Granola (Paleo)

Denna fantastiskt goda granola kommer från underbara Paleoskafferiet och finns även med i min favoritkokbok Ren & naturlig mat som är utgiven av personerna bakom bloggen Under vårt tak, Jenny och Magnus Andersson. Det är även de som är grundare av Paleo 30 dagar som jag just nu genomför. Jag har gjort denna granola vid tre tillfällen sedan jag skaffade kokboken och den är verkligen supergod!

Jag har inte kunnat hitta några ekologiska paranötter och har därför uteslutit dessa de gånger jag gjort granolan, men kommer testa med dessa nötter så fort de finns att få tag på igen.

Hos oss finns alltid en burk med hemmagjord granola stående i köket. Det är ett perfekt mellanmål när orken och fantasin tryter. Det recept som varit min favorit i många år är DETTA och det påminner mycket om detta recept. Men i det receptet är grunden havregryn och eftersom detta är ett spannmål och inte ingår i Paleo så tänkte jag att det kunde vara kul att dela ett recept för er som av olika anledningar äter en kost baserad på Paleo.


RECEPT PALEO GRANOLA

2 dl ekologiska solroskärnor
2 dl ekologiska pumpakärnor
2 dl ekologisk sötmandel
2 dl ekologiska hasselnötter
2 dl ekologiska paranötter (kan uteslutas)
1 dl ekologiska kokosflingor
1 dl ekologiska gojibär
1 dl ekologiska russin
1/2 dl ekologiska sesamfrön
1 tesked ekologisk äkta vaniljpulver
2 teskedar ekologisk mald kanel (ceylonkanel)
2 teskedar ekologisk mald kardemumma
2 matskedar ekologisk kallpressad kokosolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka mandel och hasselnötter. Blanda sedan tillsammans med solroskärnor, pumpakärnor, kokosflingor och sesamfrön i en stor bunke. Strö över vaniljpulvret, kanel och kardemumma och blanda allt med en sked. Klicka i kokosoljan och krama ihop alltsammans med händerna så att det blandas väl.

Vill du göra en granola med julsmak så byter du ut vaniljpulver, kanel och kardemumma mot 2 matskedar pepparkakskrydda. HÄR hittar du recept på hur du blandar ihop din egen pepparkakskrydda.

Häll granolan på en djup ugnsplåt. Du behöver varken bakplåtspapper eller smöra plåten. Fördela blandningen till ett jämnt lager. Grädda i ugnen i 20 - 25 minuter. Rör om efter 10 minuter. Håll koll på slutet så att granolan inte blir bränd.

Ta ut plåten och låt svalna. Blanda sist ned gojibär och russin. Häll upp i en lufttät glasburk och förvara i skafferiet.

Servera granolan med t ex mandelmjölk eller kokosmjölk om du vill äta den helt Paleo. Annars är även havremjölk gott, men eftersom havre inte ingår i Paleo (det är ett spannmål) så är detta inget alternativ för den som vill hålla sig till strikt  Paleokost.








___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.