Ljusens tid är här

Dagarna börjar bli kortare och mörkret faller på tidigare och tidigare för varje dag. Vi lever i ett land som till stora delar av året ligger i mörker. I takt med att dagarna blir kortare så blir energinivån lägre och framåt december och januari är jag ofta ganska sliten och längtar enormt efter mer ljus och värme.

Men ett sätt att göra denna mörka årstid lite ljusare är att tända ljus. Ljusets låga inger lugn och ger en känsla av mys och värme.


Men visste du att ljus kan vara en stor miljöbov?

I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år (varav 300 000 stycken är värmeljus). Det är inga små mängder. De allra flesta ljus som säljs är tillverkade i paraffin, som är en produkt från oljeindustrin som förutom att det är en ändlig resurs, så bidrar dessa ljus till växthuseffekten. Dessutom avges sot när dessa ljus tänds som är ohälsosamma att andas in.

Välj istället ljus tillverkade i 100% stearin, då detta är en förnyelsebar råvara och som inte bidrar till belastning på vår miljö. Dessa ljus brinner saktare och avger därför mindre utsläpp av sot. Jag brukar leta efter Svanen-märkta ljus (läs mer om dessa här). Dessa är alltid tillverkade av 100% stearin och är aldrig gjorda utav palmolja. Svanenmärkta blockljus finns bland annat på Clas Ohlson och på Åhlens. Clas Ohlson har också de miljövänliga värmeljusen som har refill, med en glaskopp istället för aluminium. När ljuset brunnit ut fyller man enkelt på med en ljusrefill i den tomma glaskoppen. Jag gillar dessa ljus jättemycket. Men vissa ljusstakar och ljuslyktor har inte plats för dessa då de är något lite större och högre än vanliga värmeljus, så vi har även ett gäng värmeljus i aluminium också.

Väljer du vanliga värmeljus med aluminiumkopp, tänk på att även här välja dem i 100% stearin. När dessa ljus brunnit klart så är det viktigt att komma ihåg att pilla loss den lilla metallbiten som håller veken innan du sorterar dem. Den är nämligen gjord i järn som sorteras bort med en stor magnet vid återvinningsverken, och har man inte pillat bort den så följer hela aluminiumkoppen med och kan inte återvinnas. Från och med i år så gäller dessutom nya regler som EU beslutat. Aluminiumkopparna från värmeljus räknas inte längre som förpackningar och kan därför inte sorteras med konservburkar och annan metall, utan ska lämnas in till en återvinningscentral och där sorteras som metallskrot. Jättedumt och mer bökigt tycker jag, men som tur är tar dessa inte stor plats så det är bara att samla ihop dem i en låda tills nästa gång det är dags att åka till en återvinningscentral.

Vill du läsa mer om det här med ljus så skrev jag om det här förra vintern.

Svanen-märkta blockljus från Åhlens (finns på Clas Ohlson också) samt de miljövänliga värmeljusen med glaskopp och refillsystem, som finns att köpa på Clas Ohlson. Och ett gäng "vanliga" värmeljus i stearin. 

Jag har dekorerat med skalen av kastanjer och kastanjenötter på fatet med ljus på vårat köksbord.

En kastanj som fortfarande inte har öppnat sig helt.

En bit av den vackra naturen får följa med in och blir vacker dekoration till ljusen. 


Så när du tänder ljus i höst och vinter, välj alltid stearin och gärna Svanen-märkt om det finns. Testa gärna också de miljömärkta värmeljusen med glaskopp och refill när du väljer värmeljus.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Så viktigt det där med ljusen. Jag tänker att det är en sådan där enkel sak man kan göra för miljön. Men har du hört det nya. Värmeljuskoppen ska inte sorteras bland konserver längre. Det anses tydligen inte vara en förpackning och ska därför sorteras på ett annat sätt, Hur vet bara ens egna kommun. Men helt galet är det. Jag skrev om det här. http://choicesbyannie.com/2015/09/11/varde-ljus/
  Helt galet.
  En fin dag önskar jag dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 2. Hej Annie! Vad bra att du påminde om det. Jag hade ju hört det men glömt detta. Nu har jag uppdaterat texten. I Örebro så ska värmeljuskopparna lämnas in på återvinningscentralerna. Håller med dig om att det var knäppt och gör det mer bökigt än det var innan. Ha en bra dag du med! Kram /Sara

  SvaraRadera
 3. Skrev om värme ljusbehållarna idag tror många missat det plus att jag hittade en del annan information när jag började forska i detta ämne. Intressant och skrämmande på samma gång. Läs mitt inlägg så får du se vad jag hittade.
  Stearinljus är oxå så viktig info att få ut :)
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla! Vad bra att du också skriver om detta. Ja, visst är det märkligt att informationen till oss medborgare är så dålig. Hur ska vi kunna göra rätt när vi inte ens får informationen om detta och att de fortfarande inte ens har uppdaterat informationen på sorteringsstationer osv? Hoppas att ditt inlägg kan påskynda att rätt information kommer ut och att alla nås av den informationen.

   Trevlig helg önskar jag dig! Kram /Sara

   Radera
  2. Hej Camilla! Vad bra att du också skriver om detta. Ja, visst är det märkligt att informationen till oss medborgare är så dålig. Hur ska vi kunna göra rätt när vi inte ens får informationen om detta och att de fortfarande inte ens har uppdaterat informationen på sorteringsstationer osv? Hoppas att ditt inlägg kan påskynda att rätt information kommer ut och att alla nås av den informationen.

   Trevlig helg önskar jag dig! Kram /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.