Grönkåls-chips och rödbets-sallad

Min sambo bjöd mig på grönkåls-chips för ungefär ett år sedan. Jag rynkade på näsan och jag ska ärligt säga att jag inte blev överväldigad av smakupplevelsen den första gången. Jag vet inte om mina smaklökar vuxit till sig eller om det är vetskapen om hur otroligt nyttig denna grönsak faktiskt är, men vi testade att göra chips av grönkål igen för en tid sedan och blev helt betagen av smaken. Det är så vansinnigt gott! Och eftersom grönkål är en av de nyttigaste grönsaker du kan äta så bara måste jag dela med mig av receptet som dessutom är superenkelt att göra.

Till chipsen gjorde jag en rödbetssallad som jag fått recept av en deltagarna på min yoga. Jag älskar verkligen rödbeta i alla dess former och ville naturligtvis testa denna sallad. Den var så otroligt god. Det visade sig dessutom att salladen passade perfekt tillsammans med de salta grönkåls-chipsen. Dessa kan ätas när som helst under året. Eller varför inte på julbordet?!


Recepten är enkla, men först vill jag berätta lite varför grönkål och rödbeta är rena rama supergrönsakerna, maxade med näring som främjar god hälsa.


GRÖNKÅL

Grönkål har blivit alltmer populärt och särskilt nu kring jul. En av anledningarna är att grönkål är vanligt förekommande på julbordet, särskilt i Halland, där rätten långkål är ett måste på de flestas julbord. Då kokar man grönkålen och steker den sen i smör tillsammans med grädde. Grönkål är en perfekt säsongsbetonad grönsak att äta nu eftersom den är vinterhärdig och kan till och med klara av både frostnätter och snö innan den skördas. Grönkål är rik på bland annat järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål innehåller även mycket kalcium, till och mer med än vad som finns i mjölk. Här kan du läsa mer om detta.

Att äta grönkål har också en avgiftande effekt på kroppen och kan användas som en form av detox då den innehåller så mycket som 67 olika glukosinolater som hjälper levern att fungera bättre. Grönkål kommer på andra plats, näst efter brysselkål på listan över grönsaker som innehåller flest glukosinolater. Det innehåller även 45 olika flavonoider som är både har en anti-inflammatorisk effekt och som är fullproppat med antioxidanter som bland annat kan skydda mot olika former av cancer.

100 gram grönkål innehåller så mycket som 160% av det dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin. Ett tips för att ge grönkålen extra lång hållbarhet är att förvara den i en plastpåse fylld med luft och några få droppar vatten. För att undvika plast så använder jag dessa påsar som finns att köpa på Clas Ohlson och som är gjorda av majs och därför helt komposterbara.

Grönkål är förutom att den är så nyttig även vacker att titta på.


RÖDBETA

Även rödbeta innehåller massvis med nyttigheter, jag skulle gå så långt som att säga att de är sprängfyllda med näring som våra kroppar fullkomligt älskar. Rödbeta innehåller bland annat folat, kalcium, mangan, natrium och järn. Den unika blandningen av mineraler och fytokemikalier gör att den som äter rödbeta blir mer motståndskraftig mot infektioner. Att äta rödbeta ökar cellernas syreupptagning och har allra bäst hälsoeffekt om den äts rå. Rödbetor har den egenskapen att de stimulerar immunförsvaret genom att förbättra cellventilationen och vävnadens syresättning, vilket resulterar i att man håller hjärta, muskulatur och nervsystem i gott skick. Genom att äta rödbetor så hjälper man till att basa kroppen, som för de allra flesta av oss är för sur. pH-värdet höjs och hjälper en försurad kropp att bli mer stabiliserad. När man har en bra pH (syra-bas-balans) i kroppen så har bakterier inte lika lätt att frodas och sjukdomar håller sig borta.

Rödbetor innehåller även aminosyran metionin som hjälper kroppens eget reningssystem. Att äta rödbeta är mycket renande för levern och hjälper till att driva ut slaggprodukter ur kroppen. Så även rödbeta kan användas som en form av detox med andra ord. Men man får vara lite försiktig då rödbetans effekt på levern är så otroligt stark, så att äta för stora mängder rödbeta dagligen blir inte bra. 

Rödbetor får sin röda färg av antioxidanten betacyanin, som har som effekt att både skydda och stärka celler och som jag nämnde tidigare, har en mycket positiv verkan genom att det stärker immunförsvaret.

Rödbetor är mycket rika på fibrer, vilket ger en bra mättnadskänsla och är positivt för bland annat mag- och tarmfunktionen. Fibermängden ser också till att blodsockret högs långsamt vilket gör att man känner sig mätt längre och sötsuget minskar, något som jag tycker är mycket positivt då jag denna mörka årstid ofta har starkt sug efter socker.

Rödbetor förvaras bäst i papperspåse i kylen. Jag brukar spara små papperspåsar när jag får dessa och använder sedan till att förvara grönsaker i kylen i dessa.

