Lingon - Sveriges eget superbär

Lingon sägs vara lika nyttiga som vårt blåa guld, blåbären. De är en riktig näringsbomb fylld med saker som kroppen och knoppen mår bra av.


Lingon har kommit att kallas Sveriges eget superbär och är fullproppade med vitaminer (bland annat vitamin A och C) och mineraler (t ex kalium, kalcium, magnecium och fosfor). En nyligen gjord studie vid Lunds Universitet (2014) visade att lingon även ska kunna hjälpa vid viktnedgång. Men att lingon skulle vara bra för att minska i vikt känns för mig något mindre intressant, då jag tycker att hälsa främst handlar om något helt annat än att försöka gå ned i vikt. Samhällets skönhetsideal är på många sätt både sjukt och snedvridet, då modeller och artister ofta är mer anorektiska än hälsosamt smala. Då tycker jag det är viktigare att poängtera är att lingon har en positiv inverkan på blodsockret som håller sig mer stabilt, samt att det påverkar till att kolesterolvärdet blir bättre. Att äta lingon sägs också kunna hjälpa vid urinvägsinfektion.

Att lingon har en positiv påverkan på blodsockret har man vetat sedan början av 1900-talet då man ofta rådde personer med diabetes att äta stora mängder lingon. För personer som lider av fetma och som ligger i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes kan alltså lingon vara med och skydda och vara en del i handlingsplanen för att minska vikten.


Men att äta lingon som de flesta kanske är vana, i lingonsylt, är tyvärr ingen större hit då det ofta innebär att man samtidigt får i sig mängder med raffinerat socker. Även rårörda lingon innehåller ofta höga halter av socker. Eftersom många lärt sig tycka om lingon just i sylt, så kan lingonens lite syrliga smak kännas ovan till en början. Men när man testat ett tag så är det som att smaklökarna vänjer sig och för mig är numera smaken av lingon ljuvlig. Jag älskar den sura, lite syrliga smaken och njuter helst av bären (som vi har frysen full av) i en tallrik med naturell yoghurt eller i en smoothie. På så sätt får jag i mig lingonen med alla dess nyttigheter, men utan att få sockret på köpet.


Här kommer recept på en smoothie fylld med nyttigheter som din kropp kommer att älska. Denna smoothie blir ganska tjock till konsistensen. Den liknar mer mjukglass till konsistensen. Våra barn älskade den och åt tills allt var slut och ville fortfarande ha mer. I detta recept kommer inte lingonsmaken fram så mycket tack vare avokadon, vilket kan vara en bra start om man vill börja äta mer lingon men inte riktigt gjort sig vän med lingonsmaken ännu.SUPER-SMOOTHIE MED LINGON

3 dl havremjölk
2 dl frusna lingon
1 avokado
1 banan
3 msk chiafrön

Mixa allt i en blender. Det blir mer som en tjock glass än en smoothie. Ät med sked ur ett glas.

Lingon som man plockat själv går utmärkt att frysa in och ta upp eftersom till frukost-tallriken med filmjölk och musli (Här finns mitt favoritrecept på egengjord musli), eller för att göra en smoothie. Det går förstås även att köpa frysta ekologiska lingon i frysdisken att ha hemma i frysen och ta upp vid behov. 

I den här smoothien har jag blandat lingon, turkisk yoghurt, havremjölk och banan. I denna smoothie blev lingonsmaken lite mer framträdande. 

Lingon är goda att äta bara som de är. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

5 kommentarer:

 1. Men vilket bra recept. Det där ska absolut testas. Tack för tipset.
  fin dag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det. Jag hoppas du gillar det lika mycket som jag :-) Kram /Sara

   Radera
 2. Lingon är bra för dina njurar med då de hjälper till med reningen där. Ett superbär helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lingon är verkligen ett superbär. Och dessutom så otroligt gott att äta bara som det är tycker jag :-) Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.