Pizza (Paleo)

När jag var liten köpte vi ofta pizza på fredagarna. Det var en mysig känsla och kändes festligt att inleda helgen på det sättet. Fortfarande än idag gillar jag att göra det lite extra festligt när det är fredag för att fira att helgen står för dörren. Men med den kunskap jag har idag så undviker jag gärna "vanlig" pizza p.g.a att den innehåller stora mängder gluten och väldigt mycket ost. Här kommer ett recept på hemmagjord pizza som till skillnad från originalet är helt fritt från både vitt mjöl och mjölkprodukter (ost). En pizza som är hälsosam med andra ord! Hur bra låter inte detta?! Detta recept har jag gjort många fredagar och det går hem hos både barn och vuxna. Det är sååå gott!!! Jag har utgått från ett recept i boken Ren & naturlig mat - med recept från Paleoskafferiet, av Jenny & Magnus Andersson. Men som alltid kan jag inte låta bli att lägga en egen personlig touch på de recept jag testar. Här nedan kommer min variant.

Kom ihåg: Att äta hälsosamt behöver på inga sätt betyda att man gör avkall på god mat. Tvärtom! Jag har aldrig ätit så gott som sedan jag lade om min kost till en mer hälsosam kost på rena råvaror utan tillsatser och vitt socker.


Receptet blir en plåt pizza vilket är lagom för fyra personer. Pizzan är mycket mer mättande än "vanlig" pizza.

RECEPT PIZZA (PALEO)

Pizzabotten:

2,5 dl ekologisk mjöl av tapioka / tapiokastärkelse (jag använder detta)
1,5 dl ekologiskt kokosmjöl (jag använder detta)
0,5 dl ekologiskt durramjöl (jag använder detta)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1 dl ekologisk kallpressad olivolja (jag använder denna)
1 dl kokhett vatten
1 ekologiskt ägg

Tomatsås:

1 paket ekologiska krossade tomater
2 teskedar ekologiskt paprikapulver (jag använder detta)
1 tesked ekologiskt lökpulver (jag använder detta)
1 tesked ekologiskt vitlökspulver (jag använder detta)
1 tesked ekologisk torkad oregano (jag använder denna)
1 tesked ekologisk torkad timjan (jag använder denna)
1 kryddmått ekologisk cayennepeppar (jag använder denna)
1 kryddmått oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Förslag på topping:

- Skivad ekologisk banan och pudra med ekologisk curry
- Ekologisk bacon eller ekologisk parmaskinka (parmaskinka läggs i så fall på efter gräddning)
- Ekologiska kalamataoliver, läggs på efter gräddning (jag använder dessa)
- Ekologiska champinjoner i skivor
- Toppa alltid med något grönt efter gräddning, t ex färsk ekologisk spenat eller ruccolasallad.

Gör så här:

- Sätt ugnen på 175 grader.

- Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och låt stå och småputtra medan du gör pizzadegen.

- Blanda tapiokamjöl, kokosmjöl, durramjöl och salt i en bunke.

- Koka upp vatten och mät upp vatten och olivolja och häll ned i bunken. Vispa samman snabbt med en elvisp. Klicka i ägget och vispa ytterligare tills allt blandats.

- Arbeta ihop degen med händerna (gärna fuktade för att slippa att det kladdar).

- Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg lite energi till att se till att hela plåten blir täckt. Använd händerna till hjälp.

- Bred sedan ut tomatsåsen över hela pizzan, men lämna kanterna fria.

- Lägg på den topping du vill ha (t ex skivade bananer och pudra med curry, bacon, champinjoner, lök) och grädda i övre delen av ugnen i 30-35 minuter tills kanterna blivit lite gyllenbruna. Håll lite extra koll på slutet.

- Ta ut och toppa med ytterligare topping efter gräddning: Till exempel något grönt, förslagsvis spenat eller ruccola, kalamataoliver och parmaskinka.

Klart!

Servera gärna pizzan med riven vitkålssallad (se recept nedan) och en klick fermenterad ajvar. Recept på ajvar hittar du HÄR.

Riven vitkålssallad passar perfekt som pizzasallad.

RECEPT PIZZA-SALLAD

Ekologisk vitkål
Saft från en ekologisk citron
Oraffinerat havssalt
Kallpressad olivolja
Hackade färska örter, t ex timjan, persilja, basilika eller koriander

Riv vitkålen med en osthyvel till lagom mängd. Strö över salt, pressa på citron och häll riktligt med olivolja. Blanda och smaka av. Tillsätt mer citron eller salt om det behövs. Hacka örterna fint och blanda i. Salladen blir allra godast om den får stå en stund efter att allt har blandats, ca 20-30 minuter, så att alla smaker hinner blanda sig väl med varandra.

Klart!___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.


Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.