Tabbouleh på mitt vis

Det här är min absoluta favoriträtt, alla kategorier. Jag har gjort denna sallad i över 10 års tid. Vi tröttnar aldrig. Och ibland, när jag gjort den kanske lite väl ofta så tar jag ett uppehåll en tid. Men suget efter denna tabbouleh kommer alltid tillbaka. Om du bara ska testa ett recept av alla de jag delat här på bloggen så tycker jag att du ska testa detta.


Detta är min variant på klassikern Tabbouleh, en sallad som ursprungligen kommer från Libanon. Det recept som jag utgår från fick jag en gång för många, många år sedan när jag var och handlade på Willys och de bjöd på provsmakning. Jag fick ett blad med receptet i min hand som jag tog med mig hem. En kort tid därefter testade jag det och sedan dess har det blivit en återkommande favorit hemma hos oss. Jag har gjort salladen så många gånger att papperet med receptet som jag fick håller på att falla sönder. På bladet står det datum, 20 april 2007, så det har hängt med i mer än 10 år. En riktig favorit med andra ord som absolut måste få delas med er läsare.

Denna sallad är både väldigt mättande och fantastiskt näringsrik. Samt grymt god! Jag har under årens lopp anpassat receptet utefter det jag gillar och som är än mer näringsfyllt än originalet. Till exempel har jag ersatt couscous och bulgur som används i det klassiska receptet eftersom de båda innehåller gluten, med en mer hälsosam variant, nämligen vit quinoa. Det innehåller en massa nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. För att ytterligare maxa näringen, och förhöja smaken ytterligare så kokar jag numer så gott som alltid quinoan i min egen benbuljong.

Tabbouleh går enkelt att variera och ändra lite hur man vill beroende på vad man har hemma och är sugen på. T ex kan myntan bytas ut mot citronmeliss, och apelsinerna uteslutas eller ersättas med någon annan frukt. Jag lägger gärna till t ex ett stort blad ekologiskt grönkål som jag hackar fint tillsammans med persiljan.

Trixet är att skära grönsakerna väldigt smått och hacka persiljan, och grönkål om du har i det, väldigt, väldigt fint.

Godast blir det med vit quinoa men även röd quinoa eller durrakorn funkar till denna sallad.


Här kommer min variant av Tabbouleh:

RECEPT TABBOULEH A LA SARAS EVIGA

2 dl ekologisk vit quinoa
1/2 ekologisk rödlök
2 paprikor, gärna i olika färger
2-4 ekologiska tomater
1 ekologisk apelsin
1 - 2 krukor ekologisk persilja
1 kruka ekologisk mynta
1 dl ekologiska russin

Dressing:

1 pressad ekologisk citron
1 dl ekologisk kallpressad olivolja
1 tsk oraffinerat havssalt
ev lite peppar

Gör så här:

- Lägg gärna quinoa / durra i blöt minst tre timmar innan det ska kokas. Koka i dubbel mängd vätska i 15 minuter för quinoa och 35 minuter för durrakorn. Jag använder en glasburk med benbuljong och ökar på med vatten till rätt mängd vätska att koka i. Jag har numer alltid ett gäng burkar med benbuljong i frysen som jag använder till att koka ris, quinoa m.m eller som bas i soppor och grytor.

- Hacka rödlöken fint. Skär paprika, tomater och apelsin i små bitar. Hacka persilja (även stjälkarna) och myntan fint. Har du grönkål så hacka även denna fint. Tillsätt russinen.

- Blanda allt till dressingen i en skål och häll sedan detta över quinoan / durrakornen när det svalnat av lite. Häll sedan detta över grönsakerna.

Låt gärna salladen stå en stund innan den serveras.

Servera din tabbouleh med t ex kyckling, stekt halloumi eller en köttbit. Den passar också utmärkt på ett buffébord, t ex har vi den ofta med på midsommarbordet och julbordet. Om du väljer att ha den på julbordet så blir det en extra julig touch på salladen om du blandar ett paket saffran med quinoan efter den kokats och innan de blandas med övriga ingredienser.
Skär grönsakerna i små bitar innan de blandas med  quinoa + dressingen.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.