Träning, motivation och pepp

Jag ser mig själv som en aktiv person som rör mig mycket i min vardag. Jag bestämde mig i juli förra sommaren för att gå minst 10 000 steg per dag och det har jag hållit sedan dess. Jag tränar yoga, i perioder varje dag (det mår jag bäst av) och i perioder endast sporadiskt. Jag tränar lite styrka hemma på egen hand. Det kommer jag att berätta mer om det i ett kommande inlägg snart. Men något som jag inte prioriterat är högintensiv träning. Där jag får upp pulsen ordentligt och svettas. Jag har helt enkelt ansett att det har jag inte tid med och därför tänkt att det där tar jag tag i längre fram. Nu har tiden kommit då det var hög tid att ändra på det. I sommar bestämde jag mig för att återuppta spinning som jag fullkomligt ÄLSKADE att träna när jag var mellan 20 och 30. För att träna ska fungera på sikt måste det vara något som man gillar, eller åtminstone gillar känslan under eller efter att träningen ägt rum. Spinning ger mig en riktig kick. Jag blir oerhört glad både då jag sitter på cykeln och efteråt infinner sig en otroligt skön känsla när passet är avklarat! Jag behövde någon månad av mental förberedelse innan jag i slutet av augusti köpte mitt träningskort.

Vecka 34, den 22 augusti startade min 52-veckors-intention. Spinning minst en, max tre, gånger varje vecka i 52 veckor på rad.

Ni som lyssnade på senaste avsnittet av podden Hälsosnack med Lotta och Victoria (avsnitt 129) vet att jag satte upp en - inte bara månadsintention - utan en som sträckte sig över ett helt år. HÄR kan du läsa mer om det.

Min intention är att träna minst ett pass spinning i veckan (max tre pass per vecka) under 52 veckor på rad. Jag tror att det är bra att sätta lite lägre mål för att sannolikheten att det blir en befäst vana som håller i sig över tid är betydligt högre då. Jag vill inte att träningen ska rinna ut i sanden så därför satte jag en långsiktig intention på ett helt år. Jag gjorde samma när jag började gå 10 000 steg per dag samt när jag började meditera dagligen i maj 2018. HÄR och HÄR kan du läsa mer om det. Både att gå minst 10 000 steg samt att dagligen meditera håller jag än idag fast vid, de är en naturlig del av min vardag som jag inte vill vara utan. Ett år är en bra period för att verkligen befästa en god vana. Jag sätter ofta upp kortare utmaningar på en månad, och det är givetvis också väldigt bra och kan vara extra bra om hindren känns många och motståndet är lite större.

Ett sätt att öka sin motivation till träning är att skryta om att du tränat. Berätta om din träning till dina vänner eller arbetskollegor, eller i sociala medier. Jag är normalt allt annat än en person som gillar att skryta, mitt problem är istället att jag inte vill framhäva mig själv och därför ibland förminskar mig själv eller mina prestationer. I det här fallet tänkte jag dock gå emot det som känns bekvämast för mig och istället skryta på ordentligt - för jag vet att det både stärker mig i att fortsätta med min träning, och jag har också märkt att det peppar andra att hänga på att själva också börja träna. Så ni som följer mig på Instagram kommer att få stå ut med lite skryt gällande min träning under det här följande året. Om du är en person som inspireras av det så skryt gärna ikapp med mig genom att dela med dig kring sånt som berör din träning. Lämna gärna en kommentar i de inlägg som jag delar och berätta om hur det går med din träning. Även när det inte blir som man önskat kan det vara bra att belysa det för andra. Då kan vi stötta och peppa varandra att ta nya tag.


Jag tränar för att bibehålla en god hälsa. Jag vill må bra, både kroppsligt och psykiskt, och där är träning en viktig komponent. Vi människor är genetiskt programmerade för att röra på oss, och att ibland svettas och få upp pulsen. Det stärker hjärtat och medför en lång rad hälsofördelar. I Sverige tränar vi mest i hela Europa, men är samtidigt bland de mest stillasittande. Hur går det ihop? Det räcker alltså inte att gå till gymmet tre gånger i veckan om du däremellan sitter i soffan, kör bil till och från jobbet samt alltid väljer hissen eller rulltrappan istället för de vanliga trapporna. Mer och mer forskning visar att det är den kontinuerliga lågintensiva rörelsen som är allra viktigast för oss. Så ska du börja någonstans, om du varken tränar eller rör dig tillräckligt i vardagen, så starta med att försöka röra på dig mer. För mig har stegräknaren på mobilen varit guld värt för att hålla koll på hur mycket jag faktiskt rör på mig.

Att träna hårt har sina fördelar men det är långtifrån lösningen på allt. Dessutom är det så att många idag tränar FÖR MYCKET. Stress och träning bryter ned kroppen och om det inte finns tillräckligt med återhämtning där kroppen får möjlighet att bygga upp muskler o.s.v så kommer träningen istället att göra dig sjuk, förr eller senare och på ett eller annat sätt. Om du är en person som tränar väldigt mycket så bör din målsättning vara att istället sänka ribban och träna mindre. Vid vissa tillstånd, t ex utmattning, är högintensiv träning rent skadligt och ska helt undvikas. Då är det lugna promenader som är bäst för dig.

Låt inte din träning bli ytterligare en prestation som du ska klara av. Ytterligare en sak att klämma in i din redan späckade almanacka. Se träning istället som något som du ger till dig själv - för att den kommer att göra att du håller i längden. Låt träningen få bli godbiten du ger dig själv för att du känner att den ger dig mer energi och glädje i ditt liv.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.