5. KEMIKALIEBANTA BADRUMMET

SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG

1. Lekrummet
2. Köket
3. Maten
4. Bland kläder och tvätt
5. Badrummet
6. Sovrummet
7. Utflykten


Välkommen till del 5 i min serie om hur du kan rensa och dra ned på skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier hemma och på förskolan. De tidigare delarna kan du läsa genom att klicka på listan här ovanför så kommer du till respektive inlägg. Det här inlägget är något annorlunda än de tidigare inläggen i denna serie, då det till stor del kommer att handla om oss vuxna och framförallt om vad vi har i våra badrum i hemmet, och mindre om barnen och förskolan, även om vissa punkter berörs även för dem. För tack och lov är det mest vi vuxna som använder alla de otaliga produkterna till vårt hår, vår hud, våra naglar mm. Men ändå är det mycket som barnen kommer i kontakt med. Tvålar, schampo, tandkräm o.s.v. Det är viktigt att inte glömma bort oss vuxna när vi kemikaliebantar, för även om det är barnen som är mest utsatta så påverkas givetvis vi också av alla dolda kemikalier runt omkring oss. Det här inlägget är också lite extra viktigt för dem som kommer att skaffa barn eller de som redan är gravida. Kemikalierna som finns i de hud- och hårvårdsprodukter som vi använder kan nämligen passera huden och gå in i våra kroppar och föras över till fostret som är allra känsligast för dessa ämnen. Som vanligt vill jag påminna att inte gripas av panik, eller motsatsen, att stoppa huvudet i sanden. Välj ut en eller några produkter som du och dina barn använder mycket och börja med att byta ut dem. Ta ett steg i taget. För varje steg mot en mer giftminimerad vardag är ett viktigt steg. Ta det i din takt och bestäm vad som är viktigast för just er familj att börja med. Kanske har du redan kommit långt i de här frågorna, men förhoppningsvis upptäcker även du något nytt som du inte tänkt på innan, eller som du vill hitta ännu bättre alternativ än du gjort innan. Låt resan mot en mer giftfri vardag för dig och dina barn bli lustfylld och inte kravfylld och ge dig själv en stor klapp på axeln för de viktiga steg du tar. Vi som konsumenter har en enorm makt, så genom att inte köpa de sämre alternativen ger vi tydliga signaler till producenterna om vad det är vi vill köpa i framtiden.


Jag kommer att börja med att berätta om några av de kemikalier som är värda att försöka undvika och varför, samt hur man hittar dessa (vad de heter i innehållsförteckningarna) och ger sedan några allmänna råd främst riktat till förskolorna. Jag avslutar med att gå igenom de vanligaste produkterna som brukar finnas i många badrum och ge konkreta exempel på bra alternativ som innehåller mindre eller inga skadliga kemikalier.

Inlägget är väldigt långt. Jag ville göra det komplett och ge exempel gällande produkter som finns hemma hos de flesta i deras badrumsskåp, allt från tandkräm, till schampo, hudkräm och deodorant. Mitt tips är att skumma igenom hela inlägget första gången du läser och sedan använda det här inlägget mer som en uppslagsbok i fortsättningen, dit du kan gå tillbaka och läsa om en specifik badrumsprodukt.

Huden är ett organ som absorberar det vi smörjer in oss med. Kroppen tar upp det som finns på huden. Så därför kan en bra tumregel vara att det vi använder på huden, i håret osv ska vara sådant som vi i princip även kan tänka oss att äta.


Några av alla de produkter som har fått flytta ut ur vårat badrum på grund av att de innehåller kemikalier som kan vara både hormonstörande och cancerframkallande, och där många av dem också är giftiga eller mycket giftiga för vatttenlevande organismer. Och det är ju där, i våra hav, som dessa produkter till slut hamnar när vi tvättat vårt hår, borstat våra tänder eller när vi duschar av våran kropp.


Här listar jag några vanligt förekommande ämnen i våra skönhetsprodukter (allt från hudkräm, schampo, balsam, deodoranter, tandkräm mm) som kan vara värt att försöka undvika:


- Tensider / sulfater. Dessa ämnen har förmågan att förändra ytspänningen på vatten och är fenomenala på att lösa upp smuts och fett och är därför mycket effektiva rengörare. Det är de som ofta gör att en produkt löddrar, och är mycket vanligt i t ex schampo, tvål och tandkräm. I innehållsförteckningen förkortas de ofta och kallas för SLS. Nackdelen är att de är starkt uttorkande och stör kroppens egen naturliga förmåga att återfetta hud och hår. Extra vanskligt kan dessa ämnen vara i tandkräm då de stör den känsliga slemhinnan inne i vår mun. Har du problem med afte (aftös stomatit) eller känsligt tandkött så är ett tips att utesluta tandkrämer med dessa ämnen i (se tips på bättre alternativ längre ned i detta inlägg). Sulfater är mycket billiga att framställa, vilket är den största anledningen till att de är så vanliga i många av våra produkter i badrummet. Men eftersom de är så starkt uttorkande så behöver t ex ett hår som tvättas med schampo som innehåller dessa ämnen något som reparerar den skada de gjort. Man behöver då balsam som kan reparera skadan. Men problemet är att balsamets effekter bara är en illusion, då håret egentligen är precis lika skadat och slitet, eftersom de glansgivande ämnena i balsamet bara lägger sig utanpå hårstrået för att dölja skadan. Här kan du läsa mer om varför sulfater är bra att undvika i dina hud och hårprodukter. Exempel vad dessa ämnen brukar kallas i innehållsförteckningen: sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES).


