Zucchini kimchi (Paleo)

Ni som odlat zucchini vet att det ofta blir en hel del under en säsong. Nyligen plockade vi mer än 10 kilo när vi besökte vår gård under en helg. För att det vi odlar ska räcka och njutas av under lång tid framöver så är ett sätt att förädla råvarorna och då är fermentering helt fantastiskt bra! Det är toppen för vår tarmflora, är supergott och gör att råvarorna har oerhört lång hållbarhet jämfört när de är i sin råa form.

Jag fick tipset att göra zucchini kimchi av fina Marja Bennett, diplomerad lärare i Alexanderteknik sedan dryga 20 år tillbaka som har företaget Sinnesro & Kroppslycka samt en fantastisk podd med samma namn. Marja arbetar med Alexanderteknik, ett av de ben som Sensing Yoga står på. 

Jag har många Sinnesro i mitt liv just nu! Jag har nyligen inlett ett samarbete med en annan fantastisk själ, psykologutbildade Pernilla Foo som har företaget Sinnesro i Örebro. Jag håller yoga i hennes lokal från och med denna hösttermin. Vill du delta? HÄR kan du läsa mer om de klasser jag erbjuder samt tider och priser. 

Jag kan bara konstatera att sinnesro, det är något som jag dras till och fascineras av. Sinnesro är vad jag vill kunna ge de deltagare som kommer till mig på yoga. Jag tror att vi alla behöver lite mer sinnesro i våra liv! 


Receptet fanns också på nätet. HÄR hittade jag det. Jag gjorde om och valde att fermentera två veckor i rumstemperatur som jag brukar för att få längre hållbarhet på kimchin. 

Så här gjorde jag:

RECEPT SARAS ZUCCHINI KIMCHI

8500 gram zucchini (blev ca 6700 gram då jag kärnat ur)
300 gram grovt havssalt 

Kryddblandning:
500 gram ekologisk ingefära
En förpackning ekologiskt paprikapulver (40 gram)
700-800 gram ekologisk gul lök
1 kg ekologisk vitkål
2 matskedar ekologiskt oraffinerat havssalt
300 gram ekologisk vitlök
En förpackning ekologiska chiliflakes (28 gram)
Ett stor knippe gräslök, ca 60 gram (eller piplök)

Gör så här:

Dag 1:

- Skär zucchini i ca 1x2 cm stora bitar. Skär bort fröhuset i mitten. Recept på vad du kan göra med detta ser du längst ned i detta inlägg.  

- Strö på allt eftersom med saltet som du vägt upp så det blandas med all zucchini. Saltet ska motsvara ungefär 5% av vikten så har du mer zucchini så öka på med lite mer salt och har du mindre så ta mindre mängd. När du skurit upp all zucchini i bitar så fyller det två jätteskålar med zucchinitärningar. 

- Ställ mörkt och svalt ett dygn med tyngd över skålarna så zucchinitärningarna pressas. Ett fat med något tung ovanpå som pressar ned innehållet i skålarna funkar utmärkt. 

Dag 2: 

- Skölj all zucchini i ett durkslag i omgångar i kallt vatten. Skölj gärna allt i tre olika omgångar för att få bort överskottet av saltet. Smaka av. Känns de inte så salta så tillsätt eventuellt lite extra i kryddblandningen.

Kryddblandningen:

- Skala och riv ingefäran i små bitar. Vi hade fått en Tefal minihackare som hackar innehållet fint på bara fem sekunder och behöver ingen elektricitet. Genialisk! Har du en matberedare så kan du hacka alla grönsaker fint med knivbladen. Lägg i en bunke.

- Blanda ingefäran med paprikapulvret.

- Hacka den gula löken.

- Hacka vitkålen. Blanda ned saltet och rör om under tiden du blandar i. 

- Hacka vitlöken.

- Häll i chiliflakes.

- Knåda allt med händerna tills det börjar vätskas. Massera gärna ordentligt en stund så det bildas mycket vätska, så det rinner när du tar upp en näve och kramar ihop. 

- Blanda sedan kryddblandningen med zucchinin.

- Hacka sist gräslöken/piplöken och blanda med allt.

- Fyll noggrant rengjorda glasburkar med snäpplock och pressa ned allt så inga hålrum blir kvar. Lämna några centimeter längst upp. 

Vätskan bör täcka innehållet. Gör den inte det så blanda ut en halv matsked salt med en halv liter vatten och fyll på i burkarna så att innehållet är täckt av vätska. 

När en burk är fylld så lägg en vitkålsblad som du sköljt innan som lock och lägg en eller två glaskoppar som tyngd ovanpå innan du stänger snäpplocket.

- Förvara burkarna mörkt på fat i rumstemperatur (t ex skafferiet) i en vecka - 7 dagar. Faten behövs då det lätt bubblar över lite under denna period. Öppna inte burkarna under denna tid annat än om du märker att vätskan inte täcker innehållet. Blanda i så fall ut 0,5 matsked salt med 5 dl vatten och öppna och häll över grönsakerna så pass att innehållet är helt täckt av vätska. 

- Efter en vecka ställer du glasburkarna i kylskåp i ytterligare två veckor.

Klart!!!

Anledningen till att man endast låter burkarna stå en vecka innan de ställs i kylskåp istället för det vanliga när man fermenterar grönsaker, 2 veckor, är för att zucchini annars lätt blir för mjuk och inte så rolig konsistens.
 
Vill du sedan portionera ut och förvara i mindre glasburkar så kan du nu göra det. Kanske ge bort som gåvor till människor du tycker om. 

Sätt en liten lapp på en av burkarna när du ställer in dem i skafferiet med dagens datum och gärna datum när de ska in i kylskåpet samt när de är klara att öppnas och börja njutas utav!

Ställ mörkt i rumstemperatur i en vecka först innan du ställer in dem i kylskåpet för ytterligare två veckors vila innan du öppnar burkarna.
RECEPT  INNANMÄTET / FRÖHUSET AV ZUCCHINI

Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Skär fröhuset som du fått över när du gjort kimchin här ovan i centimetertjocka slantar. Vänd i olivolja och lägg på plåt. Lägg tätt och fyll med fördel hela plåten. 

- Strö över timjan, rosmarin och eventuellt lite torkad mynta. Salta ordentligt med Saras Supersalt.

- Riv parmesanost över allt och gratinera i ugn ca 20 minuter tills de fått gyllenbrun färg.

Ät som tillbehör eller som en lasagne. 

Supergott!!!Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ Saras Eviga på InstagramFacebook och YoutubeVälkommen! 

Vill du läsa mer om livet på vår gård så följ mig på Instagramkontot rden i Bergslagen. Där berättar jag om stort och smått gällande det hållbara livet på vår 1700-talsgård. 

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.