Ekologiskt bröllop

Jag försöker att inte vara alltför privat här på bloggen. Det är liksom inte syftet att berätta om mig själv. Men jag vill ändå med mitt sätt att leva inspirera andra att leva mer hållbart och med mindre skadliga kemikalier i sin vardag.

2016 är ett speciellt år för mig personligen. Det är året då jag gifte mig. Efter 11 års kärlek valde vi att gifta oss. Som i alla andra aspekter av mitt liv så ville jag att även vårt bröllop skulle präglas av att vara både miljövänligt och giftminimerat. I detta blogginlägg tänkte jag dela med mig av hur vi gjorde för att sträva mot detta. Kanske kan jag inspirera andra som går i bröllopstankar till att utforma sitt bröllop mer hållbart och giftminimerat. Kommentera gärna om du har fler tips.

Fotograf: Evelina Carey. 

Några bra riktlinjer när man planerar sitt bröllop är att tänka ekologiskt och närproducerat i så mycket som det bara går. Jag vill också slå ett slag för att alltid försöka att gynna de små företagen och undvika att gå till de stora kedjorna. Det är en sån glädje att få gynna det småskaliga, än de multinationella företagen där pengarna går till en enda stor pamp. Jag kommer i detta inlägg att ge namn på de små företagare som vi anlitat och som vi varit väldigt, väldigt nöjda med. Bor du inte i Örebro så hör dig för och fråga efter rekommendationer bland vänner och bekanta för att hitta just din stads pärlor.

En annan viktig aspekt för att göra bröllopet så miljövänligt som möjligt, men också för att skapa det perfekta bröllopet som just ni vill ha är tid. Tid att planera och tid att ordna och förbereda. Vi beslutade att gifta oss ett år innan själva bröllopet ägde rum. Ungefär nio månader innan började vi så smått planera och lägga upp en plan för hur vi ville att vårt bröllop skulle bli. Tid är en aspekt av livet som jag reflekterat mycket över de senaste åren. Hela vårt samhälle är uppbyggt kring att göra saker fort. Det ska gå snabbt, och det ska vara enkelt och smidigt. Många stressar mer och mer, man vill hinna få in så mycket som möjligt i sitt liv. Men blir vi lyckligare av det? Jag tror inte det. Jag tror att en stor del av lösningen kring den stress som vi alla känner av mer eller mindre är att sakta ned. Att i motsats till vad vi lärt oss, att skynda för att hinna, istället sakta ned. Jag kallar det för slow living. Några kallar det för downshifting. Livet är det som pågår just nu. Varför stressa igenom det. Jag försöker att sakta ned, låta saker få ta tid och det har även präglat planeringen av detta bröllop.

Var heller inte rädd att ta hjälp av släkt och vänner att ordna de olika momenten av er bröllopsdag. De allra flesta tycker att det är roligt att hjälpa till och portionerar man ut uppgifter på många så blir det inte belastande för någon. Ett annat tips är att i första hand försöka att låna det ni behöver istället för att köpa nytt.


Inbjudningskorten - på återvunnet papper.

Vi tryckte upp kort hos Anna Bor och valde kort gjorda i 100% återvunnet papper tillverkat i Sverige. Det var bra att innan kunna beställa ett provtryck för att få se och känna på kortet innan vi bestämde oss helt. Denna variant valde vi. Ett annat tips är att själv skapa sina egna inbjudningskort genom att köpa papper och själv skapa de kort man önskar. T ex Idé & Hobby har allt man kan önska sig gällande papper och pennor. Fråga efter FCS-märkt papper för att försäkra dig om att pappret är hållbart producerat.

Inbjudningskort tryckta hos Anna Bor


Bröllopsklänningen - second hand och återbrukad.

