Glutenfri nässelsoppa

Idag har jag skördat brännässlor i mängder. De ska jag torka för att använda under hela året fram till nästa vår när nya nässlor åter växer. Det kommer bli många koppar med infusion av nässlor, men också tinktur. Jag skördar inte mer än jag behöver och aldrig hela bestånd. Jag frågar växterna om lov innan och tackar allra ödmjukast efteråt för allt de ger mig. Tack Moder Gaia för allt det goda som du ger oss. Tack livet.

Jag slängde ihop en nässelsoppa till lunch idag och gudars så gott det blev!! Ännu bättre än det är att nässlor innehåller allt det där som vi människor har brist på efter en lång och mörk vinter. Nässlor är dessutom rena rama dundermedicinen för alla som lider av pollenallergi den här tiden på året. De innehåller nämligen naturligt antihistamin.

Här delar jag receptet så som jag gjorde soppan. Grädde kan ersättas med kokosgrädde om du inte äter mejerier, eller uteslutas helt om du hellre vill det.


 


RECEPT SARAS NÄSSELSOPPA

4 personer

ca 3 liter små nässlor
ca 1,5 liter vatten 
3 matskedar ekologiskt smör
3 matskedar ekologisk majsstärkelse eller ekologiskt potatismjöl
2 stycken ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 deciliter ekologisk grädde eller ekologisk kokosgrädde (båda kan uteslutas)
oraffinerat havssalt (gärna Saras supersalt)
4 ekologiska ägg

Gör så här:

- Tvätta först nässlorna genom att lägga dem i blöt i en skål. Låt de ligga någon minut. Fiska sedan upp nässlorna, smutsen har nu sjunkit till botten. Häll bort vattnet.

- Förväll nässlorna genom att lägga i en kastrull och häll på så att vatten täcker, ca 1,5 liter. Låt dem sjuda under lock en kort stund, ca 3-5 minuter. Genom att koka dem så slutar de brännas. Obs: Häll inte bort vattnet sen, det är sprängfyllt med näring.

- Koka äggen du ska ha till soppan.

- Häll upp nässlorna i ett durkslag och spara vattnet i en skål under. Du kommer inte använda allt spad till soppan, men det som blir över sparar du i en termos och dricker som te under resten av dagen. Supernyttigt och fyllt med antihistamin vilket är super för alla pollenallergiker denna tid på året.

- Hacka nässlorna och stek dem i mycket smör. Häll på redning (majsstärkelse eller potatismjöl) och lite av spadet. Smula i buljongtärningarna. 

- Häll i mer spad, så mycket du vill ha i soppan, ca 1 liter. Ta inte för mycket så soppan blir för lös.

- Häll i grädde om du vill ha det. Värm upp. Smaka av med lite salt.

- Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen. 

Servera soppan med ett ägg delat i två halvor.Vill du få mer inspiration kring hur du kan ställa om till en hållbar livsstil? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.