Porrfri barndom

I och med att jag läste Maria Dufvas bok Mitt barn på nätet kom jag i kontakt med en ny värld som jag tidigare inte ens reflekterat över att den fanns. Det var dock tyvärr ingen roligt värld. Jag blev medveten om att porr på nätet når våra barn och unga idag redan vid en väldigt låg ålder, runt 8-12 år. Scenerna i dagens porr innehåller till 90% våld och kvinnoförnedring så som stryptag och s.k "gagging" (mannen för ned sin penis så långt i kvinnans hals att hon nästan kvävs och tvingas att kräkas). Det som tidigare räknades som "hardcore porn" är idag "mainstream porn". 


Det finns ingen reglering och utan att barn ens vill så kommer de i kontakt med detta när de vistas på nätet. Detta är en fruktansvärt vidrig värld som våra barn inte ska behöva möta. Jag vägrar gå med på att barn av idag lockas att se våldsporr. Porr där kvinnor förnedras med våld och kränkningar ska INTE forma dagens unga och deras bild av vad sexualitet är. Detta är helt förödande för pojkars syn på kvinnor och en stor bidragande orsak till mäns våld mot kvinnor och våldtäkter. 

För att göra det jag kan så sprider jag informationen vidare så att alla föräldrar och personer som kommer i kontakt med barn på ett eller annat sätt får upp ögonen för detta. Just idag vill jag be dig att skriva under en mycket viktig namninsamling.

Jag har kommit i kontakt med organisationen Porrfri barndom som kämpar för barns rätt till en porrfri barndom. Nu har de startat en namninsamling som ska lämnas över till landets alla partiledare med kravet att införa åldersgräns för nätporr för dagens unga med hjälp av BankId. England har precis klubbat igenom detta och från och med årsskiftet kommer denna kontroll att vara aktiverad i England. Nu är det Sveriges tur att genomföra samma sak. 

Bild lånad från Porrfri barndom. Forskning visar att ca 90% av alla scener i de mest populära porrfilmerna innehåller våld, redan för 10 år sen. Tyvärr är det inte ovanligt med grovt våld, t.o.m. tortyr och mord s.k. ”snuff porn” som Peter Madsen såg innan han mördade Kim Wall. Forskning visar (no surprise) att det är skadligt på en rad punkter för barns fysiska och psykiska hälsa att exponeras för porr.

Din namnunderskrift är SÅ OTROLIGT VIKTIG! Snälla skriv under. Dela gärna detta inlägg i dina sociala medier och sprid till alla du känner så att vi får en stor tyngd och våra politiker förstår att detta behöver åtgärdas så snabbt det bara är möjligt. För att skriva under klicka på den här länken: https://bit.ly/2PzkSgd

För dig som vill veta mer om hur porren påverkar våra barn så vill jag tipsa dig att lyssna till podden Fredagsintervjun som nyligen släppte en intervju med Gail Dines, sociologiprofessor i USA som brukar kallas för porrindustrins fiende nummer ett. Här kan du lyssna på det avsnittet.

Så här skriver Porrfri barndom:

Det är tydligt att de regler och den lagstiftning som finns för att skydda barn från porr skrevs innan barn hade tillgång till internet. I butiker får porren inte exponeras i barnhöjd, porrfilmer får inte visas på TV under tider då barn brukar titta och det är ett brott att sätta upp en porrbild på allmän plats o.s.v. Men på nätet når våldsporren våra barn på några sekunder 24/7. Lagstiftningen har inte hängt med. Därför kräver vi nu att även Sverige inför åldersverifiering = åldersgräns för kommersiell nätporr genom inlogg med exempelvis BankID.

Redan för 10 år sedan innehöll 90 procent av porren våld och förnedring, totala motsatsen till lust, ömsesidighet, samtycke, respekt, jämställdhet och alla människors lika värde. Vanliga inslag i nätporren är:
  • Gagging = mannen trycker ner penis så långt i kvinnans hals att hon kvävs och kräks
  • Strypningar
  • Ass to mouth = mannen penetrerar kvinnan analt och sedan direkt oralt så att hon tvingas äta sin egen avföring
  • Slag
  • Sexistiska ord som "bitch" och "slut"
Idag exponeras i stort sett alla barn för våldsporr under sin barndom. Det sker redan i förskoleålder genom pop-up-annonser och länkade filmer, men framför allt under grundskoleåren. Exponeringen kan leda till ett antal allvarliga hälsoskador. Skolsköterskor, barnpsykologer, läkare och kriminologer med flera vittnar från sitt dagliga arbete med barn om bland annat porrberoende, sexuellt våld, sexuella trakasserier och övergreppslekar där pojkar går över flickors gränser. Läkarteamet på Södersjukhusets våldtäktsmottagning i Stockholm skriver i Dagens Nyheter våren 2018 att dubbelt så många unga flickor söker sig till SÖS våldtäktsmottagning och adresserar bland annat killars porrkonsumtion.

Vi ska givetvis rusta barn så gott det går genom porrkritiska samtal. I vår tidigare namninsamling krävde vi bland annat porrkritiska samtal i skolor vilket skolverket nu utreder. Men det räcker inte, vi måste även kraftigt begränsa porrindustrins kontaktyta med barn, nationellt.

Här är våra krav:

1. Inför åldersverifiering för nätporr = åldersgräns genom inlogg med exempelvis BankID.
2. Förskola, skola, fritids, ungdomsgårdar och andra miljöer där barn vistas ska vara porrfria – nationella riktlinjer krävs.
3. Kompetensutveckla hälso- och sjukvården, socialtjänsten, rättsväsendet och alla andra aktörer i samhället som på något sätt möter barn och unga.

Allas våra barn har rätt till en porrfri barndom!

---------------------------------------------

Kort om tekniken: 
Storbritannien implementerar åldersverifiering under Q1 2019. Vi har träffat IT-teamet och detta är helt klart genomförbart. Kortfattat så innebär det att alla kommersiella porrsajter måste införa inlogg med motsvarande BankID. Den som vill in på porrsajter måste verifiera sin ålder för access. Flera stora porrhubbar har redan tagit action gällande tekniken och står redo. Det går givetvis inte att knäppa med fingrarna för att trolla bort all nätporr, men detta kommer minska porrindustrins kontaktyta med barn väsentligt. Här kan du läsa mer om Storbritanniens införande av åldersverifiering.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.