekologiska pumpafrön
1 tesked ekologiskt lakritspulver (jag använder detta)

Det går bra att utesluta solroskärnor och ta dubbel mängd pumpafrön, eller tvärtom, om man inte har båda sorterna hemma.

Mixa koksosflingor, solroskärnor, pumpafrön och lakritspulver i en matberedare med knivblad. Tillsätt dadlarna och mixa samman till en kladdig deg.

Fäst bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Tryck sedan ut degen över hela botten och tryck till så den blir kompakt. Lägg en tallrik över som lock och ställ in formen i frysen.

Chokladfyllning:

3-4 stycken ekologiska mogna avokado
80 gram ekologisk kallpressad kokosolja
3 matskedar ekologisk honung
1 dl ekologisk kakao
2 kryddmått ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)
ca 1 dl ekologiska hallon eller blåbär att garnera med (går bra även med frysta bär)

Dela och kärna ur avokadon och lägg i en skål. Väg kokosoljan och lägg i samma skål, tillsammans med honung, kakao och vaniljpulver. Mixa allt med en handmixer till en slät chokladkräm.

Ta ut formen med bottnen ur frysen och bred ut chokladfyllningen med hjälp av en slickepott. Dekorera med ekologiska hallon, jordgubbar eller blåbär. Det går bra att använda frysta bär. Ställ sedan tårtan i frysen igen tills timmarna innan den ska serveras. Låt tårtan stå i rumstemperatur någon timme innan den ska ätas.

Smaken av hallon eller jordgubbar bryter av så fint till den annars chokladiga smaken med en touch av lakrits.


Duka upp med finporslinet och njut av denna underbara tårta. Jag har köpt alla våra assietter på second hand för mellan 10-15 kronor styck. Jag tycker det är charmigt och vackert att de är olika. Temat på våra assietter är guldkant och vi använder dem vid de tillfällen då vi vill sätta lite extra guldkant på vardagen. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Kan man använda tinad fryst avokado tro? Det är så svårt att hitta fina mogna avokados..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde gå bra. :-) Tänk dock på att den frysta avokadon innehåller tillsatsen citronsyra (för att den ska behålla sin gröna färg och inte bli brun).

   Avokado hamnar alltid långt ned när de årligen ger ut listor på vilka grödor som är mest besprutade, så jag brukar faktiskt köpa oekologisk avokado ganska ofta. Jag köper de som säljs i nätpåsar för man får fler och till ett bättre pris. Sedan lägger jag dem i fruktfatet tillsammans med frukt tills de mognat. Så snart de är mogna lägger jag dem i kylskåpet och där håller de länge sedan. På så sätt har jag nästan alltid ätmogen avokado hemma. Lyssna gärna på avsnitt 162 av podden "4Health med Anna Sparre". Där delar hon massvis med information om just avokado.

   Lycka till med din tårta. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.