Mina smoothies på kefir - bästa frukosten

Hemma hos oss blir det smoothie till frukost nio av tio morgnar. Jag har nämligen upptäckt att detta är den optimala frukosten för oss. Den går att variera i oändlighet vilket gör att det aldrig blir trist och dessutom går det vansinnigt fort att fixa frukosten, något som jag uppskattar mycket på tidiga vardagsmorgnar då klockan brukar ha en tendens att vilja gå extra fort.Mina smoothies är sprängfyllda med näring. Jag tillsätter olika typer av bär som innehåller så mycket gott för oss, t ex jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär. Men även ingefära, en liten bit av en citron (jag tar med skalet också som innehåller mycket näring och dessutom ger en god smak) och färsk mynta från vår trädgård nu sommartid.

Mina smoothies innehåller probiotika. Tack vare att jag har kefir som bas så får vi även i oss fermenterad föda som är probiotika (goda bakterier) för våra tarmar. Det är nämligen av yttersta vikt att det är just de goda, och inte de onda, bakterierna som dominerar om vi vill upprätthålla en god hälsa. Mat som främjar de onda bakterierna är allt det där som du redan vet inte är bra för dig (socker, sötsaker, snabbmat, processad mat o.s.v). Denna typ av mat gynnar istället de onda bakterierna så att de växer i antal i din tarm. Om man äter denna typ av mat alltför ofta så påverkas tarmfloran negativt. All hälsa börjar i mage och tarm och därför är det så otroligt viktigt att jobba för att få och upprätthålla en god tarmflora.

Mina smoothies innehåller riktigt bra fetter. Fett är ju så viktigt för att vår kropp ska fungera som den ska. Jag ser det lite som kroppens smörjmedel. Men det gäller att välja bra fetter och undvika dem som istället har en motsatt effekt på hälsan. De fetter som jag brukar använda i mina smoothes är s.k MCT-olja, linfröolja, eller ren ekologisk grädde på 40%. Jag tillsätter också ibland 1-2 råa ägg.

Mina smoothies innehåller läkande kollagen. Majoriteten av våra hälsoproblem är kopplade till mage och tarm. Många lider av s.k läckande tarm, ett problem som bland annat innebär att du får ett sämre näringsupptag och ett tillstånd av kronisk inflammation uppstår. Man tror att just kronisk inflammation är boven bakom så gott som alla sjukdomar. Ett sätt att hjälpa din tarm att läka är att äta kollagen eller gelatin som har en läkande effekt på tarmen. Gelatin är protein och utvinns ur kollagen som är kroppslig vävnad (hud, ben, senor). Gelatin är tillagat kollagen. Båda innehåller totalt 18 aminosyror och är riktigt hälsosamma och kan räknas till s.k superfood.

Jag mäter aldrig hur mycket jag tar av varje så ta måtten i receptet med en nypa salt och det gör inget om man höftar. Jag har alltid i kefir, havremjölk, frysta bär (eller färska om vi har) och någon av fettkällorna jag nämnde. Resten varierar jag från dag till dag och beroende på vad jag vill få för smak o.s.v. Om vi är på väg att bli förkylda lägger jag alltid i en rejäl bit ingefära samt ofta också en bit av en citron.

Den mixer som vi har är denna och jag är verkligen jättenöjd med den. Den har en kanna av glas och en stark motor som klarar att mixa det mesta utan problem. Jag använder den s.k smoothiefunktionen på den.

Dessa glas fullkomligt älskar jag. De är köpta på Ikea och 6 glas kostar 10 kronor. De är precis rätt storlek för mina smoothies och dessutom stapelbara vilket gör att de tar väldigt liten plats i köksskåpet. I och med att de är lite mindre tar de även väldigt liten plats i diskmaskinen. Sugrören i rostfritt stål har vi köpt hos Lapland Eco Store och 2-pack kostar 79 kronor. Det är underbart att slippa sugrör i plast och barnen dricker mer när de har sugrör har jag märkt. Rostfritt stål är ett giftfritt material och dessa sugrör går att återanvända om och om igen. Jag gillar att de är lite tjockare och därför perfekta för smoothies.