- Mikroplaster är något som ofta används i skönhetsprodukter. De har flera positiva fördelar, som att ge en kräm en viss konsistens eller hjälpa till som rengörare (t ex exfoliering). Nackdelen är att de kan vara både hormonstörande och cancerframkallande. Och ärligt talat, vem vill smörja in huden med plast? Ett kanske ännu större problem är att våra reningsverk inte kan rena avloppsvattnet från dessa mikroplaster som vi sköljer ned när vi tvättar oss, och som därför följer med direkt ut i våra hav (detsamma händer när vi tvättar våra fleecekläder som även de släpper ifrån sig tusentals mikropartiklar av plast vid varje tvättillfälle).Varje år hamnar 40 ton mikroplast i Östersjön. Plasten kan inte tas bort och det tar mer än 500 år för plast att brytas ned. Dessa små partiklar fungerar som magneter för miljögifter och drar till sig dessa ämnen som fastnar på plasten, som kan bli så mycket som en miljon giftigare än det omgivande vattnet. Små fiskar misstar dessa partiklar för mat och äter dem, som sedan äts av större fiskar, och sedan vandrar de uppåt i näringskedjan och äts sen eventuellt upp av oss människor som får dessa plastpartiklar innehållande inte bara plast utan även mycket höga mängder miljögifter i våra kroppar. Men ett ännu snabbare sätt att få dem i sig är alltså att smörja sig med dessa produkter så att kroppen tar upp dem direkt. Exempel på vad mikroplaster kallas i innehållsförteckningen: Börjar ofta på "poly" (t ex Polyethylene, polypropylene), eller har förkortningar som börjar på P (t ex PE, PEG, PPG).

Här är en mycket sevärd filmsnutt som förklarar problemet med mikroplaster.





- Mineralolja. Detta är en vanlig bas i många hudvårdsprodukter. Namnet antyder att det här är något som är både bra och naturligt, men faktum är att mineralolja varken innehåller vitaminer, nyttiga fetter eller mineraler. Oljan täpper istället till porerna i huden och lägger sig som en tunn hinna över huden. Detta hindrar kroppens egen fettproduktion att fungera vilket leder till att man måste smörja sig ofta och mycket eftersom kroppens egen återfuktande funktion sätts ur spel. En fördel med oljan är att det inte går att bli allergisk mot den (just för att den inte kan tränga in i huden) och kan vara bra vid svår eksem då den lägger sig som en skyddande barriär på huden. Mineralolja är extremt vanlig och finns att hitta i de flesta produkter i ditt badrumsskåp. Oljan är en restprodukt från oljeindustrin. När man använt råolja till att utvinna bensin, diesel och villaolja så återstår sedan mineraloljan. Ett vanligt namn för mineralolja är petrolatum. Oljan saknar fettsyror och hämmar därför hudens egna naturliga förmåga att återfettas, vilket leder till att huden torkar ut, och måste smörjas mer och mer. Det är det som orsakar beroende av att konstant smörja läpparna med läppcerat och att huden måste smörjas så ofta med kräm. Mineralolja är väldigt billig att tillverka varför den är så populär i skönhetsprodukter och den kan inte härskna, d.v.s hållbarheten är mycket lång. Att den är billig att framställa samt inte blir dålig är viktiga förklaringar till varför mineralolja är så vanlig i produkterna vi har i vårt badrum. Det gör det enkelt för producenterna att tjäna stora mängder pengar. Förutom att den inte tillför något till huden så kommer den som sagt från råolja som är en ändlig resurs, vilket också är en viktig orsak att försöka undvika mineraloljan. Det finns forskning som tyder på ett samband mellan mineraloljor och autoimmuna sjukdomar, som MS och reumatism samt även fibromyalgi (källa: Badskumt av Katarina Johansson, sid. 54-55). Exempel på vad mineralolja heter i innehållsförteckningen: Petrolatum, vaselin och paraffin.


- Parabener. Detta ämne finns i allt från schampon, duschkrämer, stylingprodukter mm. Det är ett syntetiskt konserveringsmedel som även är bakteriedödande. Parabener har tidigare ansetts som "snälla" eftersom de orsakar färre allergier än många andra konserveringsmedel, men dessa ämnen är långt ifrån snälla varken för människan eller för naturen. Det har visat sig att dessa ämnen kan vara både hormonstörande och cancerframkallande. De kan bland annat vara en orsak till nedsatt fertilitet då de skadar pojkars och mäns testosteronproduktion. De är likt övriga ämnen jag tagit upp mycket billiga att framställa. Molekylärt liknar parabener det kvinnliga könshormonet östrogen. Exempel på vad parabener kan heta i innehållsförteckningen (slutar alltid på paraben): Methyl-, propyl-, butyl-paraben.


