Notatissallad (Paleo)

Det är inte lika vanligt längre, men minns ni potatissallad som "alla" åt på 80- och 90-talet? Sen kom de färdiga helfabrikaten fulla med tillsatser och de flesta tappade aptiten till denna rätt då den gick från att vara gjord med rena råvaror till att bli fuskmat gjord på en lång rad tillsatser. Men om du är så pass gammal att du med glädje minns originalet, gjort på äkta råvaror och utan tillsatser så kommer du förmodligen att ÄLSKA dagens recept. Även du som inte testat originalet, jag tycker du ska prova göra detta recept! Det är riktigt, riktigt gott!!!

Den här rätten som så underfundigt kallas för notatissallad (med syftning på "no potatoes") är lika krämig och smakrik som originalet men innehåller rotfrukter istället för potatis och har ett krispigt inslag p.g.a den finhackade rödlöken och sellerin. Rotfrukterna i denna sallad innehåller många viktiga mineraler så som kalcium, järn, vitamin A och B. Receptet är inspirerat från kokboken Den läkande maten - Recept mot autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier, av Cecilia Nisbet Nilsson. Detta är en kokbok som jag just nu använder flitigt och varmt kan rekommendera. Vill du höra mer av Cecilia Nisbet Nilsson så var hon nyligen med i podden Food Pharmacy och pratade om autoimmuna sjukdomar och då specifikt sköldkörtelsjukdom (avsnitt 125) tillsammans med Karl Hultén från Paleoteket.

Som vanligt anpassar jag och ändrar lite i receptet för att göra det med min egen twist, så här kommer min variant. Denna sallad passar alldeles extra bra vid högtider som påsk och midsommar men går självklart bra att göra även vid andra tillfällen. Servera den tillsammans med t ex varmrökt lax eller eget tillagad rostbiff (HÄR har du receptet på rostbiff).


Rotfrukterna går att variera. Till detta recept blir ungefär 600-700 gram rotfrukter lagom.

RECEPT NOTATISSALLAD

Räcker till 4-6 personer

Ekologisk rotselleri (ca 200-300 gram)
400 gram ekologiska rotfrukter (t ex persiljerot, majrova eller palsternacka)
5 deciliter vatten
1 tesked himalayasalt eller oraffinerat havssalt (jag använder detta eller detta)
1 matsked ättika, 24% (eller 2 matskedar 12% ättika)
1 matsked ekologisk honung
1/2 kruka ekologisk färsk dill
1 liten ekologisk rödlök
3 stjälkar ekologisk selleri
2,5 deciliter kokosgrädde (jag använder denna från Garant som är helt igenom krämig)
1 ekologisk citron

Gör så här:

- Skala och tärna rotfrukterna i ca centimeterstora eller något större kuber. Koka dem mjuka i sjudande vatten med 1 tesked oraffinerat havssalt, ca 10 minuter. Känn med en gaffel, när de är mjuka är de klara. Häll bort vattnet de kokat i.

- Koka upp 5 deciliter vattnet. Dra av från plattan när de börjat koka och häll i ättika. Rör ned en sked med honung när vattnet svalnat lite, ca 37 grader (Då det är tillräckligt varmt för att honungen ska smälta, men inte så varmt att honungens näring går förlorad vilket den gör om vattnet är för varmt). Låt svalna till rumstemperatur.

- Blanda sedan i rotfrukterna i ättiksvattnet och låt dra i ungefär en timme.

- Hacka dillen (spara några kvistar till serveringen). Finhacka lök och selleri och rör ihop med kokosgrädden, citronjuice och den hackade dillen. Löken och sellerin tillför förutom sina goda smaker även en härlig krispig touch till salladen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer citronjuice om du tycker att det behövs. Salta lätt.

- Häll av lagen från rotfrukterna och blanda dem med såsen. Toppa salladen med resten av dillen.

Servera salladen till t ex varmrökt lax eller rostbiff. Inom kort kommer jag att dela recept på hur jag tillagar rostbiff i lergryta utan risk att misslyckas. Köttet blir saftigt och oerhört gott! Håll utkik på bloggen så dyker receptet upp inom kort. Uppdatering: HÄR är receptet på rostbiff.




___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.