Biohack: Jod

För en tid sedan lärde jag mig ett riktigt bra biohack från Anna Sparre som har bloggen och podden 4Health med Anna Sparre: Blanda kelp i pulverform med himalayasalt. Det blir som ett gott örtsalt!!! Passar t ex jättebra som salt när du gör pannkakor, som salt på en avokado och till de allra flesta bak och grytor.


Kelp är en brunalg som innehåller jod, något som är oerhört viktigt för oss människor och som många lider brist av. Jod är bland annat nödvändigt för att bilda sköldkörtelhormoner som t ex har till uppgift att reglera vår ämnesomsättning. Faktum är att det är en viktig komponent för att kunna producera alla kroppens hormoner. Alla celler i vår kropp behöver också jod för att fungera optimalt. Det hjälper bland annat vår kropp att avgiftas från t ex tungmetaller. Något väldigt, väldigt viktigt för att vår kropp ska kunna fungera som den ska med andra ord! Det mesta jag lärt mig gällande jod har jag gjort från två av mina stora hälsoinspiratörer, nämligen Anna Sparre och Kristin Scherdin. Se länkar längst ned till deras respektive hemsidor.

Kelp är som sagt en alg och ska jag vara ärlig så smakar det inte speciellt gott. Det smakar så som havet brukar lukta. Men att blanda det med salt gör smaken mycket, mycket bättre då det då blir mer av en smakförstärkare till maten som ska saltas. T ex är det supergott att strö över lite av salt-kelp-blandningen på avokado och äta som mellanmål. All text här nedan är hämtad från 4Health med Anna Sparre och är alltså inte skrivet av mig. Ni ser källorna längst ned. Jag har klippt och satt ihop olika delar av det som Anna skrivit om detta på sin blogg, så att ni ska förstå dels varför det är så viktigt att få i sig jod och vad jodbrist kan leda till. Kolla också gärna på filmen Fluoridegate som finns länk till i källhänvisningarna längst ned.

Till skillnad från Anna så blandar jag på följande sätt: 

700 gram himalayasalt (detta) eller oraffinerat havssalt (detta
75 gram ekologiskt kelppulver.


Kelppulver köpte jag HÄR och himalayasalt har jag köpt HÄR. Jag blandade kelp och salt i proportionerna 75 gram/700 gram.
Jodbrist är mycket vanlig av flera anledningar. Vi äter för lite mat från havet vilket är den bästa källan för jod. Alger, fisk och skaldjur är bra källor. En andra anledning är all processad mat, vilken är mineralfattig. Färdigmat saltas dessutom oftast med salt utan jodtillsats. Vi är också uppmanade att dra ner på salt, och idag är salt med tillsatt jod en av få källor till att vi får i oss jod (även om upptaget visat sig vara lite sämre än jod från t ex alger).

Varför inte börja införa alger som en del av din mat. Alger är bra på många sätt, bland annat för att de motverkar symtom som listas här nedan genom att se till att vi får tillräckligt med jod, men också för att de kan hjälpa till med att bli av med en del ”skit” ur kroppen såsom tungmetaller. Ett utomordentligt sätt att få i sig jod är via havets grönsaker – alger. 
Köper man jodtillskott så är dessa väldigt ofta tabletter med kelp (en sorts vanlig alg). Det är ju bra, att de är naturliga på det sättet. Men tabletterna innehåller inte sällan en hel massa fyllnadsmedel och annat. Då kan man istället köpa kelp i pulverform. Kelppulver. Men… Kelppulver smakar skit rent ut sagt, så inte många håller ut mer än några dagar.
Men DÅ till det fantastiska. Kelp och andra alger har en smakförhöjande effekt (lite som buljong). I Asien lägger man ofta alger i soppor och grytor för smakens skull. Så att pudra på kelppulver på maten är ett mycket bra sätt att både få maten att smaka mer, och att få i sig jod.
Mitt lilla hack här är att jag blandar ut mitt himalaysalt med kelp. Ungefär hälften av varje, eller lite mer salt.  På så sätt behöver jag inte ens komma ihåg att få i mig kelp – det får jag ju varje gång jag saltar maten!
Jod ingår i sköldkörtelhormonerna och jodbrist kan ge hypotyreos – underaktiv sköldkörtel och nedsatt ämnesomsättning. Men jod och jodbrist är inte bara kopplat till sköldkörteln. En stor del av vårt jod finns i muskler och hud. Jod behövs bland annat i huden för att vi ska svettas. Vid jodbrist slutar (eller minskar) vi svettas.
Att jod (ca 30% av kroppens jod) finns i musklerna är också kopplat till värk och fibromyalgi. Vissa som lider av fibromyalgisymtom blir bättre med jodtillskott eftersom symtomen kom från jodbrist. Med detta sagt så är det inte alltid så att symtomen beror på jodbrist. Och det gäller alla symtom jag skriver om här – det kan vara jodbrist, men det finns också andra anledningar.
Jodbrist kan också ge cystor, bl.a. i bröst och äggstockar, och jodbrist har kopplats till ökad risk för cancer. Både cystor i bröst, ofta kopplat till ömhet och värk, och PCOS kan bero på jodbrist och bli bättre av jodtillskott.
Fluor i dricksvatten misstänks ge sköldkörtelrubbningar. Inget nytt egentligen, fluor binder upp jod och jod är helt avgörande för sköldkörtelns funktion.
En annan viktig funktion för kroppens jod är i våra hormonreceptorer. Om jod får fästa in till tyrosin i hormonreceptorer så ökar hormonkänsligheten. Jodbrist kan ge hormonresistens, tex insulinresistens, vilket kan leda till blodsockertoppar. Diabteiker med brist på jod kan alltså bli bättre med jodtillskott. Jodbrist är av denna anledning också en orsak till utebliven mens. Detta beror på äggstockarnas hormoner och receptorer.
Att fostret får för lite jod de första veckorna under en graviditet har dessutom kopplats till ADD (attention deficit disorder) hos barnet.
Källor:
Bra sätt att få tillräckligt med jod, 4Health med Anna Sparre.
Ny studie om sköldkörtelfunktion vs fluor, 4Health med Anna Sparre.

Viktiga jod, Hälsotugg blog av Kristin Scherdin.
Fluoridegate - An american tragedy (film).

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.