RECEPT SUPERSMOOTHIES FÖR FRUKOST Räcker till en familj på 4 personer

Kefir ca 3-4 dl.
Ekologisk havremjölk ca 1-2 dl.
- Ekologiska frysta bär (t ex jordgubbar, hallon, blåbär, hjortron, lingon). Även fryst mango och granatäppelkärnor är vanligt förekommande i våra smoothies.
- 2-4 msk ekologisk MCT-olja (vi har denna), eller linfröolja (vi använder denna som även finns i välsorterade matbutiker), eller ca 1/2 dl grädde.
- 1 - 1/2 msk kollagenpulver. Jag använder detta.
- Ev. 1/2 - 1 ekologisk banan (jag brukar frysa in gröna bananer när jag hittar det i butik eftersom de är extra bra för tarmfloran).
- Ev. 1-2 råa ekologiska ägg.
- Ev. ekologisk mynta.
- Ev. en bit ekologisk ingefära, ca 2 cm.
- Ev. en liten bit upp till en halv ekologisk citron.
- Ev. 2 matskedar ekologiska chiafrön eller 3 tsk ekologiska linfrön (sätter fart på magen).
- Ev. 3 msk ekologiska bönor, t ex vita bönor.

Smakkombinationerna kan bli oändliga som ni förstår. Några favoriter är jordgubbar med banan och grädde. En annan favorit är att blanda frysta hallon och fryst mango tillsammans med lite mynta och ingefära.

Är man van att äta frukost som innehåller socker, så som sötad yoghurt eller köpt bröd som ofta innehåller socker kan det vara en bra övergång att använda en banan i smoothien som ger en sötare smak. Även havremjölken ger en lite sötare smak som man kan ta mer av om barnen är vana att äta mat med mycket tillsatt socker tills de vant sina smaklökar. När smaklökarna sedan vant sig av med sockersmaken så går det bra att skippa bananen och minska ned på havremjölken. Faktiskt var det så det hela började när jag startade att exprimentera med smoothies till frukost. Jag hade läst boken Det sötaste vi har, av Ann Ferholm och förstått att det är just vid frukosten som många av oss får i oss mycket dolt socker. Jag bestämde mig efter att ha läst den boken att åtminstone göra frukosten sockerfri. Jag kan verkligen varmt rekommendera er som inte läst boken att låna den på biblioteket och läsa den. Den blev en ordentlig ögonöppnare för mig.

Har man inte tillgång till kefir så går det bra att använda endast havremjölk som bas, men då får man inte i sig probiotika.

Smoothien räcker till varsitt glas och en påfyllning. Det blir ofta lite smoothie kvar varje morgon som jag häller upp och sparar i kylen och dricker upp senare under dagen. Det blir då ett perfekt mellanmål som redan är klart. Perfekt!

Just i denna smoothie använde jag en bit ingefära, hallon och mynta tillsammans med kefiren, halvremjölk och grädde.

En annan favorit är att ta kefir, havremjölk, ett rått ägg, 2-4 teskedar chiafrön, 4-5 matskedar lingon och en banan. Jag brukar pudra över lite kanel då jag har lingon i smotthien för de två smakerna tillsammans blir så gott.  

Vill du hitta fler sätt att lägga till dagliga goda vanor? Läs då mitt inlägg som handlar om det här för att inspireras till fler goda vanor i just ditt liv.

Jag är på gång att fixa så att alla mina recept enkelt ska gå att hitta i en egen mapp. Jag använder nämligen själv jättemånga av de recept som jag delar om och om igen. Fram tills att jag fixat layouten här på bloggen så är enklaste tipset att googla "Saras Eviga" och så det recept som du letar efter. Alternativt att skriva recept i sökrutan på bloggen (går endast via en dator). Då listas alla recept efter varandra.

Jag tänkte fortsätta att bombardera er med ytterligare några recept denna vecka. I helgen kommer därför recept på två gröna röror som kommit att bli stora favoriter hemma hos oss. Tills dess: Ha en riktigt fin fredagseftermiddag och kväll.
___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

9 kommentarer:

 1. Jag funderar över sugrören. Hur lätta/svåra är de att diska? Hur gör ni? För hand eller i diskmaskin?

  Tack för alla tips!

  / Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline!

   Det finns en speciell diskborste som man kan köpa till. Den är ett måste tycker jag. Jag diskar dem alltid förhand och direkt efter att de används. Sköljer ur sugröret med varmt vatten först och sedan lite diskmedel på den speciella diskborsten innan jag kör med den inuti sugröret. Jag har för mig att det står att det går att diska dem i diskmaskin men det känns som att de inte skulle bli rena inuti och det finns inget sätt att kolla hur rena de är inuti. I och med att jag diskar dem direkt efter de används så tycker inte jag att det är nåt problem, det går väldigt snabbt och sen är det klart :-). Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Hej,

  Jag undrar vad ni äter till smoothien på morgonen?