Jag friade ett år innan vigseln ägde rum och kort efter kom tankarna upp hur jag skulle hitta min dröm-brudklänning. För mig var det inte ett alternativ att köpa en ny klänning, utan jag ville hitta en second hand. Det första jag gjorde var att kolla med min egen mamma om hon hade sin klänning kvar från när hon och pappa gifte sig på tidigt 70-tal, för att se och om det var möjligt att sy om den och fixa upp så att den passade mig. Men mamma hade hyrt sin klänning så den fanns inte kvar. Då började jag istället hålla ögonen öppna efter en brudklänning på alla second hand-butiker som jag regelbundet besöker. Jag har provat, velat, och provat igen ett antal klänningar. I våras köpte jag till slut en klänning second hand som var en av de första som jag hittade och gillade, men som var för liten. Jag köpte den ändå och tänkte sy om den, men den visade sig inte passa mig stilmässigt när jag väl kunde prova den. Då hittade jag av en slump en ny klänning på Myrorna. För ynka 85 kronor blev den min. Jag har sedan fått hjälp av en otroligt duktig återbruks-sömmerska, Agneta Bergman på AgnetAB Design att utforma klänningen så att det blev min absoluta drömklänning. Tillsammans med Agneta kunde jag bolla mina tankar och hon skapade en klänning som kändes klockren för mig och jag trivdes så bra i den, stilen kändes verkligen som jag.

85 kronor. Så mycket kostade min klänning när jag köpte den.

Innan klänningen är omsydd.

Så här såg klänningen ut innan jag sydde om den. Den var både för smal och för kort för mig. 

Så här blev klänningen när den var klar. Den är förlängd med gamla spetstyger, och förstärkt med siden som var över från sömnaden av en annan brudklänning. Fotograf: Evelina Carey.


Skorna - lånade.

Jag tycker inte att vita skor är särskilt snyggt i vanliga fall och därför ville jag ogärna gå och köpa ett par nya. Jag kollade second hand, men även där kändes det lite tråkigt att köpa ett par skor för ett enda tillfälle. Men jag ville gärna ha vita skor till bröllopsklänningen. Då erbjöd sig en av mina närmsta vänner som dessutom turligt nog har samma skostorlek som mig att låna hennes bröllopsskor som hon hade då hon gifte sig för några år sedan. Det kändes toppen att slippa behöva köpa nya, för att endast användas en enda gång.

Bröllopsskorna lånade jag. 


Håret - färgat med örter och uppsatt av min favoritfrisör.

Innan bröllopet så färgade jag håret hos Marie på Naturligtvis Eco. Efter att jag förstått hur otroligt skadligt konventionell hårfärg är så vill jag aldrig mer färga håret på detta sätt. Sedan några år tillbaka färgar jag därför mitt hår med ekologiska örter istället.

Däremot gjorde jag ett undantag och gjorde slingor på konventionellt sätt. Jag ville ljusa upp håret och gick därför emot mina principer gällande skadliga kemikalier. Att göra slingor kändes ändå bättre än att färga håret då slingor inte ligger direkt mot hårbotten.

Jag gjorde även ett undantag från no poo som jag annars använder mig av och gjorde uppsättning med vanligt konventionellt hårspray och andra diverse produkter. En gång är ingen gång anser jag. Den frisör som jag gått till i över 12 år, Anya Cetin på Art of Hair, som vid det här laget känner mig utan och innan fick göra min håruppsättning och jag blev så otroligt nöjd med det hon skapade av mitt hår. Jag utgick från en bild jag sett på en håruppsättning som jag tyckte såg fin ut och sen jobbade hon utifrån den. Så ett tips, googla "håruppsättningar bröllop" och titta vad just du gillar och kolla av med din frisör om det är möjligt att skapa något liknande på dig.

Jag ville ha en enkel och lite romantisk uppsättning och utgick från en bild som jag googlat fram ("håruppsättning brud"). Så här blev resultatet skapat av min frisör Anya Cetin.

Foto: Anya Cetin.

Foto: Anya Cetin.


Makeup - naturligt och hudvänligt mineralsmink från Back To Earth

Jag valde att använda mitt absoluta favorit-märke Back To Earth när jag gjorde min brudmakeup. Här har jag tidigare berättat om detta mineralsmink. Jag sminkade mig själv, och jag ville ha en enkel och naturlig sminkning. I en drömvärld hade Ulrika från bloggen Chic & Fair hjälpt mig med detta, eller så hade Back To Earths grundare Karin Eliasson fått hjälpa mig, men det var naturligtvis inte möjligt och jag fick helt enkelt göra det på egen hand, men med goda råd från Karin på Back To Earth som generöst delat med sig av tips och trix för att få en fin och naturlig bröllopsmakeup.

