Kycklinglårfilé i ugn

Jag värdesätter inte bara att maten jag äter är gjord på rena ekologiska råvaror utan tillsatser och tillsatt socker. Det måste vara enkelt också, för blir det för krångligt så blir det inte av att laga mat från grunden som jag ju vill kunna göra. Idag delar jag ett recept som jag ofta använder när vi lagar kyckling hemma. Till kycklingen passar t ex min tabbouleh jättebra. HÄR hittar du receptet på den.


RECEPT KYCKLINGLÅRFILÈ I UGN

Ca 1 kg ekologiska kycklinglårfiléer (12 stycken)

Kryddblandning:

1 tesked ekologiskt lökpulver (jag använder detta)
1 tesked ekologiskt vitlökspulver (jag använder detta)
1-2 teskedar ekologiskt paprikapulver (jag använder detta)
1 kryddmått ekologisk malen vitpeppar (jag använder denna)
1 tesked oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Gör så här:

- Sätt ugnen på 200 grader.

- Blanda kryddorna och strö över kycklinglårfiléerna som du lagt i en gratängform. Undvik en form i non-stick-beläggning eftersom den innehåller perfluorerade ämnen (PFAS). Välj istället en form i glas eller porslin som är anpassad för att användas i ugn.

- Gratinera i ugnen 20-25 minuter tills kycklinglårfiléerna nåt en innertemperatur på 70 grader.

En stektermometer är ovärderlig tycker jag när man ska laga kyckling. På så sätt vet du exakt när kycklingen är klar och du riskerar varken att köttet inte blir helt genomstekt eller att det blir överkokot och därmed torrt och tråkigt.

Det funkar också bra att göra detta på kycklingbröstfiléer om man hellre vill det, men välj ekologiskt. Den ekologiska kycklingfilén från Kronfågel heter Bosarp och finns som kycklingbröstfié och kycklinglårfilé. Om din matvarubutik inte säljer ekologisk kyckling så kan du alltid be dem att ta hem detta i sitt sortiment. De brukar vara väldigt tillmötesgående när man frågar efter varor att ta in.

Du kan självklart göra en mindre portion och då halverar du mängden kryddor om du tar hälften mängd kyckling.

Servera gärna filéerna med tabbouleh på mitt vis. HÄR hittar du det receptet.

Kycklinglårfiléer med tabbouleh på mitt vis.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.