  Mvh Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla! Oftast bara ett glas av smoothien. Den är mättande och det brukar räcka. Ibland vill barnen ha en smörgås till och då får de det, men oftast på vardagarna så räcker det med ett eller två glas av smoothien. På helgerna äter vi senare frukost och också en större frukost och då kan vi ha allt från scrambled eggs, till pannkakor eller surdegsbröd. Mvh /Sara

   Radera
 3. Hej!
  Jag håller på och läser Food Pharmacys böcker och tänker börja med smoothies för att äta mer antiinflammatorisk kost. De förespråkar mjölkfritt eftersom mjölkprodukter är inflammatoriska. Jag skulle gärna göra sån smoothie som du gör,med kefir och grädde men blir osäker hur jag ska tänka. Hur tänker du kring mjölkprodukter och inflammation?
  Undrar också om kollagenet smakar något? Låter intressant att lägga till det.
  Sista frågan är angående frysta hallon. Har du hittat svenska frysta hallon eller struntar du i att koka de utländska? Jag hittar inga svenska så vore tacksam för tips. :)
  Gott nytt år och tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frida!

   Det stämmer att mejerier sägs öka inflammation. Åtminstone den som vi allt som oftast hittar i matvarubutiken som är både pastöriserad (kraftigt uppvärmd för att ta död på ev skadliga bakterier) och homogeniserad (där fettmolekylerna slagits sönder till mindre partiklar). Dessa processer tar dels bort mycket av näringen och gör att slutprodukten kan vara svår för kroppen att känna igen då den är så behandlad/processad. Jag använder s.k ohomogeniserad mjölk där man inte slagit sönder fettmolekylerna som det är i "vanlig" mjölk. Jag upplever själv att detta är mycket snällare och vet att det är betydligt bättre. Den sort jag använder heter Lantmjölk och det är Arla som tillverkar den (den är ekologisk), men det finns andra märken också som har ohomogeniserad mjölk. Opastöriserad mjölk får inte säljas i Sverige eftersom den kan innehålla skadliga bakterier. Jag har fått lära mig att när man gör kefir så blir slutprodukten något helt annat än mjölk och mycket, mycket mer hälsosam och därför okej för de allra flesta att äta. Jag tror att du måste prova dig fram vad som fungerar för just dig. Det går ju att ersätta kefiren med t ex vatten om du vill testa en helt mejerifri smoothie. Grädde kan du då ersätta med MCT-olja. Den oljan är helt smaklös och passar perfekt i dessa smoothies. Jag använder oftast MCT-olja (köper min från Bodystore och den är av märket Cocosa).

   Kollagenet smakar inget och jag kan verkligen varmt rekommendera detta. Just nu har jag hittat ett svenskt märke som säljer kollagen från gräsbetande kor. Företaget heter Nyttoteket.

   Jag använder frysta bär från främst Coop eller Ica, och alltid ekologiska. Jag vet att rekommendationerna är att koka bären först men jag har faktiskt valt att strunta i detta, då alternativet är att jag förmodligen inte skulle orka göra bärsmoothies om det blir så krångligt. Jag tror att risken för smitta är minimal, men där tänker jag att det är olika hur man tänker. För någon kanske det är jätteviktigt och då får man koka för att var på den säkra sidan.

   Hoppas det gav dig några svar i alla fall på dina funderingar. Stort lycka till med din antiinflammatoriska kost! Vilken fin gåva att ge sig själv en sån investering i sin egen hälsa.

   Allt gott. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Hej igen Frida!

   Jag glömde tillägga att både vipsgrädde (40%) samt smör är mejeriprodukter som är betydligt snällare för kroppen än övriga mejeriprodukter som är mycket hårdare processade, så som "vanlig" mjölk. Så grädde fungerar för många, men dock inte alla. Så återigen gäller det att prova sig fram vad just du mår bäst av.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Länken till mixern leder till en sida med många olika produkter. Skulle du kunna berätta vilken det är. Tack för intressant inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne. De hade ändrat adressen men nu ska länken funka. Vår mixer heter Wilfa och har en motor på 1200 W. Jag är riktigt, riktigt nöjd med den! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.