Julklappstips

Julen står för dörren och hysterin är ett faktum. Varje år samma sak. Mer och mer ska köpas. Julhandeln slår rekord efter rekord. Och vi konsumerar mer än aldrig förr. Men vad är det vi köper? Vilka julklappar tänker du ge bort i jul? Hela vår moderna ekonomi bygger på att vi ska handla mer och mer, men det går helt emot all logik då världens resurser bara blir mindre och mindre. Jag blir så ledsen när jag tänker på hur vi människor inte tänker längre än näsan räcker. För vi vet alla att jordens resurser är begränsade. Ändå lever vi i detta enorma överflöd. Många gånger tror jag att shopping är ett sätt att stilla vår egen ångest. Men vi kanske måste hitta andra mer konstruktiva sätt att ta hand om vårt dåliga samvete eller vad det nu är vi försöker döva. Eller kanske rentav försöka ta en titt på det där jobbiga som vi försöker trycka undan. Tänk om vi kunde komma bort från konsumtionshysterin och börja tänka på att spara vår jord så att den räcker även till våra barn och helst längre än så.

För alla er som har dåligt samvete gentemot barnen, för att ni inte hunnit ta er den tiden som ni hade önskat med dem under det här året. Kom ihåg att barn är väldigt förlåtande och istället för att titta bakåt, blicka framåt och göra det du kan under ledigheten i jul. Det vill säga spendera tid med barnen. De behöver inte massvis med julklappar för att vara nöjda. Jag lovar att de kommer att tacka dig när du ligger på din dödsbädd för den där tiden du tog med att bara vara med dem. Spela spel. Gå ut och lek. Strunta i det dåliga vädret. Frisk luft gör underverk för både orken och hälsan. Sätt dig ned och verkligen lyssna på vad dina barn har att säga. Visa ditt fulla intresse och du kommer att märka vilken fantastisk värld som öppnar sig i samtalet.

När det gäller själva julklapparna som ska köpas, så kommer här mina tips utifrån vad som är bra både för vår miljö och ur hälsosynpunkt. Glöm inte att det är i många av leksakerna som de värsta gifterna finns och barnrummet är det rum som är mest fyllt av kemikalier. Huvudregeln är mindre julklappar men med bättre kvalitet. Här är några riktmärken när det gäller julklappar (och presenter med för den delen) till både små och stora:




Skippa julklappar i plast.

Förutom att plast är giftigt och allvarligt skadar vår hälsa och vår miljö så är det ett material som lätt går sönder och plasten torkar till slut och måste ersättas med en ny produkt vilket bidrar till vår överkonsumtion.

När det gäller våra barns leksaker så har jag valt att behålla några få saker som är i plast. Vi har behållt barnens lego/duplo (tillverkas i Danmark), för att det är en sån pedagogisk och utvecklande leksak för barnen där deras kreativitet flödar och som enligt Naturskyddsföreningen räknas som säker då det inte visat sig läcka hormonstörande kemikalier vid lek (även om det ändå är plast och därför naturligtvis inte är helt giftfritt). De få leksaker i plast som vi behållt förvarar vi i en låda med lock när barnen inte leker med dem.

Vill man absolut köpa leksaker i plast så satsa på de som är tillverkade inom EU och som är CE-märkta, då vet du att de följer rådande lagstiftning inom EU där de värsta kemikalierna är förbjudna. 90% av alla leksaker är importerade och 80% av dem är tillverkade i Kina. Det har visat sig vid upprepade tillfällen att Kina fuskar med rådande lagstiftningar och man har hittat kemikalier i deras leksaker som inte är tillåtna. En tankeställare är att fundera kring varför varorna från Kina är så billiga. Satsa hellre på kvalitet än kvantitet och köp hellre EN bra leksak än många plastleksaker.

Satsa istället på leksaker i trä, rostfritt och naturmaterial som naturgummi, bomull eller ull. Men tänk på att träleksaker kan vara målade med färg som är giftig. Det finns flera ekologiska nätbutiker som säljer giftfria och ekologiska leksaker. Laplandecostore.seEkoleko.seEkotjusigt.se samt Goodforkids.se är några bra exempel där du kan hitta många fina och hållbara leksaker. Annars gäller att vara en frågvis konsument och fråga vad det du funderar på att köpa innehåller. Kan du inte få några klara svar så leta efter något annat att köpa.