Dessa produkter använde jag till min brudmakeup.

Som grund virvlade jag på Back To Earths mineral veil som jämnar ut och ger en bra grund så att sminket ska hålla bättre. På bröllopsdagen ska ju makeupen se fin ut under många timmar och inte bara vara fin de närmaste timmarna efter man lagt sin makeup. Sen använde jag concealer (neutral) under ögonen för att ta bort mörka ringar med en liten pensel. Sen pudrade jag på foundation (N3), och nästa steg var bronzer för att få en solbrun look. Jag lade sen blush (blossom) på kindbenen. För att få allt att sitta bra under hela den långa dagen lade jag sist ett tunt lager mineral veil igen innan jag satte på mascaran.

Den stora borsten (kabuki) kommer från Back To Earth och den använder jag när jag lägger mineral veil, foundation och bronzer. När jag borstar på blush använder jag en borste i FCS-märkt trä som jag köpt på Åhlens (den heter powder brush). Även den lilla borsten som jag använder till concealer samt ögonskuggorna har jag köpt på Åhlens och även den är gjord av FSC-märkt trä.

Som mascara valde jag UNE 3in1 som har 100% naturligt ursprung och är certifierad med Ecocert. Jag har köpt den på Åhlens. Den är inte vattenfast. Jag tvekade om jag skulle tordas använda denna då det med stor sannolikhet skulle fällas både en och annan tår under bröllopsdagen, men jag hade testat den innan, och gråtit, och den höll bra utan att börja rinna. Jag valde dock att inte måla ögonfransarna allra längst in just för att jag var orolig att mascaran skulle börja rinna om jag fällde en tår.

Jag målade med en kajal under och över ögat (halva yttre), och använde mig av Benecos (färg brun) som jag beställt från Jordklok. Jag grundade läpparna med läppcerat Burts Bees som jag köpt på Apoteket. Sen tog jag en läppenna även denna från Benecos (pink) och avslutade med läppglans från Benecos (rosé), även dessa köpta på Jordklok. Som ögonskugga använde jag Back To Earth (smoky). Det som är så jättebra med Back To Earth förutom att innehållet är fenomenalt ur kemikaliesynpunkt, är att man kan beställa provpåsar för 10 kr/st för att testa hemma vilka färger och nyanser som passar bäst.

Jag ville ha en enkel och naturlig bröllops-makeup och det gick bra att lägga den själv. Jag hade dock testat några gånger innan för att få det exakt så som jag ville. Fotograf: Evelina Carey.


Nagellack - ett så kallat 8-Free.

Jag använde mig av ett nagellack som är ett så kallat 8-Free, d.v.s fritt från 8 ämnen som annars är vanliga i nagellack men som är skadliga. Det är toulen, formaldehyd, dibutylftalat, formaldehydharts, parabener, xylen, kamfer och kolofonium. Nagellack är en produkt som inte går att få helt giftfri. Men det finns bättre och sämre varianter. Man ska dock vara medveten om att alla nagellack innehåller skadliga ångor från lösningsmedel och dessa ångor är inte bra att andas in. Måla gärna därför dina naglar utomhus så du inte andas in ångorna. Jag hade detta nagellack från Boho Green Revolution på vårt bröllop, och är jättenöjd med både färgen och hur bra det höll utan att börja skavas av. Färgen heter Plume. Jag köpte det på Jordklok.se.

Jag blev oerhört nöjd med både färgen och hållbarheten på detta nagellack. Jag använde varken base coat eller top coat som annars är vanligt för att få nagellacket att sitta bättre. Det höll ändå och såg fint ut i flera dagar efter att jag målat mina naglar.

Nagellacket heter Boho Green Revolution och färgen heter Plume.


Ringen - omgjord förlovningsring av en lokal guldsmed.

