Chokladmuffins - utan gluten, mjölk och vitt socker

Det är fredag och vad passar bättre än att starta helgen med att baka dessa gudomliga chokladmuffins gjorda på enbart bra ekologiska råvaror med mycket näring och utan vitt socker och tillsatser från halvfabrikat. De är dessutom fria från gluten och mjölkprodukter. I "vanliga" bakverk är ofta basen just gluten, mjölk och vitt socker. De två första kan förutom att de är näringsfattiga även vara med och bidra till låggradig inflammation i kroppen i stort och allra särskilt i tarmen. Vitt socker har som de flesta nog vet noll näring.

För någon som är ovan att baka med mer rena råvaror där man undviker gluten, mjölk och socker kan nog ingredienserna i detta recept verka krångliga (man har dem inte hemma) och kanske har du aldrig använt dem. Vissa saker måste beställas från specialbutiker för att de inte finns i den vanliga matvarubutiken där man brukar handla. Till dig är mitt råd att kolla in mina övriga recept under fliken sötsaker för att hitta något med färre och enklare ingredienser som du känner igen. Börja med dessa bakverk först för att se att du gillar att baka på detta sätt så du inte köper hem en massa onödiga grejer som sen bara blir stående i skafferiet tills de blir dåliga och därför slängs. Är du van att baka på detta sätt har du förmodligen alla ingredienserna till detta recept hemma och använder dem regelbundet i din matlagning och när du bakar. Till dig säger jag bara, kör på och testa dessa chokladmuffins! De är vansinnigt goda.


RECEPT CHOKLADMUFFINS

Blir 12 stycken.

Muffins
2 dl ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)
1 dl ekologiskt rårismjöl (jag använder detta)
4 matskedar ekologiskt kakao (jag använder detta)
1 tesked ekologisk psyllium (jag använder detta)
1 tesked bikarbonat (jag använder detta)
1 tesked ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)
1/2 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1 matsked ekologiska chiafrön (jag använder dessa)
12 stycken färska dadlar (jag använder dessa)
1 avokado, urkärnad och skalad
2 matskedar ekologisk agavesirap (jag använder denna)
2 1/2 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser (jag använder denna)
1 matsked ekologisk kallpressad olivolja (jag använder denna)

Topping
1 dl naturella nötter, t ex cashewnötter eller valnötter (jag använder dessa)
3 matskedar ekologiska kakaonibs (jag använder dessa)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kärna ur dadlarna.
- Blanda mandelmjöl, rårismjöl, kakao, fiberhusk, bikarbonat, vaniljpulver, salt och chiafrön i en - matberedare med knivblad. Mixa ihop. Tillsätt sedan de urkärnade dadlarna och fortsätt mixa till ett fint mjöl.
- Tillsätt sist avokado, agavesirap, kokosmjölk och olivolja. Mixa allt till en smet.
- Placera ut degen jämt fördelat i 12 stycken stora bullformar med hjälp av två skedar. Låt svälla i 10 minuter. Tryck sedan ned grovt hackade nötter och kakaonibs.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
- Låt muffinsarna svalna innan du serverar dem. Klart och dags att avnjutas!


Receptet är inspirerat utifrån ett recept från kokboken Fika Eatclean Vegan - för högtider och även annars, men som alltid så ändrar jag och lägger till / tar bort för att ge receptet min egen prägel.

Nu önskar jag er alla en riktigt fin helg, så ses vi igen i nästa vecka.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.