Göra egen granola (glutenfri)

För mig är maten en av de viktigaste hörnstenarna för att bygga en god hälsa och om det finns bra mat hemma så är det det vi äter istället för skräp så som godis och snacks med massor av socker och tillsatser. När hungern ibland faller på snabbt och plötsligt är det bra att ha goda alternativ att fylla magen med.


Jag försöker alltid ha en burk hemmalagad granola hemma stående i köket. Det är enkelt att göra och när hungern slår till och det inte finns något annat så kan vi äta en tallrik med havremjölk och granola till kvällsmat eller mellanmål. Alla ingredienser är ekologiska, och den består av bra råvaror som stärker kroppen.

Denna granola är garanterat fri från tillsatser, bekämpningsmedel och raffinerat vitt socker som annars är vanligt förekommande i de förpackningar man köper färdiga på affären. Den är dessutom glutenfri vilket är ett stort plus tycker jag då gluten ofta är med och bidrar läckande tarm som leder till ökad risk för inflammationer i kroppen.

Här kommer receptet som är superenkelt att göra. Jag har testat mig fram till denna variant och som för tillfället är min personliga favorit. Här hittar du originalet som jag utgått från.


RECEPT SARAS EGEN GRANOLA

5 deciliter ekologiska glutenfria havregryn
3 deciliter ekologiskt bovetekross (kan ersättas med mer havregryn om man vill)
1 deciliter ekologiska kokosflingor
2 deciliter ekologiska pumpafrön
2 deciliter ekologiska solrosfrön
(pumpafrön och solrosfrön kan ersättas med 2-4 deciliter grovt hackad ekologisk mandel)
1/2 deciliter ekologisk honung
3/4 deciliter ekologisk kallpressad kokosolja (neutral om du inte vill ha kokossmaken)
3/4 deciliter vatten
2 matskedar ekologisk äkta kanel
2 matskedar ekologisk kakao (kan uteslutas om man inte gillar)
1 tesked oraffinerat havssalt
2 dl torkad frukt, t ex russin, tranbär, äppelbitar eller gojibär

Det går lika bra att göra granolan med 100% havregryn som bas, d.v.s 8 dl och därmed utesluter man bovetekross. Jag tycker att torkade äppelbitar passar så bra till kanelsmaken, men dessa går givetvis att byta ut mot t ex 1 dl ekologiska russin och 1 dl ekologiska tranbär. 

Kolla att det står ceylonkanel eller "cinnamonum verum" i innehållsförteckningen på din kanel. Annars är det kassiakanel som är giftig i ganska små mängder. Äkta kanel är dessutom mycket mycket godare i smaken.

Vill du ha julsmak på din granola så byt ut kanel och kakao mot 3 matskedar pepparkakskrydda.

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda havregryn, bovetekross, kokosflingor, pumpafrön, solrosfrön (alternativt grovhackad mandel) och salt i en stor bunke. Ta fram en kastrull och smält kokosolja och honung tillsammans med vatten på svag värme tills allt smält, tillsätt sedan kanelen, samt kakao om du vill ha detta i din granola. Häll sedan kokosolja/honung/vatten/kanelblandningen i den stora bunken.

Blanda allt väl och häll ut i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Rör om efter halva tiden. Kolla så den blir krispig innan du tar ut ugnen, annars förläng tiden något.

När allt svalnat tillsätter du den torkade frukten (russin, äppelbitar, tranbär, eller gojibär t ex). Förvara sedan i glasburk med tättslutande lock i rumstemperatur.



Kemikaliebantar-tips

- Använd ekologiska råvaror så slipper du rester av bekämpningsmedel. Då gör du dessutom vår planet en stor tjänst.

- Undvik plastredskap i köket. Använd istället redskap i rostfritt stål, glas, trä eller porslin. Plast kan läcka tillsatsämnen som kan vara hormonstörande och de släpper i högre grad när plasten blir varm. Därför bör man undvika att använda plast i köket.

- Använd ett Svanen-märkt bakplåtspapper så du kan känna dig trygg med att det inte innehåller några perfluorerade ämnen (PFAS). 







___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Anita Svensson7 mars 2016 kl. 12:17

    Ser gott ut det du lagt ut :) För lite mer än 2 år sedan fick jag ett tips om en blogg och böcker som tog upp ämnet gluten. Detta tips har idag gjort att mitt liv tagit en ny vändning från ständig värk och trötthet och jag har även fått en del förståelse för de sjukdomar vi har i min släkt. Mvh Anita. Här är tipset jag fick:
    http:/gluten-celiaki.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita. Ser att jag missat att svara på din kommentar. Vilken fin berättelse, det är fantastiskt när man hittar de rätta nycklarna för en god hälsa. Vi har en dotter som är känslig för gluten så därför undviker vi det hela familjen och mår alla så mycket bättre 😊. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.