Göra sin egen glutenfria granola

Nu har det blivit mycket recept sista tiden. För mig är maten en av de viktigaste hörnstenarna för att bygga en god hälsa och om det finns bra mat hemma så är det det vi äter istället för skräp så som godis och snacks med massor av socker och tillsatser. När hungern ibland faller på snabbt och plötsligt är det bra att ha goda alternativ att fylla magen med.


Hemma hos oss finns alltid en burk hemlagad granola. Alla ingredienser är ekologiska, och den består av bra råvaror som stärker kroppen och passar perfekt att strö över kefiren till frukosten, eller som ett mellanmål. Ibland på kvällen händer det att sötsuget slår till och då tar jag denna granola i en tallrik med kefir och sötsuget dämpas. Vill du veta hur du gör din egen kefir så kan du läsa om det här.

Granolan innehåller inga tillsatser, bekämpningsmedel eller raffinerat socker som annars är vanligt förekommande i de förpackningar man köper färdiga på affären. Den är dessutom glutenfri vilket är ett stort plus tycker jag då gluten ofta är med och bidrar läckande tarm som leder till ökad risk för inflammationer i kroppen.

Här kommer receptet som är superenkelt att göra. Jag har testat mig fram till denna variant och som för tillfället är min personliga favorit. Här hittar du originalet som jag utgått från.


RECEPT SARAS EGEN GRANOLA

5 dl ekologiska havregryn
3 dl ekologiskt bovetekross (kan ersättas med mer havregryn om man vill)
1 dl ekologiska kokosflingor
2 dl grovt hackad ekologisk mandel (kan ersättas med pumpafrön och solrosfrön om man t ex inte kan äta nötter)
1/2 dl ekologisk honung
3/4 dl ekologisk kallpressad kokosolja
3/4 dl vatten
2 msk ekologisk äkta kanel
eventuellt 1 msk ekologisk kakao (om du vill ha chokladsmak på din granola)
1/2 tsk oraffinerat havssalt
2 dl torkade äppelbitar (kan bytas ut mot t ex russin och tranbär)

Det går lika bra att göra granolan med 100% havregryn som bas, d.v.s 8 dl och därmed utesluter man bovetekross. Mandeln kan ersättas med t ex 1 dl ekologiska pumpafrön och 1 dl ekologiska solrosfrön om man inte kan äta nötter. Jag tycker att torkade äppelbitar passar så bra till kanelsmaken, men dessa går givetvis att byta ut mot t ex 1 dl ekologiska russin och 1 dl ekologiska tranbär. 

Kolla att det står Ceylonkanel eller "cinnamonum verum" i innehållsförteckningen på din kanel. Annars är det kassiakanel som är giftig i ganska små mängder. Äkta kanel är dessutom mycket mycket godare i smaken.

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda havregryn, bovetekross, kokosflingor och grovhackad mandel i en stor bunke. Ta fram en kastrull och smält kokosolja och honung tillsammans med vatten på svag värme tills allt smält, tillsätt sedan kanelen med detta, samt kakao om du vill ha detta i din granola. Häll sedan kokosolja/honung/vatten/kanelblandningen i den stora bunken. Strö över saltet.

Blanda allt väl och häll ut i en bakplåtspappersklädd långpanna.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Rör om efter halva tiden.

Tag ut ur ugnen och när allt svalnat tillsätter du äppelbitarna. Förvara sedan i glasburk med tättslutande lock i skafferiet.

Basen är havregryn och bovetekross, men vill man byta ut bovetekross så kan man ersätta denna med mer havregryn.

Kokosflingorna ger muslin en god smak. 

Ekologisk mandel köper jag i storpack från Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro, vilket blir mycket billigare kilopris än att köpa en liten påse på de vanliga stora matkedjorna. Tänk på att inte köpa mandel från USA då mandelproduktionen där ställer till enorma miljöproblem, även de ekologiska. Den mandel de säljer på Ekobutiken kommer inte från USA. Vill man inte ha nötter i så går det bra att byta ut dessa mot t ex pumpafrön och solrosfrön istället. 

Detta är utmärkta ersättare om man inte vill ha mandel i muslin, eller om man som jag gör granola ofta och vill variera sig lite. 

Torkade äppelbitar kan man enkelt göra själv. Jag har dock köpt dessa färdiga, de är av märket Urtekram och jag hittade dem på Coop. Ett annat gott alternativ är russin och tranbär. Dock har de flesta torkade tranbär någon form av sötning, så vill du undvika vitt socker så kolla innehållsförteckningen så de inte innehåller detta. 

Kokosoljan väljer jag alltid Kung Markatta och den honung vi hade hemma denna gång var en ekologisk i glasburk från Urtekram som jag hittade på Coop. Det blir en stor sats med granola som räcker länge. 

Kemikaliebantar-tips

- Använd ekologiska råvaror så slipper du rester av bekämpningsmedel. Då gör du dessutom vår planet en stor tjänst.

- Undvik plastredskap i köket. Använd istället redskap i rostfritt stål, glas, trä eller porslin. Plast kan läcka tillsatsämnen som kan vara hormonstörande och de släpper i högre grad när plasten blir varm. Därför bör man undvika att använda plast i köket.

- Använd ett Svanen-märkt bakplåtspapper så du kan känna dig trygg med att det inte innehåller några perfluorerade ämnen. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Anita Svensson7 mars 2016 12:17

  Ser gott ut det du lagt ut :) För lite mer än 2 år sedan fick jag ett tips om en blogg och böcker som tog upp ämnet gluten. Detta tips har idag gjort att mitt liv tagit en ny vändning från ständig värk och trötthet och jag har även fått en del förståelse för de sjukdomar vi har i min släkt. Mvh Anita. Här är tipset jag fick:
  http:/gluten-celiaki.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita. Ser att jag missat att svara på din kommentar. Vilken fin berättelse, det är fantastiskt när man hittar de rätta nycklarna för en god hälsa. Vi har en dotter som är känslig för gluten så därför undviker vi det hela familjen och mår alla så mycket bättre 😊. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera