Göra egen leverpastej (Paleo)

Äntligen har jag tagit mig tid att testa göra egen leverpastej. Lever och inälvsmat är oerhört hälsosamt. Det kan vara svårt att få i sig p.g.a den speciella smaken som många har svårt för. Kanske beror det på att vi så sällan äter det som våra smaklökar inte är vana. Hursomhelst, när jag var på Hälsosnack Live i Stockholm i höstas så fick vi bland annat hemlagad leverpastej på buffébordet som dukades upp till vår lunch. Leverpastejen var så oerhört god och ända sedan dess har jag längtat och tänkt att detta bara måste jag göra.

Den köpta leverpastejen i våra matvarubutiker är däremot inte alls särskilt hälsosam, då den innehåller både socker och en massa tillsatser. Så att göra egen är något helt annat och dessutom så oerhört mycket godare. Dessutom har den det stora pluset att vara sprängfylld med näring, till skillnad från den färdiga du köper i butik. Inälvsmat är faktiskt något av de mest hälsosamma vi kan äta.

Att göra egen leverpastej: Gott - nyttigt - relativt enkelt. Detta är ett recept som hör hemma här i min blogg med andra ord!


Det är enkelt att göra sin egen leverpastej. För mig tog det ca en halvtimme från start tills jag var klar. Det var första gången, men absolut inte sista, som jag gjorde egen leverpastej. Jag utgick från ett recept i boken Clean Reset, av Victoria Carinci & Katarina Hagberg men gjorde om det en del. Idag delar jag med mig av min version. Varsågoda!

RECEPT LEVERPASTEJ

1 ekologisk gul lök
3 ekologiska vitlöksklyftor
2-3 ekologiska stora äpplen
ca 3 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja (till stekning) - kan ersättas med smör, ister eller talg
450 gram kycklinglever
250 gram kycklingfärs
1 kruka färsk ekologisk timjan
1 kruka färsk ekologisk oregano
1 deciliter kallpressad olivolja
2 teskedar oraffinerat havssalt / himalayasalt (jag använde min kelpblandning)

Gör så här:

- Skala och hacka lök och vitlök. Skär äpplena i små kuber. Stek lök, vitlök och äpple i en rejäl klick kokosolja/smör/ghee/talg/ister på medelvärme. De ska bli mjuka men inte brynta. Ta upp och lägg åt sidan.

- Skär kycklinglevern i mindre bitar och stek på lite högre värme i kokosolja/smör/ghee/talg/ister tills den är genomstekt. Ta upp och lägg åt sidan.

- Stek kycklingfärsen tills den är genomstekt och hacka timjan och oregano fint.

- Lägg sedan allt du stekt i en matberedare med knivblad och tillsätt hackad timjan, oregano, olivolja och salt. Mixa till en slät smet.

Klart!

Lägg över det du tänker äta de närmsta dagarna i en ren glasburk med lock och förvara i kylskåpet. Fyll lagom stora portioner i glasburkar som du fryser in av det som blir över.

En omgång brukar räcka till att fylla fyra mindre glasburkar. Frys in det du inte kommer äta den närmaste veckan. Märk gärna med innehåll och datum så du har koll sen vad du har i din frys. Leverpastejen håller ca en vecka i kylskåp.Källor:

- Clean Reset, av Victoria Carinci och Katarina Hagberg.
Lär dig äta inälvsmat, avsnitt 158 av podden 4Health med Anna Sparre.
Inälvsmat - konkreta tips och recept, avsnitt 158b av podden 4Health med Anna Sparre.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.