Himmelskt goda energybars

Testade att göra en ny variant av energy bars med smak av choklad och nötter, och de blev så vansinnigt goda att jag vill dela receptet med er.

De innehåller inget socker och inget gluten.

Energybars passar perfekt som ett mellanmål, eller varför inte en lyxigt inslag på frukosten, eller som påfyllnad efter ett träningspass.

RECEPT ENERGYBARS                               ca 30 stycken

500 gram urkärnade ekologiska dadlar
100 gram ekologisk sötmandel
100 gram ekologiska hasselnötter
1-2 tsk ekologiskt vaniljpulver
3/4 dl ekologiskt kakao
1 1/2 dl kallt ekologiskt kaffe
1 dl ekologiska havregryn

Till garnering:
Ekologiska kokosflingor
Ekologiska pumpakärnor
eller något annat gott som t ex solrosfrön eller sesamfrön.

Rosta nötterna på en plåt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. Ta ut dem och skala hasselnötterna.

Blanda sedan nötterna med resten av ingredienserna och mixa allt i en blender. Här fick jag jobba på ordentligt för att få allt att mixa, då smeten blir ganska fast. Jag fick stanna mixern många gånger och trycka ned smeten så att allt verkligen mixades. Eventuellt fyll på med lite vatten om den är alldeles för fast (beror mycket på hur saftiga dadlarna var om det behövs). När allt är väl mixat så bred ut röran på ett bakplåtspapper i en stor gratängform, ca 1 - 1 1/2 cm tjockt. Jag garnerade halva formen med ekologiska kokosflingor och den andra med ekologiska pumpakärnor. Sen in i frysen för minst en timme. Tag ut och dela i lagom stora bitar, ca 3 x 3 cm. Förvara sedan i en glaslåda i frysen. De äts sen bäst kalla direkt från frysen.

Välj ett bakplåtspapper som är miljömärkt med Svanen så kan du vara säker på att det inte innehåller perfluorerade ämnen.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

1 kommentarer:

  1. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.