Förutom denna goda sallad som jag bjuder recept på nedan så gillar jag att använda rödbetor när jag gör juice i råsaftcentrifugen. Då brukar jag blanda rödbeta med äpple (de två passar för övrigt mycket bra tillsammans), apelsin och ingefära. Jag brukar ibland även toppa med att strö över lite malen kardemumma och ibland blandar jag i en tesked honung.

Att gratinera rödbeta i ugn är också fantastiskt gott. Dela rödbetan i mindre bitar och blanda med lite olivolja, gratinera i ugnen i 200 grader i ungefär 30 minuter. Andra grönsaker som passar att blanda med är potatis, palsternacka, kålrot och sötpotatis. Servera med en god getost eller fetaost och lite valnötter.Okej, här kommer recepten:


RECEPT GRÖNKÅLS-CHIPS

4-5 stora stjälkar ekologisk grönkål
2-3 msk ekologisk kallpressad olivolja eller kallpressad rapsolja
1/2 tsk oraffinerad havssalt
saften från 1/2 ekologisk citron

Sätt ugnen på 175 grader. Riv av stjälkarna från grönkålen och riv i lagom stora bitar. Massera in oljan, saltet och citronsaften och lägg sedan ut grönkålen på en plåt. Du behöver inte smöra plåten, oljan på grönkålen är tillräckligt för att det inte ska fastna. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills chipsen blir krispiga. Passa lite på slutet så de inte bränns vid. För mig passade det med 13 minuter, men det kan variera från ugn till ugn.

Jag använder Celtic Sea Salt och kan verkligen varmt rekommendera detta salt. Numera är det det enda salt vi använder hemma. Det innehåller många av de viktiga mineraler och spårämnen som vi behöver, så som magnesium, kalium, koppar, zink, järn, mangan och selen, och är till skillnad från vitt bordssalt väldigt hälsosamt. Det vita bordssaltet som säljs på de stora matvarukedjorna är så sönderprocessat och därför mycket ohälsosamt. Här kan du köpa jag Celtic Sea Salt.

Det här behöver du för att göra grönkåls-chips. Ekologisk olivolja, oraffinerat havssalt (jag använder Celtic Sea Salt), ekologisk grönkål och citron.  

Grönkålen är masserad med blandningen av olja, salt och citronsaft och redo att läggas ut på plåt och in i ugnen.


RECEPT RÖDBETS-SALLAD

1 stor ekologisk rödbeta (eller 2 små) ca 150 gram
1/2 - 1 ekologiskt äpple (ju mer äpple desto sötare smak på salladen)
Ekologiska solrosfrön och pumpafrön

Skala råa rödbetan och riv på finaste riven. Riv äpplet på grövsta riven. Blanda ihop och strö över solrosfrön och pumpafrön. Klart!!!

Recepten passar för fyra personer om man äter dem tillsammans med annat, men om man endast har grönkåls-chipsen och rödbets-salladen som sin måltid så är recepten lagom för en till två personer.

Gott att dricka till är ett stort glas med vatten, med några skivor färsk ekologisk ingefära och lite pressad ekologisk citron.

Detta är vad du behöver för att göra rödbets-salladen. Endast fyra ingredienser.


Kom ihåg att skala rödbetan innan du river den på finaste riven.

Voila! Rödbets-salladen gör du på mindre än fem minuter och den är fullproppad med nyttigheter som din kropp behöver för att bevara god hälsa.

Efter 10-15 minuter i ugn är chipsen klara och maten redo att ätas.

Kemikaliebantar-tips:

- Välj alltid ekologiska råvaror när det finns. Då slipper du rester från bekämpningsmedel som din kropp får i sig när du äter besprutad mat och som verkar i din kropp i riktning mot ohälsa. Genom att välja ekologiskt så gör du dessutom naturen och vår miljö en jättetjänst.

- Undvik plastskålar och andra plastredskap i köket. Plasten kan läcka bland annat hormonstörande ämnen. Använd glas, porslin, rostfritt stål och trä istället.

December är inte min favorit-månad på grund av mörkret. Men något som lättar upp är alla de ljus som vi tänder hemma många gånger dagligen. Här är  en bild från vår frukost i morse. Ljusstaken i glas, ljusstaken i mässing samt julduken har jag köpt second hand. Duken kostade 2 kronor, ljusstaken i glas 5 kronor och ljusstaken i mässing har jag betalat 60 kronor för.

Jag önskar er alla en fin dag.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Grönkåls-chips är sjukt gott! Tyckte om det redan första gången jag smakade! Men för ett tag sen när jag skulle göra dessa chips så hade jag bara rapsolja (som jag själv har pressat nere på Österlen ;) och jag tyckte det blev ännu godare än med olivolja. Ett litet tips att prova ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, Sanna. Jag ska testa med rapsolja nästa gång. Jag ändrade i mitt recept också, att man kan använda antingen olivolja eller rapsolja. Ha en bra dag! Mvh /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.