Dagsljus och promenader är hälsans A och O

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med dagliga doser av både dagsljus och naturlig rörelse, t ex i form av promenader. En av alla bra saker med att vi skaffade hund förra våren är att dagliga promenader numera alltid blir av, oavsett väder. Jag mår så oerhört bra av detta. Jag skulle säga att det är A och O för mitt mående och för en god hälsa rent generellt. Uttrycket "A och O" kommer från det grekiska alfabetet där Alfa är första bokstaven och Omega är sista bokstaven. A och O betyder således det viktigaste - från början till slut. För att nå, eller behålla, god hälsa är dagsljus och naturlig rörelse t ex i form av promenader oerhört viktigt. För oss nordbor som lever med korta dagar en stor del av vintern är det extra viktigt att se till att vi går ut och får dagsljus under tiden på dagen då det är ljust ute.

Vår hund Tibbi får ut mig på promenader flera gånger varje dag. 

Studier visar att personer som vistas ute lever längre. Vi är helt enkelt gjorda för att vistas utomhus! Dagsljus är helt avgörande för din mentala hälsa. Att gå ut i dagsljus är enligt mig bästa medicinen för att undvika nedstämdhet och depression. Den bästa medicinen för att må bra helt enkelt.

Dagsljus ökar dina chanser att få en god natts sömn. När vi är i solljus produceras mer serotonin, vårt "må-bra-hormon". Fler timmar i dagsljus gör att mer serotonin bildas. På kvällen omvandlas serotoninet i vår kropp till melatonin, vårt "sömnhormon". Detta gör att vi blir naturligt trötta på kvällen och sover bättre under natten. På dagen utsätts kroppen för stress och slitage och natten är tiden då kroppen bygger upp sig igen. Medan vi sover sker reparationsprocesser i kroppen. Som jag skrev för en tid sedan i inlägget om sömn (läs HÄR), så påverkar vår sömn väldigt många processer i kroppen, till exempel vår ämnesomsättning, hunger och stressnivå. Sömnbrist ger också en ökad risk för allvarliga sjukdomar, bland annat cancer, hjärt och kärlsjukdomar samt psykiska besvär. Melatonin påverkar så gott som alla hormoner i kroppen, och räknas som hormonernas taktpinne då det styr de andra hormonernas dygnsrytm. Genom att dagligen gå ut och ta del av dagsljuset så mår du inte bara enormt mycket bättre (på grund av mer serotonin) utan påverkar också en lång rad funktioner i kroppen på ett positivt sätt. Ju tidigare du kommer ut i dagsljus desto bättre, men nåt som de flesta kan göra om man inte har möjlighet att vara utomhus på förmiddagen är att ta en promenad under sin lunch.

Under mina promenader landar jag och upptäcker skönheten i naturen runt omkring mig. Jag är mer i mina sinnen än uppe i huvudet och tankarna. Jag upplever både en fysisk och psykisk avkoppling.

Dagsljus behövs alltså för att kroppen ska behålla sin dygnsrytm, den s.k cirkadiska rytmen. Vi människor mår som bäst när vi vaknar, äter och somnar ungefär samma tid från dag till dag. Det kan tyckas märkligt, men vi är programmerade för att leva efter samma mönster under dygnets 24 timmar. En störd dygnsrytm ökar risken för bland annat psykisk ohälsa. Genom att följa vår inre klocka stödjer vi kroppens hormonbalans. Om vi struntar i detta så hamnar kroppen i obalans vilket bland annat kan leda till att du är trött när du borde vara pigg (då du vaknar och under dagen) och pigg när du borde vara trött (på kvällen och natten). Du kan få störd sömn och går lättare upp i vikt bland annat.

En annan viktig anledning till varför du behöver dagsljus är för att kroppen ska kunna tillverka D-vitamin. Detta vitamin är kanske framförallt viktigt för ditt immunförsvar. Brist på D-vitamin påverkar vårt immunförsvar negativt och gör bland annat att du lättare drar på dig förkylningar och andra sjukdomar. Men D-vitamin påverkar även en rad med andra funktioner i kroppen, bland annat skelettet och tänderna. D-vitaminbrist leder till benskörhet. Även depression kopplas till brist på det viktiga D-vitaminet. Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är via solens strålar mot huden. Det är det mest effektiva sättet och slår både D-vitamin i mat och kosttillskott med D-vitamin. 

