Lägga in egen senapssill

Sedan några år tillbaka lägger jag in min egen senapssill, till jul och midsommar. Det är enkelt och kräver inte alls många minuter i arbetsinsats, men är garanterat fritt från den fullspäckade listan av tillsatser som finns om du köper färdiginlagd senapssill i matvarubutiken.


Så här gör jag:

RECEPT EGEN INLAGD SENAPSSILL

300 gram färska filéer av sill med skinnet kvar (inte de som är saltade utan helt färska)
2 1/2 dl vatten
1/2 dl ättika (24%)
1/2 msk oraffinerat havssalt (jag använder detta)
1/2 msk ekologiskt rårörssocker

Senapssåsen:
0,75 msk ekologisk dijonsenap (jag använder Kung Markattas)
1 msk stark svensk ekologisk senap
1 msk farinsocker
1/4 tsk oraffinerat havssalt
1/2 kryddmått mortlad ekologisk svartpeppar
0,75 dl ekologisk kallpressad rapsolja
1/2 dl färsk ekologisk dill

Dag 1:
- Blanda vatten, ättika, salt och socker till en inläggningslag.
- Dra av skinnet på filéerna och lägg i lagen. Låt stå över natten.

Dag 2:
- Häll bort lagen och låt sillen rinna av på hushållspapper.
- Blanda senap, socker, salt och peppar till senapssåsen i en bunke.
- Droppa i oljan långsamt medan du kör med en stavmixer.
- Skölj och skär dillen och blanda i såsen.
- Lägg i sillen i senapssåsen och låt stå minst 8 timmar.

Den inlagda sillen håller minst en vecka i kylskåpet.

Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha ännu mer. Senapssåsen passar även utmärkt att göra för att äta till t ex gravad lax.




För att tydliggöra skillnaden mellan att själv lägga in sin senapssill jämfört med att köpa den färdiga varianten i en matvarubutik så tänkte jag visa hur innehållsförteckningen ser ut på Abbas Senapssill. 



Innehållsförteckning, Abbas Senapssill:

- Sill i bitar, 
- vatten, 
- socker, 
- rapsolja, 
- hela och malda senapsfrön, 
- salt, 
- ättika, 
- förtjockningsmedel (xantangummi E415).

Detta ger såsen stabilitet och ser till att den håller ihop under en längre tid. Ämnet utvinns ur en fermentering med sockerhaltig lösning och bakterien Xanthomonas campestris som får reagera med isopropylalkohol.

- Konserveringsmedel (natriumbensoat E211) 

Detta framställs syntetiskt ur petroleumprodukter och skyddar mot tillväxt av mögel- och jästsvampar samt vissa bakterier.

- Konserveringsmedel (kaliumsorbat E202)

Detta skyddar även det mot tillväxt av bakterie- och jästsvampar och framställs genom att sorbinsyra först utvinns ur kemikalierna krotonaldehyd och keten och sedan neutraliseras genom att blandas med lut.

- Kryddor (bland annat kanel och koriander).

- Färgämne (sockerkulör E150c).

Detta tillverkas genom upphettning av socker med tillsats av ammoniak eller annoniumsalter och bidrar med brun färg.

- Färgämne (betakaroten E160a)

Ämnet som färgar såsen gul och ser till att den inte bleknar återfinns i bland annat morötter, men är här syntetiskt framställd från olika kemikalier.

Källa: Tidningen Hunger - Eko mat och reko råvaror, nummer 3 2016.

Innehållsförteckningen på Abbas Senapssill. 

Om du får välja, vilken sill föredrar du? Lägga in själv (som kanske tar 10 minuter i arbetsinsats) jämfört med att köpa en färdig burk som bara behöver öppnas och börja äta direkt?  Vilken av dessa varianter tror du innehåller mest näring?











___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.