Skogsfestivalen 2023

I helgen som var har jag varit på skogsfestival anordnad av Skydda Skogen i en skogsträdgård i södra Närke. Vilken vitamininjektion att få fira segrar och lyssna till inspirerande föreläsare som liksom jag kämpar för att den sista gammelskogen ska fortsätta få finnas till. 


Festivalen var en manifestation för skogsskydd, biologisk mångfald och klimatet. 

Jag fick chansen att prata med stora förebilder till mig, som Mats Karström från Vuollerim som skyddat mest skog i hela Sverige! Hela 200 skogar, varav 150 av dem som fått permanent skydd i form av naturreservat. Det tog visserligen 37 år och mycket svett och tårar, men han lyckades. Vilken förebild! Så fantastiskt att få ta del av alla hans lärdomar.  

Jag fick möjlighet att få en pratstund med Mats Karström efter hans föreläsning. 

Jag fick också chansen att få en liten pratstund och en stor kram av bästa Karolina Eywa Carlsson som med sin magiska dans påverkat och påverkar människor at få upp ögonen för klimatkrisen och biologisk mångfald. Jag är så grymt imponerad över det hon gör! 

Jag och Eywa.

Samt underbara Rebecka Le Moine som är en av väldigt få politiker som vågar stå stadigt i sina värderingar och kämpa för en bättre värld. Om jag någon gång skulle bli politiker så vill jag bli som henne. Tack Rebecka för ditt mod och allt du gör för den biologiska mångfalden! Och stort tack för att jag fick en pratstund med dig. 

Jag och Rebecka Le Moine.

Jag har mött människor som ger mig hopp i en annars rätt så hopplöst värld. Tänk om det fanns fler Rebeckas, Eywas och Mats i denna värld. Vilken fantastisk värld vi skulle ha! Grejen är den att jag VET att det finns massor av människor som kan åstadkomma lika mycket som de gjort. 

Ett helt gäng från Örebro skogsgrupp var där. På bilden några av dem, från vänster: Amber, Gerd, jag, Josefina och Lotta. 

Vi har dansat och fått kraft av att träffa en hel drös människor som liksom jag kämpar för att rädda den sista gammelskogen som finns kvar i Sverige, och det är inte mycket kvar så nu är det viktigare än någonsin att det lilla, lilla som finns kvar får fortsätta att göra det. 

Jag sov i tält i en underbar gammelskog. Jag fick mersmak att sova ute i naturen snart igen! 


Tack alla som varit med och anordnat festivalen och tack alla ni som var där. 


Så här skriver Skydda Skogen:

Skogen är vårt största landbaserade ekosystem. Skogar lagrar stora mängder kol och påverkar klimatet, är livsmiljö för en myriad av arter, och är grunden för en lång rad ekologiska funktioner som vi alla är beroende av.

– Vi arrangerar denna manifestation för att belysa att dagens förda miljö- och skogspolitik är ett vetenskapsfientligt och visionslöst svek mot klimatet och den biologiska mångfalden, säger Ida Sellstedt, talesperson för föreningen Skydda Skogen.

Skogsfestivalen bjuder på konserter, föreläsningar, verkstäder, guidningar, samtal, minimarknad med utställare och barnaktiviteter. Årets teman är mänsklighetens miljöutmaningar, skogen och klimatet, humanekologi, skogsträdgårdar, kartläggning av skyddsvärd skog, naturnära skogsbruk, skogsekologi och biologisk mångfald.

Medverkar gör bland andra: Emil Jensen, Poets on Payday, Six String Yada, Jenny Bjarnar, Love Antell, Mats Karström, Ida Sellstedt, Esbjörn Wandt, Martin Jentzen, Sebastian Kirppu, Gylleboverket, Hanna Tebrand, Anna Vildesten, Gabriel Ulvros och Viktor Säfve.

– Festivalen är en mötesplats för att dela kunskap och inspirera varandra. Men, framför allt är festivalen en hyllning till alla miljökämpar som i motvind engagerar sig för skogen, och sist men inte minst en hyllning till alla som arbetar för en verklig omställning av jord- och skogsbruket, säger Viktor Säfve, arrangör, föreningen Skydda Skogen.

Förutom skogsfrågor lyfts under evenemanget också skogsträdgårdar och naturnära matproduktion upp. Detta för att belysa klimat- och miljöfördelarna med att lära av skogen och föra in träd, buskar och andra perenna växter med ätliga växtdelar i våra jordbruk, odlingar och trädgårdar.

– Vi bör skapa mångfald i våra matproduktionssystem, inte enfald, för att på så vis gynna den biologiska mångfalden och skapa odlingssystem som är bättre klimatanpassade, säger Elin Säfve, arrangör, Åfallet Skogsträdgård.

Evenemanget har arrangerats vid ett flertal tillfällen sedan 2003. I år är det 20-årsjubileum!Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.