Kom ihåg att ert bröllop utformar bara ni. Det finns inga regler på hur allt ska gå till. Det är ER stora dag och man kan utforma den väldigt olika. Jag har flera gånger under det år som gått sedan vi beslutade att gifta oss fallit i fällan att nåt ska vara på ett visst sätt för att jag sett att så har de gjort eller sett ut på andra bröllop som jag själv varit på eller läst om / sett på tv. Ett exempel är t ex klänningen, det är inget som säger att det ska vara en vit långklänning. Utgå från dig själv och ställ dig frågan, hur vill JAG ha det? Hur vill VI ha vårt bröllop? Det gäller alla delar av ert bröllop, allt från klänningen till festen, vem ni ska bjuda o.s.v.

Jag och min käresta beslutade ganska snabbt att vi inte ville ha två ringar, som är det klassiska när man gifter sig (en som man får när man förlovar sig och en som man får på vigseln). Vi tyckte båda att det är för mycket och ville ha något enklare.

I Kanada är det vanligt att man vid förlovningen får den "finare" ringen och vid vigseln en enklare slät, alltså precis tvärtom som här i Sverige. Efter som min andra hälft kommer från Kanada så blev det så att vi gjorde så vid förlovningen att hon fick en lite mer påkostad ring och jag en slät. Nu inför vigseln hade vi först tänkt att jag skulle få samma ring som hennes förlovningsring och hon få samma som jag hade som förlovningsring (de är gjorda för att passa med varandra). Men eftersom vi ändrade oss och inte ville ha två ringar, för att vi båda tycker att det blir för mycket på våra ganska små händer, så gjorde vi så att vi istället gick till en guldsmed och lade in tre stenar i min ring så att den fick samma utseende som hennes (fast min är i vitt guld och bredare).

Jag fick tipset att besöka Örebros kanske äldsta guldsmed, Alf Halldin. Jag gick dit och fick enormt fin service och han kunde utforma min ring precis så som vi önskade. Han hjälpte mig även med det halsband med sötvattenspärlor som jag fått som present tidigare och där länken gått sönder, genom att tillfälligt ordna det inför bröllopet så att jag kunde bära halsbandet.

Jag är jättenöjd med min ring och är glad att vi inte köpte en till ring som vigselring. Detta känns mer som jag. 

Det känns så bra att gynna det småskaliga och lokala företagare och jag kan verkligen varmt rekommendera er som bor i Örebro och närheten att besöka Alf Halldin. Han tar lite längre tid på sig då han är själv som gör allt jobb, men det är så värt väntan. Återigen, tid är den viktigaste hörnstenen för att få det perfekta bröllopet på det sätt som just ni önskar.

Guldsmed Alf Halldin på Rudbecksgatan i Örebro. Det känns så bra i hjärtat att kunna gynna de små företagarna och bojkotta de stora multinationella företagen. 

Våra ringar.

Våra båda ringar. Vi målade båda naglarna med nagellacket från Boho Green Revolution i färgen Plume. Fotograf: Evelina Carey.


Blommorna - KRAV-märkta.

Många blommor som säljs idag produceras på ett sätt som innebär en stor miljöbelastning där enorma mängder vatten och en stor mängd starka kemikalier används, och personerna som jobbar i blomodlingarna har många gånger odrägliga arbetsförhållanden (de utsätts för starka kemikalier, har oskäligt långa arbetsdagar samt mycket låga löner). Genom att välja miljömärkta blommor så vet du att blommorna är odlade på ett schysst sätt och att arbetarna har drägliga arbetsförhållanden.

Självklart ville vi ha miljömärkta blommor. Jag fick jättebra service då jag efterfrågade KRAV-märkta blommor, på Zälls Blommor i Örebro. För att hitta en bukett som vi gillade så googlade vi brudbukett och kollade bilder. Vi hittade en fin som vi båda gillade, tog med oss bilden till blomsterhandeln som kollade upp om det var möjligt att göra en liknande bukett fast med KRAV-märkta blommor.

I våra brudbuketter har vi KRAV-märkta vita rosor, Fairtrade-märkt svensk vårglöd, KRAV-märkt freesia och limefärgade kvistrosor, hjärtan på snöre (som även var en del av vår bordsdekoration då en god vän hade dessa i överflöd).

