Göra egen saffransgranola

Som jag nämnt tidigare så älskar jag saffran och det är en krydda vars doft är starkt förknippad med julen. Då jag köpte så mycket saffran tidigare (här kan du läsa mer om det ekologiska Fairtrade saffran som jag köpt) så använder jag det i allt möjligt. Det var dags att göra en ny sats med hemmagjord musli och jag testade att krydda med saffran istället för kanel som jag brukar. Jag utgick från mitt favoritrecept (här hittar du det) men ändrade en del, bland annat så bytte jag boveteflingor mot havregryn, och lade till både pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön istället för nätter. Det blev en fantastisk god och krispig granola.


Här kommer receptet:

RECEPT MIN EGEN SAFFRANSGRANOLA

1 dl ekologiska sesamfrön
1 1/2 dl ekologiska solrosfrön
1 1/2 dl ekologiska pumpafrön
5 dl ekologiska havregryn
3 dl ekologiska hirsflingor (går bra med bovetekross eller dinkel-flingor, eller mer havregryn funkar också jättebra)
1 gram ekologiskt saffran (motsvarar 2 påsar)
3/4 dl ekologisk honung
3/4 dl ekologisk kallpressad kokosolja
3/4 dl vatten
2 dl ekologiska russin

Sätt ugnen på 175 grader. 

Mortla saffranet om du har hela pastiller. Ta gärna pyttelite råsocker när du mortlar så blir det fint malet och det går att få ut allt saffran ur morteln, annars finns risk att det blir svårt att få ut allt saffran från morteln då det blir ett så fint pulver. Blanda sen alla torra ingredienserna i en stor bunke. Värm honung, kokosolja, vatten och saffran på svag värme på plattan. När allt smält, häll blandningen över de torra ingredienserna och blanda väl. 

Häll ut på ett bakplåtspapper i en långpanna och fördela jämnt över plåten. Grädda i 23 minuter. Rör om efter halva tiden.

När allt svalnat så blanda i russinen och häll upp i en tättslutande glasburk.


Russinen blandas i när allt svalnat. Nu är granolan är klar!
Kemikaliebantar-tips:

- Välj ekologiska råvaror. Då slipper du rester av bekämpningsmedel och du är med och bidrar till att vår planet kan överleva.

- Undvik plast i köket. Kemikalierna i plast som bland annat kan vara hormonstörande läcker lätt från sina produkter när de blir varma, men också när de kommer i kontakt med fett som ju finns i vår mat som vi lagar. Använd säkra material i köket så som trä, rostfritt stål, glas och porslin istället. 

- Genom att laga maten från grunden så får du i dig RIKTIG MAT med rena råvaror fri från tillsatser, konserveringsmedel, socker och annat. Maten är det som bygger dig och som kan leda dig mot antingen ohälsa eller ohälsa. Om du ser varje måltid som ett steg i antingen den ena eller andra riktningen så är det lättare att göra bra val.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

  1. Låter gott! Ska testa att göra det. Själv brukar jag använda pepparkakskryddor i min granola. Gott året om

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät väldigt gott. Vad har du för kryddor i din pepparkaksblandning?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.