Ingefärsshot som håller sjukdomarna på avstånd

Jag vet inte om det bara är jag som tycker att både förkylningar, influensa och magsjuka haft sin mest intensiva period mycket senare i år än vanligt. Eller är dessa sjukdomar mer utdragna i år? Man brukar tala om februari som "vabruari", den månad då flest vabbar, d.v.s är hemma med sjuka barn. Men i år verkar allt ha blivit förskjutet och trots att det är slutet på april så hör jag väldigt många som ligger däckade i förkylning, och så sent som för en dryg vecka sedan gick det magsjuka både på våra barns förskola och skola.

Ett av mina bästa trix att hålla sjukdomarna borta är att starta varje dag med att dricka en liten shot med stark juice gjord på bland annat ingefära, honung och citron. Denna dunderdryck boostar hälsan och håller förkylningarna borta. Här har jag tidigare skrivit om ingefärans och citronens enorma hälsofördelar.

Idag delar jag med mig av min egen variant av ingefärsshot, där jag tagit hänsyn till att maximera vitaminer och nyttigheter och för att inte komma upp i för höga temperaturer behöver du ha en stektermometer till hjälp för att drycken inte ska bli för varm när du tillagar den. Ingefära bör inte bli varmare än 60 grader Celsius (140 grader Fahrenheit) och honung inte mer än 40 grader Celsius (104 grader Fahrenheit) för att bevara maximalt av deras hälsobringande egenskaper. Citron bör inte upphettas alls för att bevara alla sina goda egenskaper.RECEPT INGEFÄRS-SHOT A LA SARA

1 liter vatten
200 gram ekologisk ingefära
1 msk ekologisk gurkmeja (alternativt en bit färsk om man har tillgång till det)
1 tsk ekologisk kanel
1 tsk ekologisk kardemumma
2 msk ekologisk honung
2 st ekologiska citroner, saften

Börja med att tvätta ingefäran. Riv den sedan med skalet kvar på grövsta riven och lägg i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten. Värm upp tills det når 60 grader Celsius (140 Fahrenheit). Här behövs en termometer. Detta för att ingefäran annars börjar tappa många av sina värdefulla nyttigheter om den blir varmare än så. Tillsätt gurkmeja, kanel och kardemumma. Har du tillgång till färsk gurkmeja så går det bra att riva även denna med skalet och lägga i redan från början tillsammans med ingefäran. När temperaturen sjunkit till 40 grader Celsius (104 Fahrenheit) är det dags att lägga i honungen. Låt sedan blandningen stå och dra under lock i några timmar. Sist pressar du i saften från citronerna när blandningen har fått rumstemperatur. Sila sedan med en finmaskig sil och häll upp på flaska med tättslutande lock. Förvara drycken i kylskåp och drick en shot varje morgon, ca 30 ml. Drycken håller minst tre veckor i kylskåp.

Det går bra att utesluta gurkmeja, kanel och kardemumma om man önskar det.

Ett litet litet glas att snabbt halsa i sig i samband med frukosten inte bara boostar ditt immunförsvar, det gör också att du definitivt vaknar upp om du känner dig trött!

Detta är allt du behöver, plus vatten. 

Använder du torkad gurkmeja behöver man vända flaskan upp och ned några gånger innan man häller upp då den sjunker till botten då flaskan stått still i kylskåpet.

Testa denna hälsodryck! En energi-kick som heter duga, fulladdad med näring som stärker kroppen och hälsan, och som hjälper till att hålla sjukdomarna på långt avstånd.

En fin fortsatt vecka önskar jag er alla, fri från allehanda förkylningar, influensa och magsjukor!

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Tack för en intressant och informativ blogg!
  Vad har du för termometer?
  Jag behöver en ny, och vill inte göra en tankevurpa på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katrin. Tack för värmande ord om min blogg :-) När du köper en ny stektermometer kolla så att själva stickan som man mäter temperaturen med är i rostfritt stål. Det finns stektermometrar som har en liten mätare i plast längst ut. Det skulle jag undvika med tanke på att 90% av alla plaster släpper ifrån sig skadliga kemikalier när de blir varma, vilket ju en termometer verkligen blir. Jag tror att jag köpt min på Clas Ohlson men är inte helt säker. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.