- Antibakteriella ämnen, som silver och triclosan. Dessa ämnen är mycket giftiga för vattenlevande organismer och bakterier i jorden. Bakterier som utsätts för silver kan bli immuna mot antibiotika. Resistenta bakterier är ett stort och allvarligt problem i dag. Dessa ämnen används bland annat i vissa tandkrämer, plåster, deodoranter, raklödder, akne-produkter och hårborstar (de kan även finnas i träningskläder, sängkläder, strumpor och skor för att förhindra dålig lukt). Ämnena är väldigt svårnedbrytbara och de kan hittas både i bröstmjölken hos ammande kvinnor och i blodet på människor som använt dessa typer av produkter. Köp aldrig produkter som marknadsförs som antibakteriella. Exempel på vad antibakteriella ämnen kan heta i innehållsförteckningen: silver chloride, silver nitrate, silver sulfate, triclosan.


Det finns fler ämnen som är värda att undvika. Vill du lära dig mer om dessa så rekommenderar jag dels boken Badskumt - Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, av Katarina Johansson, samt hemsidan No Poo som på ett enkelt sätt beskriver grunderna i vilka ämnen som man bör undvika och olika anledningar till detta (dra ned på kemikalierna, värna om vår miljö mm). Det finns även flera grupper på Facebook som ger tips och inspiration kring giftminimerade alternativ till huden och håret och allt annat som hör kroppen till. Några av dem är No Poo - gör det själv, No Poo - vi som inte använder schampo, No Poo - hardcore, No Poo - naturlig hudvård och No Poo - medium core.



Här kommer några allmänna råd för förskolorna att tänka på (som förstås även är lika giltiga för föräldrar att tänka på hemma):


- Använd våtservetter endast i nödfall, t ex vid utflykter, och alltid de som är parfymfria och miljömärkta. Varför det är så vanskligt att använda våtservetter är för att de lämnar kemikalier kvar på barnets hud. Ännu bättre för utflykten är att ta med torra tvättlappar och en vattenflaska. Använd aldrig våtservetter på barnens händer eller runt deras mun.


- Använd handskar av polyeten eller nitril vid blöjbyte på förskolorna. Om handskarna är gjorda i vinyl bör dessa bytas ut omgående, då vinyl är detsamma som PVC som räknas som en av de värsta plasterna. Så mycket som 50% av handskens vikt består av mjukgörande ftalater som är hormonstörande.


- Tvätta händerna ofta. Studier visar att de som tvättar sina händer ofta har lägre kroppsbelastning av t ex bromerade flamskyddsmedel. Att låta barnen tvätta sina händer ca 5 ggr dag har visat sig minska deras exponering för kemikalier som hamnar i deras kropp avsevärt. Särskilt viktigt är handtvätt innan barnen ska äta.


- Köp miljömärkta och parfymfria produkter (t ex tvålar och städprodukter). Använd helst aldrig produkter som är parfymerade, då parfym är mycket allergiframkallande. När miljömärkt och parfymfritt inte går att hitta, välj då en produkt som är parfymfri. Längst ned i detta inlägg listar jag några miljömärkningar att titta efter.



Här kommer några tips på produkter som är bra alternativ ur kemikaliesynpunkt, och vart man kan köpa dem:


- TANDVÅRD

Fluor är ett omdiskuterat ämne och vissa hävdar att fluor är bra och ger starka tänder, medan andra menar att det är ett nervgift som är oerhört skadligt om vi får det i kroppen. Förmodligen så har båda sidor rätt. De flesta är överens om att det är skadligt att få i sig fluor i några större mängder i kroppen. Fluor finns i vårat dricksvatten och att undvika detta ämne helt är därför omöjligt. Men behövs inte fluor för att ge starka friska tänder utan hål? Jag är inte helt säker på det. Det absolut viktigaste för god tandhälsa är den mekaniska borstandet, inte vad man borstar tänderna med. Att äta en kost som inte är fullproppad med socker är kanske den viktigaste faktorn för friska tänder. Att småäta är också en stor belastning för tänderna, så att äta på bestämda tider fem till sex gånger om dagen är bäst (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och eventuellt kvällsmål).

Problemet med små barn är att de har svårt att spotta ut tandkrämen efter tänderna borstats, utan en hel del hamnar i deras magar. Det är också därför som det finns tandkrämer som är riktade just till barn under 6 år, då dessa har en lägre halt av fluor. Oavsett vart man väljer att dra sin gräns så kommer här tips på tandkräm med lite bättre innehåll både i varianter med och utan fluor.

Vi har valt fluorfritt i vår familj och jag vet att det kan vara kontroversiellt. Men som sagt, att borsta tänderna noga tror jag är det som är avgörande för friska tänder, samt att äta en sund och balanserad kost utan stort inslag av socker. Vi har alla varit till tandläkaren och hela familjen har god tandhälsa och friska, starka tänder. Men jag vill absolut inte råda någon att sluta med fluor eller heller åt andra hållet förespråka fluor. Alla gör sina egna val och detta har varit vårt och känns bra för oss. Nedan ger jag förslag på bra tandkrämer både med fluor och utan fluor.

Försök att undvika tandkräm som innehåller SLS då dessa ämnen kan skada den känsliga slemhinnan i munnen. Köp aldrig en tandkräm som innehåller triclosan, som t ex Colgate Total och Pepsodent Complete gör (se varför i kapitlet ovan om antibakteriella ämnen).


