Ekologisk obehandlad ull

Det uppstod viss förvirring i mitt förra inlägg gällande ekologisk obehandlad ull. Vad är det? Hur vet jag att ullen är ekologisk? Innebär det endast att fåren vuxit upp på ekologiskt foder eller betyder det också att själva processen att göra ullen till garn och själva sömnaden av kläderna även är ekologisk? Här ska jag försöka reda ut begreppen. Informationen har jag hittat i informationsmaterialen hos gruppen Ylle och Silke på Facebook och på de olika hemsidor som säljer ekologisk och obehandlad ull.


OBEHANDLAD ULL

Begreppet "obehandlad" betyder att ullen inte har utsatts för kemisk behandling, till exempel blekmedel, formaldehyd, malmedel, superwash-behandling (se nedan) och färgämnen med skadliga tungmetaller. I obehandlad ull är det naturliga innehållet av ullfett (lanolin) intakt och ullen har kvar sina goda egenskaper.

De stora klädkedjorna Lindex, Cubus, H&M, Pierre Robert har aldrig hittills haft eko eller obehandlade ullkläder. De företag som specialiserar sig på ullkläder, som enbart säljer ullkläder och som marknadsför sina kläder som obehandlade eller ekologiska är de enda som är det. Här är några utav dem: Nöstebarn, Näva, Disana, Minimundus, Varelse m fl. Många av dessa tillverkar sina kläder på Engels i Tyskland, men inte alla.

Obehandlade kläder är också mycket dyrare än storkedjornas, så är det obehandlat så lär du inte missa det. Med obehandlat menas att det inte är mixtrat något med ullfibern. Att ullen är tvättad och färgad i ekofärger innebär ändå att det hamnar under kategorin obehandlat. OBS: Det står allltid på tvättlappen att plagget ska tvättas för hand och företagen skriver alltid ut det.


Om man vill undvika kemikalier så är det klart bättre med obehandlade ullkläder. 


EKOLOGISK ULL

Ekologiskt är en annan sak än obehandlad. Det betyder att djurhållningen är ekologisk, men kläderna kan ÄNDÅ ha blivit behandlade efteråt. Men till exempel Nöstebarns, Engels och Varelse´s kläder är både ekologiska OCH obehandlade.


SUPERWASH

Om ullen är behandlad är det ofta med något som kallas superwash. Det betyder att ullfibern har blivit sprayad med kemikalier för att plagget ska kunna gå att tvätta i maskin utan att krympa. Det är lätt att känna på kläder om de är superwash-behandlade eller obehandlade. När de är superwash känns de strukna och nästan syntetiska, medan de obehandlade känns ulligare.

Varför ull krymper om man tvättar det i maskin är för att det tovar sig, det vill säga de små fjällen som ullens fibrer består av hakar i varandra. Vatten gör att fibrerna sväller och blir extra känsliga, särskilt vid temperaturväxlingar. Så för att få ullen tvättvänlig så doppar man först garnet i en klorbehandling och sedan doppas det i polyamid, som är en slags plast. Kloret tar bort det yttersta av fjällen och plasten täcker sen in resten och gör det runt och mjukt så att fibrerna inte längre kan haka fast i varandra. I processen går det åt mycket vatten och i flera delar av världen där superwash används följs inte alla regler för reningsverk och alltså åker en hel del giftiga kemikalier ut i våra hav.

Ull är ett helt fantastiskt material som kan värma när det är blött, och som i princip renar sig självt vilket gör att superwash-behandling är helt onödig.


VARFÖR ÄR ULL SÅ BRA DÅ?

Det är mycket mer miljövänligt än till exempel bomull, då bomull extremt förorenande. Bomull kräver stora vatten- och energiresurser både vid odling och bearbetning. Detta är ett stort problem internationellt och åtgärder måste därför vidtas. Bomull måste tvättas ofta och kräver mycket vatten, värme och kemikalier för att bli rent.