- När du köper ytterkläder och skor. Försäkra dig om att de inte är impregnerade med perfluorerade ämnen (till exempel PFOS och PFOA) som till exempel GoreTex eller liknande. Förutom i allväderskläder som ska vara smuts- och vattenavvisande används de här ämnena i teflonpannor och andra non-stick-material i köket, inklusive bakplåtspapper och pappret som din hamburgare är inlindad i när du köper hem snabbmat. De här ämnena är mycket stabila och flera av dem kan överhuvudtaget inte brytas ned alls. De finns numera överallt i vår natur och i blodet hos varenda levande varelse på jorden, även den nyfödda bebisens. Det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och cancerframkallande. Vår ämnesomsättning och våra könshormoner påverkas. Riktigt läskigt med andra ord. Alternativa material finns idag i allväderskläder. Ett sådant är Bionic Finish Eco som är en ekologisk impregnering utan fluorerade ämnen (säljs bland annat på Lindex).

Bloggaren Tess har i sin blogg Good Enough Tess sammanställt vilka klädtillverkare som slutat använda perfluorerade ämnen i sina ytterkläder till barn. Här kan du läsa den sammanställningen.


- Undvik kläder med plasttryck.

Ju plastigare tryck desto mer mjukgörare (ftalater) finns i trycket. Ftalater är hormonstörande och kan bland annat göra så att barnet växer upp och själv inte kan få några barn. Det är inget man vill ge sina barn i julklapp, eller hur? Om du vill ge barnen kläder med tryck, välj tryck som färgats in i själva tyget eller tygtryck som sytts på. Här har jag skrivit mer om detta med plasttryck och varför man ska undvika dessa.


- När du köper kläder och textilier, välj produkter som är gjorda i naturmaterial (ull, bomull, silke) och helst ekologiska. Titta efter miljömärkningarna.

Ull till exempel är ett fantastiskt material som håller oss nordbor varma på vintern. Köper du ekologisk obehandlad ull så vet du att den är fri från all den kemiska behandling som ull annars normalt utsätts för. Ullen har unika egenskaper som gör att det sällan eller aldrig behöver tvättas. Häng bara ut ditt klädesplagg, filt eller vad det nu kan vara så renar det sig självt. Helst om det är lite fuktigt ute så blir reningen ännu bättre. Mer behövs faktiskt inte. Ullen har i sig smutsavvisande egenskaper och blir inte lätt smutsigt. Om det ändå skulle bli fläckar så tänk på att använda speciellt ull-tvättmedel och du bör tvätta för hand eller i max 30 grader i maskin. Ullen ger en helt annan värme än till exempel syntetisk fleece, som dessutom är en riktig miljöbov eftersom när man tvättar fleece frigörs små, små plastpartiklar som hamnar i våra hav (läs mer om fleece här). Jag fick en ullpläd som min mormor gav till mig när jag var tonåring. Fortfarande mer än 25 år senare använder vi denna filt dagligen här hemma. Den har aldrig behövts tvättas under alla dessa år utan vädring har funkat perfekt och den är lika fin nu som när jag fick den.

Min filt som mormor vävde till mig i mina tidiga tonår. Lika vacker idag som när jag fick den för ca 25 år sedan.

Det är något alldeles särskilt vackert med handgjorda saker. Min mormor lever inte längre, men jag sänder henne en tanke varje gång som jag värmer mig under hennes vackra filt.

Ekologisk bomull kan ibland vara lite knepig. Står det att ett klädesplagg är gjort i ekologisk bomull men ingen mer märkning innebär det ofta att själva bomullen är ekologisk, men det säger inget om det används kemikalier i färgning och tillredning av bomullen.

Bästa märkningen för att veta att inte bara bomullen är ekologisk utan att även hela tillverkningsprocessen är ekologisk är att titta efter GOTS-märkningen.

Fairtrade är en annan bra märkning som även garanterar att de som varit med och tillverkat kläderna/tygerna har haft schyssta arbetsförhållanden med drägliga löner.

Oeko-Tex är också en bra märkning, även om de tillåter en del kemikalier vid tillverkningen, men de har ändå betydligt hårdare regler än befintliga nationella lagstiftningar. Observera att detta dock inte är en miljömärkning.

GOTS.

Fairtrade.

OEKO-TEX.


- När det gäller köksutrustning, köp produkter gjorda i glas, trä, rostfritt stål och gjutjärn.

Undvik plast då de skadliga kemikalierna läcker som mest när plasten kommer i kontakt med värme. (Här kan du läsa hur vi gjort hemma hos oss för att plastbanta vårat kök). Plast håller inte länge och måste så småningom köpas nytt. En skål i rostfritt stål håller en livstid, och längre än så. Undvik stekpannor i teflon som består av perfluorerade ämnen som är hormonstörande och långlivade, dvs blir kvar i våra kroppar för resten av våra liv. Alla bakformar, gratängformar mm som används vid bakning och matlagning bör så klart inte heller vara gjorda av så kallad non-stick-beläggning. Satsa på en gjutjärnspanna att steka i. Sköter du din gjutjärnspanna rätt kan den hålla hur länge som helst (använd aldrig diskmedel, bara diska i väldigt varmt vatten och torka torr direkt efter den diskats med lite hushållspapper. Olja in med jämna mellanrum i varm ugn eller på varm platta i 10 minuter). Matlådor finns numera att köpa i glas, t ex på Ikea.