Tips på bättre tandkrämer med fluor: Acta och Zendium. Acta innehåller 1450 ppm fluor och Zendium 1100 ppm fluor. Zendium har en lägre dos fluor och kan därför användas till barn under 6 år. Båda tandkrämerna är miljömärkta med Svanen. Ingen av dem innehåller tensider / sulfater (SLS) eller parabener. Dessa finns att köpa i de flesta större matvarubutiker.


Tips på bättre tandkräm utan fluor: Kingfisher. Finns bland annat att köpa på Jordklok.se. Den här smaken, fänkål är min absoluta favorit. Tandkrämerna från Kingfisher innehåller inte tensider / sulfater (SLS) och inga färgämnen, aromämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel (parabener). Tandkrämerna innehåller inga animaliska produkter och är därför ett bra val för dem som är veganer. De finns att köpa både med och utan fluor.


Miljövänligare tandborstar. Humble Brush. Handtagen är gjorda i bambu som är nedbrytbart och borsten är gjord i BPA-fri nylon. Förpackningen som de säljs i är gjord i 100% återvunnet material. Finns att köpa fraktfritt på t ex Apotea.se. För varje tandborste du köper så donerar företaget motsvarigheten av en tandborste till människor i nöd så att de kan få bättre munhälsovård via den svenska organisationen A Child´s Smile. 


Denna tandkräm använder vi till våra barn. Jack´N´Jill. Den är fluorfri och finns att köpa t ex på Jordklok.se. De är helt fria från tensider / sulfater (SLS), konserveringsmedel (parabener) och färgämnen. Även tandborstmuggen kommer från samma företag och den är gjord i bambu och risskal och helt nedbrytningsbar. Den går att diska i maskin och kan även användas som vanlig mugg om man vill det. 


Jag vill också slå ett slag för oil pulling. Det innebär att man sköljer munnen med kokosolja eller sesamolja under 10-20 minuter varje dag eller några dagar i veckan. Den här metoden ger otroligt god munhygien och sägs även göra tänderna vitare. Här kan du läsa mer om denna enligt mig helt fantastiska flertusenåriga tradition.


- HÅRVÅRD

Vanligt konventionellt schampo innehåller tensider / sulfater (SLS, SLES) som är starkt uttorkande. För att kompensera den skada dessa ämnen gör på hår och hårbotten behöver vi använda balsam, som innehåller silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen lägger sig likt en hinna på hårstrået som gör att det ser blankt och friskt ut. Tyvärr är detta bara en illusion, då håret egentligen är precis lika skadat och slitet under. Eftersom fettbalansen rubbas när hårbotten blir så torr så försöker kroppen balansera genom att tillverka mer fett, vilket leder till att man måste tvätta håret väldigt ofta. Av dessa anledningar och det faktum att jag vill undvika kemikalier i mitt hår så har jag övergått till att tvätta håret med mer naturliga metoder. Det är nu mer än ett år sedan jag tvättade håret med schampo. Istället använder jag mig av naturligare tvättmetoder som inte torkar ut håret på samma sätt. Jag brukar variera mig mellan att använda schampotvål, schampopulver, aleppotvål, rågmjöl eller bikarbonat när jag tvättar mitt hår. Ofta gör jag en så kallad surskölj efteråt med äppelcidervinäger blandat med kallt vatten. Något balsam behövs inte. Men om du vill börja tvätta håret enligt dessa no poo-metoder så behövs ofta göra en så kallad sista-schamponering av håret för att tvätta bort alla silikoner och mineraloljor som finns i håret efter du använt vanligt balsam. Då använder man ett schampo som innehåller tensider / sulfater (SLS) men inte innehåller några silikoner eller mineraloljor. Jag använde mig av Garants schampo som finns att köpa på Willys som är uppfyller dessa kriterier, men här kan du läsa en lista på alla schampon som går att använda till detta.


Så här tvättar jag håret med schampotvål, schampopulver, aleppotvål, rågmjöl eller bikarbonat:

När jag tvålat in hela håret så masserar jag hårbotten ordentligt under några minuter för att dels mekaniskt tvätta håret rent (vanligt schampo gör detta kemiskt och inte lika mycket masserande behövs). Massagen av hårbotten hjälper till att stimulera hårsäckarna att producera glansgivande sebum. Sen sköljer jag håret rent med vatten.

Jag brukar göra en så kallad surskölj efteråt för att håret ska få rätt pH-balans (tvål är ofta basiskt och kan därför rubba hårets pH-balans). Jag blandar ca 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl riktigt kallt vatten och häller över håret över badkarskanten när jag duschat klart. Det kalla vattnet hjälper till att stänga porerna till hårsäckarna så att fettproduktionen stoppas och håret inte blir fett lika fort. Surskölj gör också håret extra glansigt och mjukt. Doften av äppelcidervinäger försvinner så fort håret har torkat.

Vänta med att borsta håret tills det har torkat helt då fjällen på hårstråna är öppna när håret är blött och då är hårstråna mycket känsligare och skadas lättare än om håret fått torka först.

Något som är bra som jag ofta glömmer bort, är att borsta håret under en lång stund någon gång då och då att stimulera hårbotten att tillverka sebum. Genom att borsta håret så drar du ut detta i håret så att det blir blankt.