Ull lämpar sig bättre för det nordiska klimatet och miljömässigt är ullen överlägsen bomullen. Ull absorberar vattenånga och svett och isolerar även bra när den är fuktig. I ull-kläder håller vi oss därför varma när det är kallt och torra när det är varmt. Ull är lätt att hålla rent eftersom smuts inte tränger in i ullfibrerna och eftersom lanolin i obehandlad ull har en bakteriehämmande effekt. Obehandlad ull behöver därför inte tvättas så ofta och smuts försvinner vid skonsam tvätt. Lukt försvinner vid luftning. Man behöver därför inte lika många plagg. Detta ger en lägre klädförbrukning än vid användning av bomull.

Ull håller kylan ute och behåller vår egen värme när det är kallt ute – och tvärtom när det är varmt ute! Därför kan det faktiskt vara skönt med ull-kläder även när det är varmt ute, särskilt för mycket små barn, som inte rör sig så mycket utan ligger stilla. Den som rör sig mycket blir förstås varm i ull-kläder om det också är varmt ute.

Ull har en krusig fiber 
som skapar luftighet åt materialet, det blir därför inte kompakt. Det är all den instängda luften som gör att värme och kyla leds långsammare genom materialet. Krusningen är olika hos olika fårraser. Ju mer finkrullig ullfibern är desto bättre isolering – merinofårets ull ligger i topp. Krusningarna gör även att materialet inte ligger tätt mot huden, utan även där skapar luftrum som isolerar.

Ull transporterar bort fukt. N
är vi svettas transporteras fukten aktivt genom ullen till utsidan utan att själv suga åt sig nämnvärt. Huden hålls torr och ullens värmeisolerande förmåga vidmakthålls.

Ull värmer även när den är fuktig 
till skillnad från andra textila material. När vi svettas sugs fukten upp av kläderna, som då förlorar sin isolerande förmåga och kyler oss istället för värmer. Ull däremot kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att kännas fuktig eller förlora sin form! Tillsammans med dess förmåga att transportera fukten från kroppen genom ull-plagget till luften utanför, blir effekten att ull-plagg värmer även som fuktiga, av svett eller av regn och snö utifrån!

Ull är lättskött och självrenande. 
Fibrerna renas helt enkelt av att vädras i friska luften och plaggen behöver sällan tvättas – en vinst för både dig, din ekonomi och för miljön!

Ull tvättas, när det behövs 
i låga vattentemperaturer och med milda tvättmedel, som inte löser upp och tar bort det naturliga ullfettet lanolin, vilket skyddar fibrerna och bidrar till dess unika förmågor. Tvätt i högre temperaturer än max 40 grader gör att plaggen krymper, filtar ihop sig, tappar formen och blir stela.

Ull och eldUll är svårantändligt i motsats till bomull och syntetmaterial. Ullkläder är därför inte brandfarliga. För att uppnå denna naturliga egenskap hos ull, måste andra textilier behandlas med omdiskuterade kemiska ämnen, så kallade flamskyddsmedel.

Kliar det? Många blir positivt överraskade över hur behagligt ullkläder känns när de är tillverkade av den allra finaste obehandlade merinoullen – den mjukaste ullen som finns. Barn som börjar med ull som spädbarn älskar vanligtvis sina ullplagg och vill ofta inte ta dem av sig. De som inte är vana att ha på sig ullkläder kan tycka att ren ull kliar lite innan de vänjer sig vid den. Hur känslig man är varierar från person till person. Till större barn som inte är vana vid ull är det därför bra att välja en ull/silkeblandning till att börja med, eftersom den är mjukare än ren ull och därmed inte känns annorlunda än de material som barnet är vant vid.

Här är några ställen där du kan köpa ekologiska och obehandlade ullkläder (klicka på namnet så kommer du till deras hemsida):
Och här är hemsidan till det tyska företaget Engel

Vill du få tips och idéer hur du kan minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Har du tips på garn av merinoull som är ekologiskt? Hittar antingen ekologisk ull eller merinoull som inte är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nöstebarn har detta. Kolla in här: http://nostebarn.se/garn.html

   Trevlig helg! Önskar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.