Vi fick en fantastisk service och det var aldrig några problem att skapa brudbuketter som var miljömärkta. Eftersom dessa blommor är ganska mycket dyrare än icke miljömärkta blommor så valde vi att sätta ett tak på 1000 kronor per bukett och istället göra buketterna lite mindre.

Så här blev våra KRAV-märkta brudbuketter. Fotograf: Evelina Carey. 


Denna bukett fastnade vi för och tog med oss till blomsterhandeln när vi skulle utforma våra brudbuketter. 

Vi fick verkligen fantastisk service på Zälls blommor i Örebro, och vi kollade i och för sig inte med några andra blomsterhandlare men jag blev förvånad över att de var så tillmötesgående och hjälpte till att skapa brudbuketter som även var miljömärkta. Tack Ida på Zälls blommor för fantastisk service och otroligt vackert skapade brudbuketter.


Fotografen - gynna en lokal företagare.

Vi kontaktade några fotografer som vi fått tips om från vänner och bekanta och beslutade oss till slut för att anlita Evelina Carey i Örebro. Vi är oerhört nöjda och kan verkligen varmt rekommendera henne. Det är viktigt att personkemin stämmer med fotografen för att man ska känna sig avslappnad (så avslappnad man nu kan på sin bröllopsdag) och om man inte känner sig bekväm med fotografen blir inte heller bilderna bra. Här är länk till Evelinas Facebook-sida där ni kan se fler av de fantastiska bilder som hon tagit. Vi anlitade henne för tre timmar, med porträttfotografering i vackra Rynningeviken och under vår vigsel. Ett tips är att tydligt kommunicera med fotografen innan vad ni tycker är viktigt gällande era bröllopsbilder. Vi ville ha naturbilder, porträtt blandat med närbilder och vi ville också ha ett gruppfoto av alla gästerna då vi inte hade fotografen bokad under själva festen utan bara till efter vigseln.

En av många vackra bilder som fotograf Evelina Carey tog under vår bröllopsdag.

På festen hade vi bett några av gästerna som gillar att fotografera att ta mycket bilder under hela kvällen. En vän filmade även hela vigseln samt alla tal m.m som hölls under festen, något som jag verkligen kan rekommendera. På så sätt kan man gå tillbaka och titta om och om igen och genom filmen så kan vi även lyssna till de sånger som sjöngs under vigseln. Hade vi inte filmat hade jag tyvärr glömt en hel del av vigseln då nerverna av förståeliga skäl var ganska spända under ceremonin. Att ha alla fina tal som hölls på film är också ett mycket fint minne som jag tror vi kommer titta på många gånger när vi vill minnas denna otroligt fina dag. Även filmkameran hade vi lånat.


Vigseln - enkel och utomhus.

Vi valde att viga oss utomhus, för att det är så vackert med den svenska försommaren. Men det ska erkännas att det fanns en stor stress innan bröllopet då det ösregnade dagen innan vår vigsel. Men på vår bröllopsdag så sprack solen igenom och det blev otroligt vackert väder då vi fotograferades under eftermiddagen. På själva vigseln var det mulet men uppehåll.

Vi hade anlitat Anna Nilsson, en god väns vän, att sjunga och spela piano på vår vigsel och vi hade med omsorg noga valt musik som betydde mycket för oss. Det blev personligt och på det sätt som vi önskade. Som vigselförrättare hade vi Agneta Blom som höll ett fantastiskt rörande och mycket personligt tal till oss.

Fotograf: Evelina Carey.

Vi tog med barnens griffeltavla och skrev ett meddelande till gästerna när de kom till vigseln. 

Vi tryckte upp ett enkelt program på fint papper hos tryckeriet Repro på Örebro Universitet. Totalt för både program för vigsel samt programmet för festen så gick det på dryga 500 kronor.

Fotograf: Evelina Carey.


Efter vigseln så använde vi ekologiska såpbubblor från Sonnett som vi köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården, men de finns även att köpa här. Vår toastmadame lånade av vänner ihop gamla skaft som de kunde använda till att blåsa bubblorna med.

Vi möttes av vackra såpbubblor efter vår vigsel. Fotograf: Evelina Carey. 