Ibland hinner man inte tvätta sitt hår och då finns lite trix att ta till för att få håret att se rent ut även när det börjat bli fett. Det kallas för torrschampo. Det finns kemiska sådana att köpa, men vill du skippa kemikalierna så går det utmärkt att använda arrowrot. Jag har hört att även potatismjöl funkar bra. Böj huvudet framåt och pudra och rufsa in i håret och mjölet suger upp fett och får håret att se rent ut i ett kick. Arrowrot finns att köpa på vanliga matvarubutiker och det står där kryddorna står. Testa. Det känns nästan som trolleri.


Denna schampotvål från Liggett´s finns att köpa på de större ICA Maxibutikerna och går även att beställa på t ex Jordklok.se. Shampotvålen innehåller inga tensider / sulfater (SLS), konserveringsmedel (parabener) eller petrolatum (mineralolja). Den innehåller inga animaliska produkter och är därför ett bra alternativ för veganer. En schampotvål passar jättebra när man är på resa så slipper man ha med sig flytande produkter som kan läcka i väskan. Jag brukar använda ekologisk äppelcidervinäger som surskölj efteråt, och det finns att köpa i de flesta välsorterade matvarubutiker.  


Jag brukar även använda detta ekologiska schampopulver från Klockargården att tvätta håret med. Det finns att köpa på bland annat Jordklok.se och består av malda tvättnötter och indiska örter. Man blandar en kapsyl av pulvret med 1/2 dl varmt vatten som försiktigt hälls över håret och sedan masseras in i hår och hårbotten. Om man vill kan man även här göra en surskölj men det är inte nödvändigt. Håret doftar härligt gott av ayruvediska kryddor efteråt. 


Aleppotvålen har jag lovordat många gånger tidigare. Här kan du läsa om vad jag skrivit om tvålen tidigare. Förutom att använda den till att tvätta håret så använder jag den för att tvätta mitt ansikte, som handtvål, kroppstvål vid dusch och bad och ibland även som fläckborttagare på klädesplagg med fläckar.  


Rågmjölstvätt av håret är en annan naturlig och härlig tvättmetod av håret. Här kan du läsa mer om hur man går tillväga. 


Att tvätta håret med bikarbonat är den ursprungliga no poo-metoden. Håret blir otroligt mjukt och lent, men bikarbonat är ganska starkt för håret så jag väljer att endast tvätta med detta någon gång emellanåt för att inte slita på håret. Jag tar 3 tsk bikarbonat och blandar med lite vatten i en skål tills det blir slush-konsistens. Sedan fördelar jag massan jämnt i hårbotten och masserar försiktigt ut i hårtopparna. Efter tvätt med bikarbonat är surskölj att föredra för att återställa pH-balansen efter det mycket basiska bikarbonatet. 


Hårborstar. Hårborsten med träpiggar har jag köpt på Lapland Eco Store som är gjord i inoljat bokträ, med naturgummi i botten av piggarna, och själva piggarna är gjorda i lönnträ. Hårborsten med svinborst har jag köpt på Åhlens och den är gjord i FSC-märkt lönnträ. Min personliga favorit är borsten med träpiggar då jag upplever att den med svinborst lätt gör håret statiskt. Tips på hur du rengör din hårborste på ett miljövänligt och effektivt sätt får du här


För det mesta använder jag inga stylingprodukter i håret. Men vid festliga tillfällen händer det att jag använder hårspray. Då använder jag ett ekologiskt hårspray från Maria Åkerberg som jag varmt kan rekommendera. Bland annat här kan man köpa det. Jag har köpt mitt på den ekologiska hårsalongen Naturligtvis Eco i Örebro.

Hårfärg är ett annat mycket starkt kemisk produkt som personer under 16 år avråds från att använda. När man testade 122 vanliga hårfärgningsprodukter som finns i handeln idag så visade det sig att 120 stycken av dem innehöll starkt eller till och med extremt allergiframkallande ämnen (Källa: Badskumt, av Katarina Johansson, sidan 125). För varje gång som man utsätter sitt hår och hårbotten för dessa starka kemikalier så ökar risken avsevärt för att utveckla allergier. I Danmark avråder man kvinnor från att färga sitt hår när de är gravida. Man kan undra varför Sverige inte gör samma sak? Jag har valt att inte färga håret alls med konventionell hårfärg längre när jag förstod hur skadliga dessa ämnen faktiskt är. Sedan ett år tillbaka så färgar jag håret på en ekologisk hårsalong med vildväxande och ekologiskt odlade växter. Jag kan mycket varmt rekommendera salong Naturligtvis Eco i Örebro. Det är en sådan lyx att gå dit och få bli ompysslad i några timmar. I behandlingen ingår alltid en ljuvligt avslappnande hårbottenmassage. Det känns bra att slippa utsätta sig för de kemikalier som konventionell hårfärg innehåller.


Jag färgar håret på den ekologiska frisörsalongen Naturligtvis Eco i Örebro.


- HUDVÅRD.

Under sommarhalvåret behöver vi ofta inte smörja oss alls med något återfuktande. Hudens egen förmåga till återfuktning får också en chans att fungera som det är tänkt att den ska. Man har forskat på det och det är så att hudkräm faktiskt stör hudens egna förmåga till återfuktande så ibland kan det vara bra att stå emot impulsen att smörja in kroppen så fort man duschat. En normal hud återfuktar sig själv efter en stund efter man badat eller duschat. Men under vår kalla torra vintertid kan huden behöver lite hjälp på traven för att inte bli för torr. Jag gör numera mitt eget body butter som jag smörjer kroppen med när det behövs. Det är roligt att göra sitt eget, och så känns det så bra att veta att det jag smörjer in mig med inte innehåller några skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier. Endast tre ingredienser behövs (se bild nedan). Här hittar du receptet om du vill prova själv.

