Glutenfritt enkelt frukostbröd

Att baka glutenfritt bröd kan ibland vara lite trixigt. Här kommer dock ett mycket enkelt recept som inte går att misslyckas med. Det är ett mjukt bröd som blir lite segt och krispigt. Det passar perfekt som frukostbröd.


Det här härliga receptet hittade jag hos @ettgiftfrittliv på Instagram, men hon i sin tur hade hittat det hos någon, som hade fått det av någon annan. Ett recept som verkar gillas av många med andra ord. Här kommer min version av det.


RECEPT GLUTENFRITT FRUKOSTBRÖD

6 dl ekologiska havregryn
4 dl vatten
1 stor ekologisk morot, riven på grövsta riven
1/2 tsk oraffinerat havssalt
1/2 dl smält kokosolja
1 dl ekologiska solrosfrön

Sätt ugnen på 250 grader.

- Blanda havregrynen med vatten och låt stå och svälla i 15 minuter.
- Smält kokosoljan och riv moroten grovt.
- Blanda i salt, morot, kokosoljan och solrosfröna med havregrynsblandningen.
- Smörj en bakplåt och kleta ut degen på plåten. Enklast går det om du har sköljt händerna i kallt vatten så de är lite blöta. Blir det kladd, skölj händerna igen så går det enkelt. Tryck ut så det blir ca 1-2 cm tjockt och täcker större delen av plåten.
- Grädda i övre delen av ugnen i 15 minuter. Ta ut och skär rutor och sen in i ugnen igen i 5-7 minuter så blir alla kanter krispiga.
- Låt svalna på galler.

Detta blir ett mjukt men ändå segt och krispigt bröd. Tänk på att glutenfritt bröd behöver svalna nästan helt innan man äter det, annars får det en degig konsistens.

Det går utmärkt att frysa det bröd som inte går åt direkt och ta upp eftersom du vill äta.

Blanda alla ingredienser.

Allt som behövs till detta recept är havregryn, kokosolja, vatten, morot, salt och solrosfrön. Smeta ut på en smord plåt. Skölj dina händer i kallt vatten och tryck ut med handflatorna så det täcker större delen av plåten.

Efter att brödet gräddats i ugn så ta ut och skär lagom stora rutor och in för en sista gräddning i ugnen. Låt sen brödet svalna på galler innan du äter det. 

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.