Sega havrerutor - glutenfria (om man vill) och utan vitt raffinerat socker

De här sega havrerutorna är bara sååå goda och är en stående favorit hemma hos oss.

Kakan kan lätt göras glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot bovetemjöl. Vill man göra den lite nyttigare än med vetemjöl så välj t ex siktat dinkelmjöl eller Enkorn.

Det vita raffinerade sockret har jag bytt ut mot kokossocker, och på så sätt blir kakan mycket nyttigare och jag slipper det vita sockret som inte innehåller någon näring alls och som de flesta av oss ändå får i oss i alldeles för stora mängder. Dessutom ger kokossockret kakan ännu lite segare och den får en kola-aktig smak.  


Kakan som bakas i långpanna slänger du snabbt ihop, och vips så har du massor med kakor att fylla frysen med.

De flesta av ingredienserna brukar finnas hemma i skafferiet, förutom kokossockret då. Det har jag köpt på Coop och av märket Kung Markatta. Jag gissar att det även finns på de större ICA-butikerna.


RECEPT SEGA HAVRERUTOR

250 gram ekologiskt smör
10 dl ekologiska havregryn
5 dl ekologiskt bovetemjöl (det går också bra att välja Enkorn eller dinkelmjöl)
3-5 dl ekologiskt kokossocker
1 msk bakpulver
2 ekologiska ägg
1 dl ekologisk ljus sirap

Smält smöret. Blanda havregryn, mjöl, kokossocker och bakpulver i en stor bunke. Häll över det smälta smöret, sirapen och äggen. Blanda väl och bred ut degen i en smörad långpanna. Jag brukar platta till så att blandningen blir jämn över hela plåten med en stor träslev.

Grädda i 175 grader i 15-18 minuter.Ni har väl inte missat att det är miljövänliga veckan denna vecka. I år ligger fokus just på fikat. Välj ekofika. Kaffet, teet, mjölken och bakverken, smörgåsen eller smoothien, Vad du än väljer att fika, välj eko och berätta gärna för andra så att fler inspireras till att börja välja eko.

Kemikaliebantartips:

Välj ekologiska ingredienser i så stor utsträckning som det går. I denna kaka var det lätt att hitta alla ingredienser ekologiska.

Blanda ingredienserna i en bunke av rostfritt stål eller glas / porslin. Undvik att använda plastredskap och plastbunkar, då tillsatser i plasten kan läcka över till kakan. 

Istället för att använda bakplåtspapper så smöra långpannan.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Mums så fantastiskt gott det ser ut. Det där receptet måste jag bara spara.
  En fin fredag önskar jag dig med massivs av ekologiskt kravmärkt kaffe och god fika till ;)

  //Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Havrerutorna ÄR fantastiskt goda. Hoppas du gillar dem lika mycket som vi gör, om du testar att baka dem. Ha det gott! Själv försöker jag att börja stiga upp tidigare för att meditera och yoga, efter stor inspiration från dig i förra veckan. Jag tar det i små steg då det är riktigt tufft för mig att komma mig upp så tidigt på morgnarna + att chansen är ganska stor att jag väcker någon av barnen. Jag har gjort det i två dagar nu, men inte en hel timme utan en kortare tid. Jag tänker att jag får ta tid för att sätta denna nya vana, och jag är så glad att jag börjat med detta! Tack för att du berättade om dina tidiga morgnar med yoga och meditation Annie! Kram /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.