För en tid sedan upptäckte jag att även kallpressad ekologisk kokosolja fungerar jättebra att återfukta kroppen med. Jag var nyligen på Cypern där sommarvärmen redan hade kommit. På kvällarna efter vi duschat så smorde vi in oss med kokosolja och den fungerade så väldigt bra som after sun för både vuxna och barn.

För att återfukta ansiktet använder jag ekologisk arganolja eller ekologisk jojobaolja tillsammans med en liten klick ekologisk aloe vera gel (se bild lite längre ned).


Jag gör mitt egna body butter som består av endast tre ingredienser: kakaosmör, mandelolja och potatismjöl. Kakaosmöret kan bytas ut mot sheasmör, och mandeloljan mot t ex avokadoolja. Här hittar du receptet. 


Kallpressad ekologisk kokosolja. Jag gillar den från Kung Markatta och den finns att köpa i de flesta välsorterade matvarubutiker, men även i hälsokostbutiker. Jag har fört över kokosolja i en lite mindre glasburk som är en ur-diskad burk som vi köpt pesto i tidigare. Den fungerade utmärkt att ta med på resan och är lagom stor att ha i badrumsskåpet. Kokosolja kan man förutom att smörja kroppen med även använda som makeup remover. Och så till tänderna vid oil pulling som gör dina tänder och tandkött riktigt gott!


För att återfukta ansiktet efter dusch så använder jag en liten klick ekologiskt aloe vera gel, ca 1 cm stor, och 4 droppar av antingen ekologisk arganolja eller ekologisk jojobaolja. Båda oljorna har jag köpt på Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro, men de finns även att beställa online på flera ställen. Här kan du t ex köpa arganoljan. Jag rekommenderar den lilla flaskan då det går åt så små mängder. Här finns jojobaoljan för att köpa online. Arganoljan är min personliga favorit, men jag tycker om att variera mig mellan dessa två. Tidigare använde jag en dyr ansiktskräm från Clinique, men när jag läste innehållsförteckningen på den så ville jag inte använda den mer. Huden i ansiktet har aldrig mått bättre än sedan jag slutade med konventionella krämer till ansiktet och jag slipper oroa mig för vilka kemikalier som jag smörjer in mig med. Så enkelt och så himla bra tycker jag!


För att tvätta kroppen använder vi aleppotvålen, som är min absoluta favorit. Jag brukar köpa den som har 16%, 24% eller 32% lagerbärsolja. Tvålen innehåller endast två ingredienser, olivolja och lagerbärsolja.


Älskade aleppotvål.


För att tvätta ansiktet använder jag oftast aleppotvål, men även ibland African Black Soap. Den påminner mycket om aleppon men är något mjukare. Den är tillverkad i ett kvinnokooperativ i Ghana och består av ekologiskt sheasmör, kokosolja, palmolja och kakaosmör. Den är rättvisemärkt. African Black Soap rengör verkligen på djupet och jag brukar använda den för att göra en djuprengöring en gång i veckan. Då löddrar jag tvålen först i mina händer och tillsätter en liten tesked ekologiskt råsocker och gnuggar ihop. Det blir en vit röra som jag applicerar i hela ansiktet som ansiktsmask som jag låter sitta i ca 10-20 minuter innan jag tvättar bort. Ansiktets hud blir mjuk och len som babyhud efteråt!


African Black Soap. Den finns även som flytande tvål, men jag föredrar den fasta tvålen


Djuprengöring med African Black Soap och en liten tesked ekologiskt råsocker. Huden blir riktigt ren och len som en barnrumpa efteråt.


- Deodorant. Jag har skrivit ett långt inlägg om vad vanlig deodorant innehåller (här kan du läsa det). När jag fick klart för mig vad det var jag smorde under mina armar dagligen, på den känsliga och tunna huden i armhålorna, så ville jag hitta bättre alternativ. Vanlig deodorant innehåller stora mängder parfym som är mycket allergiframkallande, men även alkohol och antibakteriella ämnen (läs mer om detta högre upp i detta inlägg). Att hitta en deodorant som fungerar, d.v.s förhindrar att man luktar svett, men som ändå består av ingredienser som känns okej att ha på sin hud har varit lite av en utmaning, men jag tycker mig nu ha hittat några favoriter som funkar riktigt bra för mig och som jag vill rekommendera. Se följande två bilder med tillhörande text.


C/o Gerd. Min absoluta favorit-deodorant. 


Dessa tre deodoranter tillhör mina topp tre: Soapwalla, Deolicious och c/o Gerd. De två senare är svensktillverkade och har förpackning i glas. Soapwalla är tillverkad i USA och förpackad i plast.


Här är länkar till några inköpsställen för ovanstående deodoranter:

Soapwalla i Brooklyn, USA.
Deolicious på Gotland, i Sverige.
c/o GERD i Jokkmokk, Sverige.

Bor du i Örebro så finns deodoranten från c/o GERD även att köpa på Ekobutiken i Stadsträdgården så slipper du betala fraktkostnaden.