Såpbubblorna var ekologiska från Sonett och de olika hållarna för att blåsa såpbubblor lånades ihop istället för att gå och köpa nya. Fotograf: Evelina Carey.


Maten & drycken - KRAV-märkt och närproducerad.

Festen valde vi att hålla på den KRAV-märkta restaurangen Rosengrens Skafferi i Örebro. En restaurang som länge varit en av stadens absoluta pärlor enligt oss, med god kvalitet och vegetarisk ekologisk mat på menyn. Här har jag skrivit om Rosengrens tidigare. Vi valde att ha en buffé bestående av citron & persiljemarinerad varm lax, rökt nötkött från Närke, getostpajer, kavringtårta med örter, rostade rotfrukter med honung och rosmarin, melonsallad med mynta, örtagårdssås, färskost med kummin och hemlagat surdegsbröd.

Bröllops-buffén på Rosengrens Skafferi. Foto: Emmy Lindström.

Vi valde att servera naturvin, som är helt fritt från tillsatser. Även ekologiska viner innehåller tyvärr ofta bekämpningsmedel, då det bara är själva druvorna som är ekologiska och den ekologiska märkningen inte säger något om hur man sedan framställt vinet. Det är också vanligt med stora mängder socker i de viner som säljs på Systembolaget. Vill man testa naturvin så går det bra att beställa via Systembolaget, då de ofta inte finns till försäljning i deras butiker.

Detta naturvin serverades på vår bröllopsfest.


Bröllopstårtan - rawfood utan socker och tillsatser. 

Den duktiga personalen på Rosengrens skafferi hjälpte oss att skapa den perfekta bröllopstårtan för oss. Eftersom vi till vardags försöker att undvika socker i så stor utsträckning som möjligt, både i bakverk men även det dolda sockret som finns i mycket av den mat man köper, så kändes det så bra att kunna göra en tårta som var utan socker. En tårta som man kan njuta av med fullgott samvete, för att den innehåller riktiga och rena ekologiska råvaror utan tillsatser och vitt socker. Vi fick prova oss fram för att hitta en tårta som vi gillade allra mest. Eftersom min fru har en hel del allergier (de flesta nötter, samt väldigt många bär och frukter) så var det inte den lättaste uppgiften vi gav dem, men de klarade av det galant.

Vi fick prova tre varianter av tårta innan vi kombinerade ihop det som skulle bli vår bröllopstårta.

Så här blev vår bröllopstårta, som vi valde att servera som bakelser. Tre lager bestående av ekologiska solrosfrön, dadlar, kokosolja, zucchini, rödbetor, stjärnanis, lakritspulver, vaniljpulver, oraffinerat havssalt, kakao, baobab och cashewnötter. Toppad med ett chokladmousse gjort av ekologisk avokado och kakao. 



Dekorationerna - i naturmaterial.

Som placeringskort valde vi att plocka vackra stenar från Rävgången vid sjön Hjälmaren utanför Örebro. Varje sten var unik, precis som varje gäst på vår fest är väldigt unik. Det gav ett vackert naturligt inslag i dukningen och var dessutom helt gratis.

Vi hyrde linnedukar, och på borden fanns ängsblommor.

Jag har en god vän som hade blomman "hjärtan på snöre" i överflöd och som erbjöd sig att dela med sig av dessa, vilka vi dekorerade med på borden. Hjärtan på snöre gick sedan igen även i våra brudbuketter.

Stenar plockade vid sjön Hjälmaren som ska bli placerings-kort till dukningen.

Stenarna plockade vi en otroligt vacker försommardag nere vid Rynningeviken / Rävgången vid sjön Hjälmaren.


Vi skrev namnen på stenarna och använde som "placerings-kort".

Stenarna placerades tillsammans med det program som vi tryckt upp. Foto: Emmy Lindström.

Som blommor på borden hade vi enkla ängsblommor. Vi dekorerade även med min väns "hjärtan på snöre" som även fanns i våra brudbuketter. Foto: Emmy Lindström.

