Kladdkaka med kokostosca i långpanna

 Den här kakan blev jag bjuden på när vi bodde på Storsätra Fjällhotell och den var så oemotståndligt god att jag frågade om jag kunde få receptet. HÄR är receptet som de hade använt sig av. Nu har jag testat att göra kakan själv. Jag valde att använda mig av mitt recept på kladdkaka som är helt Paleo, DETTA, som bas, som jag sedan dubblerade för att räcka till en hel långpanna. Jag bytte även ut det vita sockret i tosca-smeten och använde kokossocker istället. Idag delar jag med mig av min variant av denna gudomligt goda kaka. Att kalla den nyttig är att gå för långt, men den är åtminstone betydligt mindre onyttig.

Kakan är fri från gluten men innehåller mejerier då det är vispgrädde i tosca-smeten. Du kan byta ut den ljusa sirapen mot ekologisk lönnsirap eller svensk honung om du vill undvika vitt socker.

Jag gjorde kakan med kokoschips men tycker nog att den blev ännu bättre med enbart kokosflingor, men det är en smaksak.

Kakan går utmärkt att frysa.RECEPT SARAS KOKOSTOSCA

Blir en långpanna, ca 25 - 30 bitar


Kladdkakan:

20 ekologiska dadlar (jag använder dessa)

6 ekologiska ägg 

1 deciliter kallpressad ekologisk kokosolja (jag använder denna)

2 deciliter ekologiskt mandelmjöl (jag använder detta)

1,5 deciliter ekologisk kakao (jag använder detta)

1 tesked ekologiskt vaniljpulver (jag använder detta)

1 teskedar ekologiskt bakpulver (jag använder detta)

1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta, gärna med kelppulver, detta)


Kokostoscan:

75 gram ekologiskt smör

1 deciliter ekologiskt kokossocker (jag använder detta)

1,5 deciliter ekologisk 40% vispgrädde

1 deciliter ekologisk ljus sirap, lönnsirap eller honung (t ex dennadenna eller denna)

200 gram ekologiska kokoschips eller kokosflingor (du kan t ex blanda hälften av varje)


Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Kärna ur dadlarna och kläck i äggen. Mixa med en mixerstav. 

- Smält kokosoljan i ett vattenbad och blanda sedan med dadlar och ägg och mixa slätt.

- Blanda mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i skålen med dadlar/ägg/kokosolja och mixa till en slät smet.

- Smöra en långpanna (ca 30 x 40 cm). Bröa formen med kokosflingor (eller ströbröd - obs, innehåller gluten).

- Häll smeten i långpannan och bred ut så det täcker hela plåten.

- Grädda i 7 minuter. 


Under tiden kladdkakan gräddas gör du toscasmeten:

- Smält 75 gram smör och häll sedan kokossocker, grädde och ljus sirap (eller lönnsirap, eller honung) i kastrullen. Värm så att det börjar koka försiktigt och låt sjuda under 3-5 minuter. Rör med en sked mer eller mindre hela tiden så det inte bränns vid. Tillsätt sist kokoschipsen/kokosflingorna och sjud ytterligare någon minut. 

- Ta ut kladdkakan ur ugnen. 

- Bred försiktigt kokostosca-smeten så det täcker hela kakan. 

- Grädda ytterligare 10 minuter tills toscatäcket fått fin färg. 

- Låt kakan svalna något och skär sedan i lagom stora bitar.

Klart!

En hel långpanna ger många kakor.

Det går utmärkt att frysa denna kaka.______________________________________

Vill du få mer inspiration kring hur du kan leva mer hållbart? Följ mig på Instagram. På Instagram heter jag Saraseviga.

Gilla och följ Saras Eviga på Facebook. Där delar jag länkar till alla nya blogginlägg jag skriver så du inte missar dem, men också annat som har med hälsa och en hållbar livsstil att göra. Välkommen!

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. 

Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.