Trots att solen är en av våra bästa D-vitaminkällor är den inte lika effektiv året runt. För att D-vitamin ska bildas i huden krävs att den träffas av solens UVB-strålar, vilket i sin tur bara kan ske när solen står minst i 45 graders vinkel över horisonten. För oss i nordbor innebär det att solen står tillräckligt högt endast några timmar runt lunchtid på sommarhalvåret. Under vinterhalvåret filtreras UVB-strålarna bort i atmosfären och ger då inget D-vitamin. Om du är osäker på om du får D-vitamin från solen eller inte är ett bra tips att titta på din skugga när du är utomhus. Om skuggan är lika lång eller längre än du själv tillverkas inget D-vitamin i huden. Så under vintern kan det vara en god idé att komplettera med D-vitamintillskott.

Om du liksom jag sporras av utmaningar så använd gärna mobiltelefonens stegräknare för att hålla koll på hur mycket du går. Sedan jag startade räkna steg för ett halvår sedan har jag hunnit promenera lite drygt 150 mil. Min målsättning är minst 10 000 steg varje dag. Det motsvarar ungefär tre kortare promenader på en halvtimme vardera.

En som skriver och poddar mycket kring dagsljusets betydelse är Anna Sparre. Hon menar atsömnen och dygnsrytmen och skiftningarna mellan att vara ute i dagsljus och att vara inne i mörker, påverkar våra hormoner minst lika mycket som maten vi äter gör. Lyssna till avsnitt 98 av podden 4Health med Anna Sparre. Där berättar hon allt du behöver veta om varför dagsljus är så oerhört viktigt för oss, och även varför solkräm inte är så särskilt smart att använda. Även jag har bloggat om detta, HÄR kan du läsa mitt inlägg om barn och solkräm. HÄR kan du lyssna på poddavsnittet om solljus. 

Ett litet sidospår är att jag har deltagit i Annas podd. Där pratade jag om det jag kan bäst, nämligen hur du kan minska ned på de skadliga kemikalierna i din vardag. Om du vill lyssna till de avsnitten så hittar du de HÄR (Giftbanta ditt hem) och HÄR (Naturlig hud- & hårvård, så rensar du i ditt badrumsskåp).


Ta varje chans du kan att vistas utomhus. Bättre lyckopiller tror jag inte finns. Kom ihåg att både korta och långa stunder utomhus gör dig gott.

Nu önskar jag alla mina läsare en riktigt trevlig helg!






Vill du läsa mer om forskningen kring solljusets betydelse så kan du göra det här:

https://ki.se/forskning/darfor-ska-vi-lyssna-pa-kroppens-rytm
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/solljuset-hjalper-dig-att-sova
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6955173
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-har-fungerar-cellernas-klockor
http://www.bristguiden.se/d-vitaminbrist/hur-far-vi-i-oss-d-vitamin/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26992108




___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Jag är så intresserad av naturlig hudvård, både åt mig själv och min dotter. Men vad jag läst verkar allergi kunna uppkomma genom huden, tex jordnötsolja/mandelolja på barnhud kan ge allergi mot dessa ämnen. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Joanna.

      Ja, det är precis så, att man kan utveckla allergi även mot naturliga ämnen och inte bara det som är kemiskt framställt. Just jordnötter och mandel är sånt som är allergent, men det finns mildare produkter som inte är lika lätt att utveckla allergi emot. Här har jag recept på en hudkräm som jag ofta gör. Där kan du t ex välja avokadoolja istället för mandelolja. http://www.saraseviga.se/2015/10/gora-egen-hudkram.html

      Kolla gärna in min serie om att kemikaliebanta badrumsskåpet om du vill ha fler tips:

      http://www.saraseviga.se/2017/05/kemikaliebanta-badrumsskapet_9.html?m=1

      Mvh /Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.