Grava egen lax

Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag gravat min egen lax. Ja, jag har alltså inte en egen laxodling utan jag har gjort själva processen av att grava själv istället för att köpa färdig-gravad lax i matvaruaffären. Det blir så oerhört gott och är väldigt enkelt att göra själv. Tyvärr så äter vi inte lax lika ofta i vår familj som vi gjorde tidigare eftersom lax inte bara är en bra källa till att få i sig den essentiella fettsyran Omega 3 som är så viktig för oss, utan även numera innehåller miljögifter som finns i våra hav. Varken odlad lax (inte ens den ekologiska och KRAV-märkta) är längre ett hälsosamt alternativ, och inte heller vildfångad lax från Östersjön, Vänern eller Vättern då denna innehåller höga halter av miljögifter så som dioxin och PCB. Här kan ni läsa mer. Kolla gärna på denna dokumentär så förstår ni varför odlad lax är allt annat än hälsosam. Det var efter att jag sett den filmen som vi kraftigt minskade på vårt intag av lax. Allra bäst är om man kan hitta vildfångad lax från Alaska. Tyvärr så är det inte särskilt lätt att få tag i.

På julbordet, samt eventuellt vid påsk och midsommar så gör vi ett undantag och äter gravad lax. Några gånger per år tänker jag att det är okej. För det är ju så gott! Det känns bra att grava själv, då slipper jag åtminstone otrevligheter som tillsatser som finns i den färdigköpta laxen.

Receptet fick jag av min mamma innan jag flyttade hemifrån och det är så himla gott och enkelt att jag använder mig av samma recept än idag trots att mer än 20 år har passerat revy. 

Detta är en riktig klassiker som passar perfekt både till julbordet, påskbuffén eller midsommarmaten. Det var hög tid att jag delar receptet på denna delikatess mer er läsare.

Allt som behövs för att grava lax är detta.

RECEPT GRAVAD LAX

1,7 kg lax
1 dl oraffinerat havssalt (eller salt utan jod)
1/2 dl ekologiskt rårörssocker
17 stycken krossade ekologiska vitpepparkorn
1 kruka ekologisk färsk dill

OBS: Om laxfilén är större (eller mindre) så blir ändå mängden salt och socker ungefär detsamma, men du kan gärna ta mer av vitpeppar och dill om det är en större lax.

Gör så här

- Börja med att rensa laxfilén från ben om det finns kvar i fisken.
- Blanda salt och socker i en skål.
- Krossa vitpepparkornen med en mortel.
- Använd en form som rymmer halva laxens storlek. Dela laxen på hälften så att du kan lägga ena halvan över den andra sedan.
- Strö vitpepparkornen jämnt över insidan på de båda lax-bitarna.
- Lägg lite av socker/salt-blandningen i botten av formen och gnugga sedan in båda laxbitarna med rikligt av socker/salt-blandningen, både insida samt utsida där skinnet är kvar. Lägg sedan den ena delen ovanpå den andra delen av laxen så de täcker varandra så jämnt det går.
- Bryt av dillen i lagom stora bitar och fördela på insidan av laxfiléerna. Lägg även lite dill i botten av formen samt ovanpå den översta laxfilé-biten.
- Täck formen med plastfolie och sätt i kylskåpet i 1 dygn. Efter ett dygn vänder du på hela steken och låter ligga ytterligare ett dygn i kylskåpet. Det kan ha bildats vätska när det är dags att vända efter första dygnet. Om så är fallet så låt vätskan vara kvar när du vänder.
- Efter två dygn är det klart!

Dela laxen i lagom stora bitar (jag brukar dela så bitarna blir ca 15 cm breda) och frys sedan in i minst 2 dygn för att försäkra dig att inga parasiter och dylikt finns kvar i fisken. Det går lika bra att frysa fisken innan du gravar som efter.

Vill du ha en god hovmästarsås till din gravade lax så passar denna utmärkt, en senapssås som jag använder till egen inlagd senapssill.

Den gravade laxen håller några månader i frysen, ca 3-4 månader.

Min mamma har alltid varit noga med att laxen ska ligga EXAKT ett dygn innan den ska vändas i kylen och sedan ytterligare EXAKT ett dygn till innan den är klar. Nästan på minuten. Jag vet inte hur viktigt detta är men har övertagit hennes precision och ställer alltid ett alarm så jag ska komma ihåg när jag ska göra dessa två moment.

Laxen har nu både fått vitpeppar på insidan av filéerna samt socker/salt-blandning och färsk dill. Det är dags att ställa i kylen i ett dygn innan hela "steken" ska vändas så det som är underst hamnar överst. 


Färdig-gravad lax. Så gott! Jag brukar skära upp med en bra filékniv och förvara i en tättslutande burk i kylen.

Nu kan vi njuta av egen gravad lax till jul. Som vanligt väljer vi kvalitet framför kvantitet på vårt julbord, och jag kommer att göra alla våra favoriter själv - lagade från grunden - istället för att köpa färdigt. Anledningen? För att den färdiga maten innehåller enormt mycket tillsatser. I början av nästa vecka delar jag med mig av alla de favoriter som vi själva kommer att ha på vårt julbord. Det är alla rätter som är enkla att göra och kräver liten arbetsinsats.

För er som undrar hur vi nu får i oss Omega 3 när vi inte längre äter lika mycket fisk som tidigare så kan jag berätta att vi äter tillskottet Arctic Med. Det är en fiskolja av högsta kvalitet som jag gjort en grundlig research för att försöka hitta det allra bästa tänkbara som finns att tillgå. Jag ger barnen 5 ml tre dagar i veckan (måndag, onsdag och fredag) och själv tar jag 15 ml tre dagar i veckan.

Nu önskar jag er alla en riktigt fin 3:e advent så hörs vi igen nästa vecka. Nästa fredag jobbar jag min sista dag och kommer sedan att ta ledigt under några veckor. Ta hand om er!
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

 1. Tack för ett barn och tydligt recept:) Hur många dagar håller den sig i kylskåp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Den håller minst en vecka i kylskåp. Jag delar alltid i lagom stora bitar innan jag fryser in och eftersom den gravade laxen är så populär hemma hos oss så brukar den ofta vara uppäten redan efter några dagar. Men minst en vecka håller den. Mvh /Sara

   Radera
 2. Tack för svar! Ska man torka av sockret och saltet sen när den är klar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det absorberas in i fisken eller hamnar i den vätska som bildas. När de två dygnen gått häller du bort vätskan och fryser in i lagom stora bitar.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.