Mineralsmink från Back To Earth

Sedan jag blev medveten om hur mycket kemikalier som finns i de produkter vi använder i vårt badrum så har jag under de senaste 18 månaderna sakta men säkert bytt ut produkt efter produkt till bättre, säkrare alternativ. Här kan du läsa mer om de produkter i vårt badrum som kan vara problematiska, och varför, samt att jag ger tips på bättre alternativ ur kemikaliesynpunkt som innehåller få eller inga kemikalier alls som kan vara skadliga för vår hälsa eller för vår miljö. Jag vill använda produkter som är så "rena" som möjligt, med så få ingredienser som möjligt och med naturliga råvaror och så lite syntetiska material som möjligt då jag tror att det är främst de kemikalier som vi människor hittat på som kan ställa till det i våra kroppar.

När det kommer till makeup så har jag mer eller mindre fått avsmak, då jag förstått att de produkter som säljs ofta innehåller så mycket kemikalier som är tveksamma både ur hälsosynpunkt, men också ur miljösynpunkt. Det har lett till att jag helt enkelt inte velat sminka mig. Så jag har levt utan smink åtminstone de senaste året. Det har känts helt okej, men ibland har jag saknat att göra mig lite extra fin inför en fest eller vid speciella tillfällen.

Back To Earth är ett svenskt företag beläget i Dalarna som sedan 2010 tillverkar och säljer mineralsmink, med mottot att det ska vara så få ingredienser som möjligt och utan konserveringsmedel, billiga utfyllnadsmedel, förtjockningsmedel eller parfymer som annars är vanligt förekommande i smink. Många andra mineralsmink innehåller något som kallas för Bismuth Oxychloride (vismutoxidklorid), ett ämne som gör mineralsminket mer glansigt och skimrande och som gör att det fäster bättre på huden. Men detta ämne är ett billigt utfyllnadsmedel som gör att man kan använda mindre av de dyra och bra ingredienserna. Det skapar lätt irritation på huden. Back To Earth använder inte Bismuth Oxychloride. Deras produkter är dessutom helt fria från nanopartiklar i deras produkter, något som annars också är vanligt, och som man misstänker kan vara skadligt för oss då de är så små partiklar att de går rätt in i vår kropp och kan påverka kroppen just för att de tar sig igenom cellväggarna. Nanopartiklar kan också ställa till det när de kommer i kontakt med solen när de sitter på huden. Totalt använder Back To Earth endast 5 olika ämnen till alla sina produkter.Så här skriver Karin Eliasson som driver företaget Back To Earth:

"För mig är det viktigt att ha full koll på produkternas innehåll, för jag är övertygad om att ju färre och mer naturliga ingredienser, desto bättre för dig och din hy. Sminket tillverkar jag i Siljansnäs, Dalarna där jag blandar mineralpulver efter egna framtagna recept. Jag riktar mig till dig som tycker att ursprung, innehåll och kvalitet är det viktigaste när du väljer produkter och jag vill bidra till att öka medvetenheten om det vi har på vår hud, och hur det påverkar oss och vår miljö".

Sminket är veganvänligt. Back To Earth´s produkter är registrerade i EU:s gemensamma register för kosmetiska produkter och följer de regler och riktlinjer som framtagits av Läkemedelsverket i Sverige.Jag tog själv kontakt med Karin på Back To Earth då jag var nyfiken att testa deras mineralsmink som jag förstått anses som ett av de bästa på marknaden. Nu har jag fått chansen att testa deras produkter en tid och jag kan med övertygelse säga att produkterna inte bara håller vad de lovar ur kemikaliesynpunkt, utan även är produkterna fantastiska rent kvalitetsmässigt och ger en fin, naturlig look. Jag är jättenöjd och så glad att jag hittade det här märket. Att det dessutom är ett svenskt företag gör att det känns extra bra. Så är du som jag, noga med vad du sätter på din kropp och din hy, och vill ha produkter som är så rena som det bara går ur kemikaliesynpunkt, med få ingredienser och samtidigt hög kvalitet, så kan jag verkligen varmt rekommendera dig att testa Back To Earth.