Som handtvätt använder vi först och främst aleppotvålen. Men vi har även en flytande tvål i våra badrum hemma. Såklart från Garant är parfymfri och miljömärkt med Svanen och Änglamark likaså. Såklart finns att köpa på Willys. Änglamark finns att köpa på Coop. Den flytande African Black Soap är också ett bra val som flytande tvål.


Olika typer av handtvål som är bra val ur kemikaliesynpunkt. En fast tvål är alltid att föredra framför en flytande, då den inte behöver innehålla konserveringsmedel. Men ibland behövs en flytande t ex på offentliga platser som på förskolan där en fast tvål aldrig skulle få chansen att torka upp ordentligt emellanåt vilket behövs för att den inte bakterier ska börja växa i dem. Den flytande African Black Soap har jag köpt på Jordklok.se, Såklart har jag köpt på Willys, Änglamark har jag köpt på Coop och aleppotvålen har jag köpt på Jordklok.se.


Sedan jag förstod hur mycket kemikalier som gömmer sig i makeup så har jag i princip slutat att sminka mig helt. Det är t ex inte ovanligt att röda läppstift innehåller små mängder bly. Bly är en tungmetall som bland annat påverkar hjärnans utveckling. Men ibland är det roligt att vid festliga tillfällen göra sig extra fin. Jag har inte testat det än, men jag ska prova mineralsmink från Back To Earth utan en massa onödiga tillsatser, och maskara från UNE som finns att köpa på bland annat Åhlens med 100% naturligt ursprung och som är certifierad av Eco-Cert. Den innehåller bland annat bivax och sheasmör.


Nagellack är en annan produkt som innehåller en hel del otrevligheter. Jag målar inte naglarna vanligtvis, men tycker att det är roligt att kunna göra det någon gång ibland. Jag använder då ett från Avril som jag köpt på Jordklok.se. De innehåller inga parabener, ftalater, toulen eller formaldehyd som annars är vanligt i nagellack. Det finns flera bättre alternativ att välja på, men man ska komma ihåg att nagellack aldrig går att få med endast oskadliga kemikalier, varför jag valt att endast använda det vid speciella tillfällen och inte daglig dags.


Nagellacken från Avril kan du köpa här


Solkräm. Undvik att använda solkräm så mycket det bara går. Det bästa är att använda kläder som skydd. En solhatt skyddar bra och en tunn långärmad tröja / skjorta är bra skydd. Vistas i skuggan under de starkaste soltimmarna mitt på dagen. När solkräm ändå är nödvändigt så välj en som är miljömärkt (t ex Svanen eller Eco-Cert) och alltid en kräm som står att den är riktad till barn. Läs mitt tidigare inlägg om solkräm här. Se solkräm endast ett komplement i nödfall när det inte räcker med skyddande kläder, t ex vid semester till varmare länder. Det har börjat komma studier som påvisar att solkräm orsakar cancer. Hudcancer har heller inte minskat sedan vi började använda solkräm, utan har istället faktiskt ökat. Hallonfröolja har visat sig ha skydd mot både UVA och UVB. Att hitta ett solskydd som inte innehåller skadliga kemikalier känns väldigt tilltalande och jag provade oljan när jag var på semester på Cypern för några veckor sedan och måste säga att jag är mycket nöjd och kommer att fortsätta att använda denna olja som solskydd i fortsättningen. Men forskningen kring hallonfröolja som solskydd är bara i sin linda och oljan är ännu inte godkänd som solskydd så det gäller att vara försiktigt och prova sig fram. För mig fungerade den klockrent, och jag brände mig inte i den starka solen. Jag köpte min från Devaz, som hade snabb leverans. Ett stort plus i kanten var att flaskan var gjord av glas med lock i metall. Ingen plast alltså. 


När solkräm behövs rekommendearr jag den från Eco Cosmetics. Men använd solkräm endast när det verkligen behövs.


Hallonfröolja har visat sig skydda mot både UVA och UVB-strålar. Så här skriver Devaz om hallonfröolja och solen: Hallonfröolja har visat sig skydda mot UVA, UVB och UVC i en studie och det verkar som att den fungerar bra som solskydd för många, men inte för alla. Hallonfröolja är inte godkänd som solskyddsmedel och än finns många frågetecken omkring hur ofta man behöver smörja sig (vissa säger 1 gg/timmen), vad händer när man svettas eller badar etc. Solskyddsmedel innebär heller inte att man kan vara ute hur länge som helst i solen oavsett vilket SPF-nummer de har. Var rädd om dig själv och dina nära, skydda med kläder och hatt och välj skugga när solen står som högst. 


För en tid sedan bestämde jag mig för att kemikaliebanta badet för våra barn. Kemikalier som kan skada barns utveckling finns i både produkter vi tvättar dem med, men också i badleksakerna i mjuk plast och i badbaljan av plast samt duschdraperiet som kan vara gjort av den skadliga PVC-plasten. Här kan du läsa mer om hur vi gjorde för att få badet giftminimerat.


Giftfria badleksaker, halkmatta i naturgummi och ekologisk sesamolja i badvattnet är några av kemikaliebantartipsen i mitt inlägg om giftminimerat bad för barnen.


- INTIMVÅRD.