Programmet tryckte vi upp på tryckeriet på Örebro Universitet, Repro. I det hade vi skrivit menyn för hela kvällen samt en beskrivning av alla gästerna som var med på bröllopsfesten. Vi valde att trycka det stående på ett lite tjockare papper i A4-format och jag köpte hampasnöre på Idé & Hobby som jag knöt runt pärmen med en liten rosett.

Hampasnöre köpt på Idé & Hobby i Örebro som vi använde till att knyta runt programmet för festen.

Programmet för vår bröllopsfest, med menyn och en beskrivning av alla gästerna. 


Morgongåvan - något vi båda hade önskat oss.


Som morgongåva gav jag ett halsband från Johanna N som bland annat startat slow fashion-uppropet. Min blivande fru hade önskat sig ett halssmycke. Jag tycker att Johanna N:s smycken är väldigt vackra och det finns en genuin tanke bakom hennes affärsidé där miljön har stort fokus. Jag hade förmånen att gå på en av Johannas föreläsningar då hon besökte Örebro tidigare i vår, och jag gillar så mycket hennes tankar kring hållbart mode. Läs gärna mer här om hennes tankegångar. 

Själv hade jag önskat mig en bra brödkniv till mina surdegsbröd och det var precis vad jag också fick. Mitt önskemål var att den skulle vara plastfri :-). Eftersom surdegsbröd har en ordentlig skorpa så krävs en bra kniv för att kunna skära bröden. Kniven vi haft innan hade jag haft sedan jag flyttade hemifrån och den var tyvärr bortom all räddning trots att jag försökt att slipa upp den.



Det här fina smycket gav jag till min blivande fru på morgonen för vår bröllopsdag. 

Jag hade önskat mig en ordentlig och rejäl brödkniv så jag kan skära mina surdegsbröd som har den hårda karakteristiska skorpan. Den brödkniv vi hade innan har jag haft i mer än 15 år och den höll tyvärr inte måttet för att skära surdegsbröden med. Jag fick denna fina kniv från Global av min blivande fru. 


Presenterna - upplevelser.

Vi önskade oss inget. Eftersom vi redan har allt man kan tänka sig behöva och inte vill bidra till överkonsumtion så uppmanade vi de gäster som ville ge present att antingen ge oss något som vi båda verkligen uppskattar. Att bli bortbjudna på middag, lunch eller en fika. Att slippa tänka på disken och planering av mat för omväxlings skull. Vi blir båda glada av att komma hem till våra vänner och äta, eller om man inte gillar att laga mat kanske en fika på stan. Att umgås med våra vänner och äta god mat är något som vi båda uppskattar. Något annat som vi önskade var att gästerna skänkte en gåva till UNHCR, som har fina gåvobevis. Då kan gåvan komma dem som verkligen är i behov av en gåva till hjälp, istället för oss.

Vi hade också uttryckt önskemål om att gästerna skulle göra något under bröllopsfesten, så som att hålla ett litet tal, sjunga en sång, göra en sketch eller liknande. Väldigt många höll tal och ordnade med roliga och överraskande lekar under festen och detta uppskattade vi så otroligt mycket.

Vi fick också en hel del presenter. Men gästerna känner oss väl och det var sådant som vi verkligen uppskattar, som en natt i Trädhus-hotellet, ett presentkort på den KRAV-märkta gården Ostbiten, teaterbesök, rättvisemärkta bambuprodukter från Världsbutiken i Hallsberg, sittunderlag i ull och ekologisk champagne, en vacker kudde sydd av återbrukade tyger, vackra Mumin-muggar, dikter och mycket annat väldigt fint. Lite oväntat fick vi även en present från Malin i Ratan som skickat en fin presentask med tvålar.


Tackpresenter - upplevelser.

Många av våra vänner var med och hjälpte oss under och innan bröllopet. Vi tog fasta på alla som erbjöd sig att hjälpa till och portionerade ut ansvar på dessa personer. Det var allt från hjälp att ställa ut stolarna innan vigseln, till dukningen, filma vigseln och mycket mer.

Som tack kommer vi skicka ut tack-kort till alla som var med och gjorde vår bröllopsdag till en oförglömlig dag, och till min goda vän som var toastmadame och våra grannar som var barnvakter och tog hand om våra barn under både festen och natten efter så valde vi att ge bort upplevelser, en natt på vildmarkshotellet och ett presentkort på vår favoritrestaurang, underbara Vita Krala.






