Min hälsa

Alla ni som följt mig på Instagram vet att min hälsa inte varit på topp under det senaste året. Det har varit en detektivarbete att hitta orsaken till diverse symtom och i maj hamnade jag på akuten med misstänkt stroke eftersom jag börjat att domna bort på hela höger sida. Man gjorde skiktröntgen som visade att så inte var fallet. 

Men mina symtom kvarstod och jag har dagligen sedan i våras domnat bort på höger sida, framförallt i benet, men även ibland höger arm och höger sida av mitt ansikte. Sjukvården ville gå vidare genom att fortsätta undersöka för att utesluta att mina symtom inte kom från en hjärntumör eller från sjukdomen MS. Jag gjorde magnetröntgen av min hjärna och nacke och fick sedan besked att jag varken hade MS eller en hjärntumör. Jag kände en enorm lättnad. 

Men domningarna kvarstod och i juli tillkom dessutom en smärta i min rygg som spred sig och orsakade stora besvär för mig. Det var som att jag fått tandvärk, fast värken satt i hela min kropp. Smärtan utgick från min ländrygg men flyttade runt i kroppen. En ny magnetröntgen gjordes för två veckor sedan, denna gång av min ländrygg, och under själva undersökningen kunde de se att det fanns något i min rygg som inte skulle vara där. Omedelbar skräck spred sig inuti mig. Skulle mitt liv snart vara slut? De berättade att jag skulle få besked redan i början veckan därpå vad de var de hittat i min rygg. Tyvärr så föll mitt ärende mellan stolarna och prioriterades inte varför jag fick gå i en olidlig väntan på svar i hela tolv dagar innan min läkare till slut fick svaret på röntgen och ringde mig. Under dessa tolv dagar har jag pendlat mellan tanken att självklart är det något helt ofarligt, till tankar om att det är cancer jag har. Jag har i mitt huvud dealat med risken att jag har cancer i allt från livmodern, skelettet och tjocktarmen. Jag har i mina tankar försökt att förhandla med livet för att köpa mig tid, och tänkt att om jag bara får leva tills barnen växt upp så är det okej om det inte blir mer sen. 

Det visade sig att jag har en ganska stor cysta på 4:e ländkotan som trycker på min ryggmärg från höger sida. Den är godartad. Än vet jag väldigt lite om hur detta kommer påverka min framtid men jag är så oerhört, obeskrivligt lättad och det känns som att jag vunnit mitt liv tillbaka.

Jag har själv testat mig fram för att se vad som gör att mina symtom minskar och vad som verkar göra dem värre. Yoga är nummer ett i det som hjälpt mig. Det ger en lättnad i ryggen (förutom en position, plogen, som jag därför undviker). Även att sitta i huksittande hjälper jättemycket. Att promenera är ytterligare en sak som hjälper väldigt, väldigt mycket, och sedan jag installerade appen som räknar mina steg så ser jag till att promenera minst 10 000 steg varje dag. Att sitta med ryggen "som en hösäck" där ländryggen istället för att svanka blir hopsjunken, som man gör när man sitter i en soffa eller i bilen förvärrar symtomen mycket, liksom att sitta med benen i kors. Nu väntar tid hos en sjukgymnast för att dels få mer info om vad det faktiskt innebär för mig att ha denna cysta, men också för att få tips och råd på vad mer jag kan göra och vad jag bör undvika. Att läka och tillfriskna är något som ligger i mitt eget intresse och jag är nyckelpersonen här för att påverka åt vilket håll detta ska gå. Att ta ett piller som dämpar mina symtom är jag inte intresserad av. Jag vill läka inifrån och ut. 

Jag är så otroligt lättad att jag nu har något att förhålla mig till så att jag kan agera utifrån det - för att skapa ett så friskt och hälsosamt liv som jag bara kan. Jag känner en ödmjukhet inför livet. Ödmjukhet och en enorm tacksamhet.  ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.