Göra egen leverpastej (Paleo)

Äntligen har jag tagit mig tid att testa göra egen leverpastej. Lever och inälvsmat är oerhört hälsosamt. Det kan vara svårt att få i sig p.g.a den speciella smaken som många har svårt för. Kanske beror det på att vi så sällan äter det som våra smaklökar inte är vana. Hursomhelst, när jag var på Hälsosnack Live i Stockholm i höstas så fick vi bland annat hemlagad leverpastej på buffébordet som dukades upp till vår lunch. Leverpastejen var så oerhört god och ända sedan dess har jag längtat och tänkt att detta bara måste jag göra.

Den köpta leverpastejen i våra matvarubutiker är däremot inte alls särskilt hälsosam, då den innehåller både socker och en massa tillsatser. Så att göra egen är något helt annat och dessutom så oerhört mycket godare. Dessutom har den det stora pluset att vara sprängfylld med näring, till skillnad från den färdiga du köper i butik. Inälvsmat är faktiskt något av de mest hälsosamma vi kan äta.

Att göra egen leverpastej: Gott - nyttigt - relativt enkelt. Detta är ett recept som hör hemma här i min blogg med andra ord!Det är enkelt att göra sin egen leverpastej. För mig tog det ca en halvtimme från start tills jag var klar. Det var första gången, men absolut inte sista, som jag gjorde egen leverpastej. Jag utgick från ett recept i boken Clean Reset, av Victoria Carinci & Katarina Hagberg men gjorde om det en del. Idag delar jag med mig av min version. Varsågoda!

RECEPT LEVERPASTEJ

1 ekologisk gul lök
3 ekologiska vitlöksklyftor
1 ekologiskt stort äpple
ca 3 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja (till stekning)
450 gram kycklinglever
250 gram kycklingfärs
1/2 kruka färsk ekologisk timjan
1/2 kruka färsk ekologisk oregano
1/2 deciliter kallpressad olivolja
2 teskedar oraffinerat havssalt / himalayasalt (jag använde min kelpblandning)

Gör så här:

- Skala och hacka lök och vitlök. Skär äpplet i små kuber. Stek lök, vitlök och äpple i en rejäl klick kokosolja på medelvärme. De ska bli mjuka men inte brynta. Ta upp och lägg åt sidan.

- Skär kycklinglevern i mindre bitar och stek på lite högre värme i kokosolja tills den är genomstekt. Ta upp och lägg åt sidan.

- Stek kycklingfärsen tills den är genomstekt och hacka timjan och oregano fint.

- Lägg sedan allt du stekt i en matberedare med knivblad och tillsätt hackad timjan, oregano, olivolja och salt. Mixa till en slät smet.

Klart!

Lägg över det du tänker äta de närmsta dagarna i en ren glasburk med lock och förvara i kylskåpet. Fyll lagom stora portioner i glasburkar som du fryser in av det som blir över.Källor:

- Clean Reset, av Victoria Carinci och Katarina Hagberg.
Lär dig äta inälvsmat, avsnitt 158 av podden 4Health med Anna Sparre.
Inälvsmat - konkreta tips och recept, avsnitt 158b av podden 4Health med Anna Sparre.


Jag testade även ett annat recept på leverpastej som jag hittade hos Paleoteket (HÄR). Där använder de bacon istället för kycklingfärs, vilket kan vara bra om man spontant vill göra leverpastej och inte har kycklingfärs hemma. Här är min variant av receptet.


RECEPT LEVERPASTEJ (med bacon)

450 gram kycklinglever
240 gram ekologisk bacon
2 stycken ekologiska gula lökar
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 + 0,5 deciliter ekologisk kallpressad kokosolja
1/2 deciliter ekologisk kallpressad olivolja
1/2 - 1 ekologisk citron
1/2 kruka ekologisk färsk persilja

Gör så här:

- Hacka lök och vitlök.

- Stek bacon skuret i mindre bitar i några minuter. Sänk värmen till medelvärme och lägg i lök, vitlök och 1 deciliter kokosolja. Stek några minuter. Skär under tiden levern i lite mindre bitar.

- Tillsätt levern och 1/2 deciliter kokosolja. Lägg på ett lock och låt koka ca 10 minuter tills levern är genomstekt. Sänk temperaturen något, men se till att det fortfarande kokar.

- Hacka persilja och blanda i kastrullen. Häll sedan allt i en matberedare och mixa tillsammans med 0,5 deciliter olivolja till en slät smet.

- Häll över i en stor glasburk och smaka av med pressad citron till du tycker det är lagom (1/2 - 1 ekologisk pressad citron). Rör om och låt svalna innan du ställer i kylskåpet. Smeten kommer att stelna när kokosoljan inte längre är varm.

- Skär gärna i lagom stora bitar och frys in det du inte vill äta de närmaste dagarna. Leverpastejen håller 5-7 dagar i kylskåp.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar