Overnight oats

Overnight oats är kall gröt där havregryn fått stå i någon växtbaserad mjölk tillsammans med lite annat smått och gott under ett antal timmar. Kall gröt kanske inte låter så gott, men det är mycket godare än det låter! Är det någon mer än jag som ibland upplevt stressiga vardagsmorgnar? När klockan har en förmåga att gå fortare just den där tiden innan alla ska iväg till jobb och skola. Det här är en frukost som är som gjord för dessa typer av morgnar. Eller rättare sagt, för att undvika att hamna i den typen av start på dagen. Du förbereder allt kvällen innan och när morgonen kommer är frukosten klar, bara att ställa fram och servera. Det känns som en välsignad start att få börja dagen med frånvaro av stress, utan att för den skull ge avkall på en näringstät, mättande och god frukost. Med detta recept kan du ge dig själv och din familj denna lyx en helt vanlig vardagsmorgon.

Overnight oats med choklad och banansmak. Se receptet längst ned i detta inlägg.

Recept går att variera väldigt mycket, beroende på vilken kryddning du väljer. Krydda med kanel, kardemumma eller kakao och banan (se sista receptet i detta inlägg) eller blanda lite av kryddorna tillsammans i en och samma portion. Du kan även variera mellan att använda sesamfrön, chiafrön eller linfrön. Toppingen i form av mosade bär kan också varieras med hjälp av vilket bär du väljer.Denna frukost är perfekt att göra i ordning kvällen innan så har du en färdig frukost att servera morgonen efter. Snabbt, enkelt och så gott! Overnight oats håller sig 3-5 dagar i kylskåp.

Jag serverar gärna overnight oats i lite mindre glas, typ snapsglas. Vi har köpt såna små glas som vi använder när vi dricker kombucha och de passar perfekt att servera en liten portion med overnight oats i. Eller blanda direkt i glasburkar om du vill ta med dig mat på tågresan till exempel.

RECEPT OVERNIGHT OATS

Räcker till 4 personer

3 deciliter ekologiska havregryn
1 kryddmått av någon krydda (t ex vaniljpulver, kanel, kardemumma eller malen ingefära)
2 matskedar ekologiska chiafrön, linfrön eller sesamfrön
4 1/2 deciliter ekologisk havredryck (jag använder denna)

Topping:
2 deciliter av något bär, t ex ekologiska blåbär eller hallon, samt eventuellt
en klick ekologiskt nötsmör (t ex mandelsmör, cashewnötssmör eller jordnötssmör)

Gör så här:

- Blanda först de torra ingredienserna och häll sedan över havredrycken. Rör om en stund så allt blandar sig väl. Sätt på ett lock och ställ i kylskåpet några timmer eller över natten.

- Ta upp bär ur frysen.

- Innan servering mosa bären med en gaffel och lägg högst upp (eller längst ned) på varje portion.

Jag vill lägga in en brasklapp om att vara noga med att läsa innehållsförteckningen på den havredryck som du köper. Många växtbaserade drycker så som havremjölk, mandelmjölk, sojamjölk m.m innehåller tyvärr ganska ofta en rad tillsatser. Jag använder Oatlys havredryck mellan för den innehåller bara havregryn, vatten, rapsolja och salt. Rapsolja är inte en olja jag använder i första hand men som ändå känns som den minst dåliga i detta sammanhang. Om någon har ett ännu bättre alternativ så får ni jättegärna tipsa mig! Undvik gärna de drycker som innehåller solrosolja då denna tyvärr innehåller höga halter av Omega 6 som ökar på obalansen mellan Omega 3 och Omega 6 och som i studier visat sig ökar på låggradig inflammation i kroppen. Låggradig inflammation tros ligga bakom så gott som alla sjukdomar. Så som så många gånger förr påminner jag om detta tips: Läs ALLTID innehållsförteckningen på det du köper hem i matväg.

RECEPT OVERNIGHT OATS MED CHOKLAD- OCH BANANSMAK

3 deciliter ekologiska havregryn
2 matskedar ekologiska chiafrön, linfrön eller sesamfrön
2 matskedar ekologisk kakao
1 ekologisk banan, mosad med gaffel
4 1/2 deciliter havredryck

Topping:
2 deciliter av något ekologiskt bär, t ex blåbär eller hallon, samt eventuellt
en klick ekologiskt nötsmör (t ex mandelsmör, cashewnötssmör eller jordnötssmör)

- Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt den mosade bananen och blanda väl. Mosa och blanda tills det nästan liknar en chokladbollssmet. Häll sen över mjölken och blanda allt ordentligt en stund. Sätt på lock och ställ i kylskåp några timmar eller över natten.

- Innan servering så mosa bären och lägg högst upp (eller längst ned) i glaset / glasburken som du serverar i.Om du gillar detta recept på overnight oats så tror jag att du även kommer att uppskatta detta recept på chiapudding som är lite av en klassiker numera hemma hos oss. Det är ett recept som stått sig under många år nu och som jag fortfarande återkommer till regelbundet.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.