___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

18 kommentarer:

  1. Så roligt att få läsa om ert fantastiska bröllop! Tack för all inspiration! Ni är verkligen fina tillsammans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Jennie. Det var verkligen en helt magisk dag och jag är jätteglad om jag kan inspirera andra att utforma sin bröllopsdag så att det ändå blir en miljösnäll handling. Denna dag var definitivt bland de bästa dagarna i hela mitt liv, näst efter våra två barns födslar. Ett minne för livet! Kramar /Sara

      Radera
  2. Vilket härligt inlägg:)
    Riktigt kul att läsa stort grattis till er ta hand om varandra:)
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Camilla. Det var verkligen en helt underbar dag som kommer leva kvar i minnet för resten av våra liv. Stor kram till dig. /Sara

      Radera
  3. Vilket bra inlägg! När vi gifte oss var jag inte lika inne i miljövänligheten som jag är nu, däremot hade vi knaper budget vilket ofta går hand i hand med miljövänligt. Vi lånade och fick massor med saker! Vi gifte oss utomhus så det var gratis och sen fick vi låna mina föräldrars trädgård. Av två linnedukar jag fick av en kompis sydde jag totalt ca 100 servetter. Dekorationer gjordes av ihoplånade glasvasar/-flaskor, tyger och dukar. Jag hade turen att en av mina vänner var engagerad i en festival där vi bor så vi fick låna massor med rekvisita från deras festival: soffor, bord, stolar, väggbonader, lampor... det blev verkligen en fantastisk blandning! Vi lånade partytält av grannar och släktingar, likaså vad gäller serviser. Glas hyrde vi in från en lokal firma - kostade väldigt lite och vi behövde inte ens diska dem. Även mitt hår fixades på en ekocertad salong - och färgas med henna. Klänningen var förvisso ny, men handgjord och ekologisk. Det vi märkte mest var att folk älskar att hjälpa till! Så fort vi frågade så fick vi låna både det ena och andra. Det enda vi köpte som var dåligt ur miljösynpunkt var champagneglas i plast till skålen i parken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida. Vad roligt att höra om ert bröllop. Och du har rätt, en knaper ekonomi innebär ofta även att handlingarna blir miljövänliga. Det som är så bra är att man kan utforma sitt bröllop på så många olika sätt och det mesta går att ordna så att det ändå blir miljövänligt om man bara tänker till och har tiden att ordna allt så det inte blir panikinköp av diverse grejer för att man inte hinner på något annat sätt. Tack för att du delade med dig av några glimtar från ert bröllop, det är jätteroligt att läsa hur andra gjort. En trevlig sommar önskar jag dig. /Sara

      Radera
  4. Oj vilken vacker och inspirerande blogg du har, har läst igenom ett 20-tal inlägg så långt men gillar den verkligen. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad jätteroligt att höra 😊. Glad midsommar önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

      Radera
    2. Tack, vad jätteroligt att höra 😊. Glad midsommar önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. vilket oroligt underbart bröllop, och så fina tankar bakom allting☺️ <3 / Louise (ecosand)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela texten kom visst inte med;)

      Skulle även stå att jag blev både rörd och inspirerad av ert vackra bröllop☺️

      Radera
    2. Tack Louise, det var ett fantastiskt bröllop och det blev verkligen så som vi önskade. Ett minne för livet! Kram och glad midsommar 😊. /Sara

      Radera
    3. Tack Louise, det var ett fantastiskt bröllop och det blev verkligen så som vi önskade. Ett minne för livet! Kram och glad midsommar 😊. /Sara

      Radera
  7. Tack för den här superfina läsningen! Jag fick en massa inspiration inför kommande bröllopsplanering. :) Hur mycket gick allt som allt på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sarah. Jag ser nu att jag glömt att svara på din kommentar. Förlåt för det. Kanske har ditt bröllop redan varit? Vårt bröllop gick på strax över 50 000 kronor och vi hade ungefär 30 gäster. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.