Jag vill också slå ett slag för något som måste vara en av de bästa uppfinningarna någonsin. Menskoppen. Det är både ett enormt resursslöseri att använda bindor och tamponger för oss kvinnor, men inte heller ett bra alternativ med tanke på blekmedel och annat som dessa produkter innehåller. Att använda menskopp är mycket mer hygieniskt, och smart ur kemikaliesynpunkt då den endast består av medicinskt icke-allergent silikon. En menskopp håller i minst 10 år och kostar ca 300 kronor. Räkna ut hur mycket bindor eller tamponger kostar så inser du snart att det är väldigt ekonomiskt också. Innan du använder den första gången samt efter varje mensperiod kokar du din menskopp i 5 minuter och förvarar den sedan i en liten bomullspåse tills det är dags att använda den nästa gång.


Menskopp. Världens bästa och mest fräscha mensskydd. Finns att köpa t ex här och här. Bilden är lånad. 


Som avslutning vill jag ge ett boktips. Om du inte redan har den så köp boken Badskumt - Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, av Katarina Johansson. Den finns som pocket och kostar under 50 kronor. Det är en jättebra handbok för att lära sig mer om vilka kemikalier som döljer sig i våra produkter i vårt badrum. 


Badskumt. Denna bok kan jag varmt rekommendera alla att köpa hem. Den finns att köpa som pocket för under en 50-lapp. Jag använder den som en uppslagsbok då det är omöjligt att lära sig alla de ämnen som är skadliga, och det är lätt att slå upp och finna svar på vad man ska undvika och varför, men även med tips om bättre alternativ. 


Till sist några miljömärkningar att hålla utkik efter:

Naturskyddsföreningens egen märkning, Bra Miljöval.

EUs egen märkning EU Ecolabel.

Svanen.



Svalan. Detta är ingen miljömärkning men ändå en bra märkning att hålla utkik efter som talar om att produkten är fri från allergen, parfym eller irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kände medicinska rapporterade fall.


Nästa del i serien SÅ KEMIKALIEBANTAR DU HEMMA OCH PÅ FÖRSKOLAN I 7 STEG kommer att handla om sovrummet. Nästa fredag, den 12 juni publiceras den delen.


1. Lekrummet (8 maj)
2. Köket (15 maj)
3. Maten (22 maj)
4. Bland kläder och tvätt (29 maj)
5. Badrummet (5 juni)
6. Sovrummet (12 juni)
7. Utflykten (19 juni)




___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

7 kommentarer:

  1. Oj vad bra du skriver, ska läsa igen som du föreslog o anteckna det som känns aktuellt för mig, ser fram emot nästa inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra Ewa. Glad om jag kan inspirera till bättre val ur kemikaliesynpunkt och ur miljösynpunkt! :-) Allt gott. Mvh /Sara

      Radera
  2. Ännu ett intressant inlägg i din serie (förutom att jag inte till 100% håller med ang fluor i tandkräm :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker det, Caroline :-) Gällande fluor så vet jag att det är olika ståndpunkter, där man antingen är för eller emot, och det är en fråga som ofta väcker starka känslor och debatter. Alla gör olika val där och det var därför jag tyckte det var viktigt att ge förslag på bättre tandkrämer både med och utan fluor. Ha det gott! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  3. Bra inlägg till viss del, men en hel del faktafel finns:
    1. Tensider är inte bara SLS. Tensider är det som skummar och finns även i de handtvålar du rekommenderar. De finns en uppsjö av tensider och alla är mer eller mindre uttorkande (de som löser upp och tar bort smuts tar även bort fett och själva meningen med tvål är att ta bort smuts så de tar även bort fett)
    2. Det finns så vitt jag vet inga seriösa studier som visar att fluorid (den form fluor finns i tandkräm) är giftigt.
    3. Det finns så vitt jag vet inga seriösa studier som visar att titandioxid är cancerframkallande (kiseloxid som användes tidigare var dock det i samband med solstrålning).
    4. Aluminium i deo är något jag inte heller skulle använda. C/o gerd innehåller alum som är aluminium i mineralform som i flera studier visat sig tas upp av huden på samma vis som övrig aluminium i deodoranter.

    SvaraRadera
  4. Aleppotvål är det värsta jag använt. Så torr jag blir, huden måste återinfettas gånger 1000 efteråt.
    Bikarbonat i håret är ingen bra idé, man kan tappa mängder med hår.
    African black soap är också inte rekommenderat av många, då det är extremt uttorkande.

    Tyvärr är allt naturligt inte så himla bra heller :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att du haft dåliga erfarenheter av naturliga produkter. Har du testat aleppo, bikarbonat och black soap mer än en gång? Jag har för mig att det var så att första gången man använder african black soap så kan huden kännas väldigt torr, men att det ger med sig direkt sen. Jag har använt alla dessa produkter i många, många år nu och vet många med mig som också gör det och som är supernöjda. Men som med allt så funkar inte en "bra" produkt för alla, eftersom vi alla är olika. Men jag är övertygad om att det finns andra produkter som är gjorda av rena råvaror istället för syntetiska och kemiska tillsatser som passar även för dig. Läs gärna min serie Kemikaliebanta badrumsskåpet om du vill hitta fler alternativ som passar bättre för dig. Stort lycka till!

      http://www.saraseviga.se/2017/05/kemikaliebanta-badrumsskapet_9.html

      /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.