Två gröna röror - ärthummus och guacamole

Här kommer recept på två fantastiskt goda, gröna röror som jag gjort i sommar. Den ena är en grön ärthummus som med god smak från gröna ärtor tillsammans med rejäl dos olivolja och smaksatt med mynta och vitlök blir ett smakrikt och mättande tillbehör till de flesta maträtter. Den andra röran fick jag testa hos en god vän och jag valde att döpa den till guacamole, även om jag inte vet om det var namnet för röran från början eller om den uppfyller kriterierna för att kallas så. Båda rörorna kan med fördel serveras på en buffé, t ex till påsk, midsommar eller jul.

Grön ärthummus.

RECEPT GRÖN ÄRTHUMMUS

3 dl gröna ärtor (frysta går bra, men tina dem i så fall först)
1 dl ekologisk kallpressad olivolja
1 msk ekologisk tahini
saft från 1/2 ekologisk citron
1/2 - 1 kruka ekologisk mynta
1/2 tsk oraffinerat havssalt och eventuellt peppar
1 vitlöksklyfta, fint hackad

Hacka myntan och mixa allt förutom vitlöken med en stavmixer. Hacka vitlöken så fint du bara kan med en kniv och rör i på slutet.

Röran blir bara godare och godare efter några dagar. Den håller minst två veckor i kylskåpet. Servera den som tillbehör till vad helst du äter eller använd som ett pålägg på din smörgås.

Grön ärthummus på svenska ekologiska ärtor.

RECEPT GUACAMOLE

2 ekologiska avokado
saften från 1/2 - 1 pressad ekologisk lime
1/2 röd ekologisk chilifrukt, fint hackad
en liten ekologisk rödlök, fint hackad
1 pressad ekologisk vitlöksklyfta
1 kruka ekologisk koriander, fint hackad
1/2 tsk oraffinerat havssalt (jag använder detta)

Mosa ned de två avokadorna i en skål med en gaffel. Hacka rödlöken och koriandern. Gröp ur chilifruken och hacka i små bitar. Blanda alla ingredinser med avokadon. Låt gärna stå en liten stund innan den serveras. Smaka av med salt och lime.

En liten varning här: Använd gärna handskar då du hackar chilifrukten, eftersom det starka från chilin sätter sig på fingrarna och tar nästan ett dygn innan det försvinner. Jag fick erfara detta den hårda vägen då jag skulle ta ut mina linser på kvällen. Trots att jag tvättat händerna med tvål flera gånger under dagen så fanns det starka kvar och det kändes som att ögonen skulle trilla ur när de kom i kontakt med mina chilifingrar. Märkligt nog blir chilin i röran inte alls stark när man blandat alla ingredienser.

Guacamole.___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

2 kommentarer:

 1. Men nu har du ju i citronsyra! Du som vill undvika citronsyra, hur tänkte du där? Den ska ju dessutom ätas! En syra! Är det för att det är en ekologisk citron som det är ok? Blir molekylen annorlunda då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena.

   Det är tillsatsen citronsyra som jag försöker undvika. Den är syntetiskt framställd och vid själva tillverkningen används svartmögel. Man tror att det är spår kvar av detta mögel som gör att vissa reagerar när de äter mat innehållande citronsyra. Den har alltså inget med äkta citroner att göra. Riktiga ekologiska citroner är tvärtom väldigt hälsosamt att äta. De hjälper till att basa kroppen vilket ofta behövs då de allra flesta av oss är försurade. Läs gärna mitt inlägg om citronsyra för mer information: http://www.saraseviga.se/2016/09/tillsatser-i-mat-citronsyra.html

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.