- Skönhetsprodukter.

Tänk på att allt som du smörjer på huden eller tvättar ditt hår med tas upp av huden och går in i din kropp. Om det finns, satsa på produkter som är märkta med Bra Miljöval och Svanen.

Undvik parfymerade produkter så gott det går då detta är mycket allergiframkallande. Bara i Sverige lider över 400 000 personer av SHR, Sensorisk Hyperreaktivitet, det vill säga är överkänsliga mot parfymdoft (med snuva, hosta och andningsbesvär). Jag är en av dem. Det är ett osynligt och mycket obehagligt handikapp att drabbas av tilltäppta luftvägar när någon doftar av parfym. En liten påminnelse: Det är bevisat att det är de mänskliga feromonerna som vi människor gillar och dras till, inte de syntetiska parfymdofterna. Våga dofta dig själv!

Köp aldrig produkter som saknar innehållsförteckning. Det finns många bra alternativ här. Tänk enkelt. Ju mindre ingredienser en vara innehåller desto bättre. Maria Åkerberg tillverkar till exempel underbara produkter som är helt ekologiska, här kan du hitta dem. Ska du köpa tvål så är fast tvål att föredra framför flytande, då det behövs en hel del tillsatser i form av konserveringsmedel mm för att hålla den flytande tvålen fräsch. Jordklok.se har många fina produkter, bland annat de fantastiska aleppotvålarna som jag berättat om tidigare (mer om dem kan du läsa här).

På tal om dofter. Många använder sköljmedel när de tvättar sina kläder vilket resulterar inte bara i att kläderna blir förstörda mycket fortare utan även att allt luktar mycket starkt av parfym. Tips: Ersätt sköljmedlet när du tvättar med några matskedar 24% ättika i sköljmedelsfacket. Det gör tvätten mjuk och tar bort all eventuell dålig lukt. Till och med tvättmaskinen blir ren och eventuell unken doft är ett minne blott.


- Boktips.

Här finns några bra böcker som jag verkligen rekommenderar att läsa, men som också funkar bra som ge bort present, som handlar om hur du kan börja leva mer giftminimerat:

Makt plast gift & våra barn, av Ethel Forsberg
Badskumt, av Katarina Johansson
Den flamsäkra katten, av Naturskyddsföreningen
Den onda badankan, av Katarina Johansson

Annars så är just böcker ett mycket bra giftfritt alternativ till julklapp. Här är det smak och intresse som får styra vilken eller vilka böcker som passar bäst.


- Filmtips.

Underkastelsen (2010) av Stefan Jarl.

Underkastelsen med bland annat Eva Röse. 


Och som en röd tråd genom hela julklapps-inhandlingen bör EKOLOGISKA VAROR ligga. Det gäller chokladen, kaffet, de fina oljorna (olivolja, rapsolja, kokosolja, sesamolja, mandelolja, arganolja, jojobaolja m fl), och så klart all den julmat som vi tänker äta i jul. Genom att välja ekologiska varor bidrar vi till en renare värld med mindre bekämpningsmedel och tillsatser. Det mår både våra kroppar och vår miljö bäst av.


Jag hoppas att det kunde ge lite inspiration, tips och idéer både om vad man kan ge bort som julklapp och vad man ska försöka undvika om man vill vara lite en liten mer hållbar konsument och dessutom med en giftfriare vardag i hemmet som följd.


God jul på er alla!




Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. Tack för din klokhet! Det du skriver i början ang barn, tid och all hets tänker jag ofta på. Konstigt att folk inte förstår bättre. Världen skulle se bättre ut om fler mediterade ich tog lärdom av buddistisk filosofi. Lyckam finns inom oss. Sluta jaga!
    Mvh Anne i Vallentuna

    SvaraRadera
  2. Hej Anne. Ja, tänk om vi kunde vara mer närvarande i nuet. Det är något som vi alla behöver träna på. Fånga ögonblicket utan att värdera eller fundera på framtiden eller grubbla på det som varit. Barnen är fenomenala på det, så vi kan lära mycket från dem. Ta hand om dig. /Sara

    SvaraRadera
  3. Det finns en märkning till som är även högre än GOTS. Den heter IVN. Många ull kläder har IVN-märkning. http://www.naturtextil.com/profile/quality-seals.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Magdalena. Det visste inte jag. Detta måste jag lära mig mer om. Såg nu att t ex Nostebarn har denna märkning på många av sina kläder. Jag har helt missat denna miljömärkning. Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.