Göra egen kimchi

Nu har jag testat att göra den koreanska specialiteten kimchi. Ni som följt mig ett tag vet att jag är svag för fermenterad mat och dryck. Kolla in fliken Fermenterat i menyn under Recept så hittar du alla mina tidigare favoriter.


Att göra kimchi går snabbare än t ex surkål. Kimchi ska endast stå i tre till fem dagar (istället för 14 dagar som surkål) innan burken ska ställas i kylen. I kylskåp bör burken stå minst en vecka, men gärna längre. Ju längre desto bättre, eftersom både hållbarheten ökar och smaken blir godare på den färdiga kimchin.

Kimchi håller sig många, många månader - förmodligen ännu längre än så. Den ska förvaras i kylskåp när den är klar.

Innan du startar är det bra att desinficera de glasburkar du tänker använda. Det gör du enkelt genom att ställa in dem i ugnen på 125 grader i 15 minuter. Då tar du död på eventuella bakterier som annars kan finnas i burken. Det går givetvis även bra att diska burkarna väldigt noga, men tänk på att skölja ordentligt då även väldigt små rester av diskmedel som blivit kvar i burken efter diskning annars lätt kan förstöra processen. Till detta recept passar en glasburk som rymmer 1 liter. Välj en sådan glasburk som har snäpplock med tillhörande gummiring.

RECEPT SARAS VARIANT AV KIMCHI

1 kg ekologisk salladskål / kinakål
1 stor ekologisk morot
1 ekologisk gul lök
4-6 ekologiska vitlöksklyftor (jag älskar vitlök så jag tog 6 st)
4 cm (ca 20 gram) ekologisk ingefära
1/2 msk ekologiska chiliflakes
2 msk oraffinerat havssalt

Detta är vad du behöver för att göra kimchi.
Gör så här:

- Skölja salladskålen noga. Skär den sedan i ca 1 cm breda strimlor. Plocka bort om du ser bitar som är jordiga eller dåliga.


- Riv moroten grovt och blanda i en stor skål tillsammans med salladskålen. Skålen bör vara i glas eller porslin då man ska undvika metall och därmed rostfritt stål (eftersom metallen har bakteriedödande egenskaper och vi vill ju att de goda bakterierna ska växa till sig).

- Strö över saltet. Det är viktigt att det inte är salt med tillsatt jod, så vanligt bordssalt går bort. Jag använder detta salt och det funkar utmärkt. Massera kål och morotsblandningen med händerna tills det börjar vätska sig. Vänta sedan 30-60 minuter.

- Hacka under tiden löken fint samt riv vitlöksklyftor och ingefära på finaste riven. Blanda lök, vitlök, ingefära och chiliflakes i en skål. Häll sedan ned detta med kål/morotsblandningen och blanda allt väl.


Nu har kålen vätskat sig ordentligt. Massera gärna lite extra.

- Tryck sedan ned allt i den rena glasburken. Se till att alla grönsaker är täckta av vätskan. Lämna några centimeter högst upp. Lägg gärna ett kålblad som lock och lägg i glaskoppar som tyngt och stäng burken.

- Förvara i rumstemperatur i mörkt utrymme (t ex ett skafferi) i 3-5 dagar. Ju längre tid desto mer syrligare, mer smakrik och längre hållbarhet får din kimchi. Se till att glasburken står på en bricka då det finns risk att det kommer pysa över lite vätska.

- Efter 3-5 dagar ställer du in glasburken i kylskåpet. Låt stå i kyl i minst en vecka, gärna längre innan du öppnar din burk. Jag brukar vänta minst två veckor. Nu är din kimchi klar!


Jag lägger över den färdiga kimchin i mindre glasburkar. 
Tips: Att ge bort en burk med något fermenterat till någon du tycker om brukar vara en väldigt uppskattad gåva. Diska ur en burk som tidigare innehållit något annat . Har du svårt att få bort klistret från den tidigare etiketten så använd lite olja, t ex rapsolja eller olivolja på diskborsten så brukar klistret ge med sig. Knyt sedan ett vackert band runt och kanske skriv en liten lapp på burken vad den innehåller. Inget slår att få en hemmagjord gåva, eller hur?!



___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.