De produkter som jag testat är mineral veil, Bronzer samt blush (blossom).

Burkarna har en sil vilket gör att spillet minskar. Man får enkelt ut en liten mängd i locket och kan successivt lägga på mer tills man känner att det blir en lagom mängd. 

Mineral veil lägger jag som bas (burken längst till vänster med det ljusa innehållet). Jag tycker själv att foundation är för "tungt" och jag vill inte ha för tjockt lager då jag sminkar mig, men det där är ju helt en smaksak och jag vet att många gillar att lägga en foundation som grund. Jag tycker dock att mineral veil ger en tillräckligt bra grund och känns bra eftersom den inte är heltäckande på något sätt, den lägger sig och blir endast en lätt täckning som döljer ojämneheter och ytliga blodkärl. 

Ovanpå mineral veil lägger jag en bronzer som ger en solbruk look i ansiktet. Jag tycker lätt att man ser så blek och glåmig ut under vinterhalvåret och med en bronzer så får ansiktet lite färg vilket gör att jag ser mer pigg ut. Bronzern ger en fin färg men utan att vara för kraftig, så det ser naturligt ut. 

Sist borstar jag på blush (färg: blossom) på kindbenen. Här fick jag tipset att inte ta bort plasthinnan som ligger under locket med hål utan istället ta ett vasst föremål (jag tog en liten gaffel) och göra hål i plasten så att hålen inte blir för stora och på så sätt minskar spillet och också risken att man får för mycket färg på borsten. Jag vill alltid att sminkningen ska se så naturlig ut som möjligt och jag vill inte egentligen att det ska synas att jag bär smink. 

Som mascara har jag börjat använda UNE mascara 3in1 som har 100% naturligt ursprung och är certifierad med Ecocert. Den finns att köpa på Åhlens bland annat. 

Produkterna från Back To Earth förvarar jag i den vackra makeup-väskan från Lapland Eco Store, som är gjord i GOTS-märkt bomull. 

Något suddiga bilder på mig med make up från Back To Earth. Naturlig look är det som jag vill ha, och det tycker jag att produkterna från BTE levererar. 


Kråkfötterna runt mina ögon rår inget smink på. De är en del av den jag är och visar på att jag levt mitt liv ett tag, och jag gillar dem. 


Uppdatering 2017-01-11

Vill du veta mer om mineralsminket från Back To Earth så har jag bloggat om detta fantastiska mineral-makeup vid några andra tillfällen: här (vårt ekologiska bröllop), här (där jag skrev en serie om hur du kemikaliebantar ditt badrumsskåp) samt här (min middag med Kungafamiljen).

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för en jättebra blog, du inspirerar mig. Tänkte bara fråga dig hur är kuddar i mullbärssilke ur kemikalie och etisk synpunkt?
  Ha det fint! /Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna! Vad roligt att höra att du gillar min blogg och det jag skriver :-). Jag har ingen erfarenhet av just mullbärssilke, men det är ju ett naturmaterial så det låter lovande. Men du behöver nog kolla upp mer om det är skördat och tillverkat Fairtrade. Det är bättre att välja naturmaterial framför syntet (som ofta är någon form av plast). Känner att jag inte kunde hjälpa dig riktigt, men kanske kan du fråga mer den som säljer kuddarna och få svar på hur och vart det är tillverkat, vilken typ av färg man använt för att färga osv. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

  SvaraRadera
 3. Tips på kajalpennor: Une's sfumato! Diggar dom till vardags *tummen upp* // Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tusen tack för tips. Finns den att köpa på Åhlens eller vart har du köpt den, Emma?

   Radera
  2. Jag köpte den på Kicks tror jag. Men Åhléns har den säkert också.

   Radera
  3. Tack. Det blir ett besök till Kicks då 😊. Glad halloween önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera
  4. Tack. Det blir ett besök till Kicks då 😊. Glad halloween önskar jag dig. Med vänliga hälsningar / Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.