Skippa sköljmedlet

Jag brukar tjata om sköljmedel när jag är ute och föreläser och jag har skrivit om det på bloggen tidigare (läs dessa inlägg här och här). Men detta är något som tål att upprepas. Anledningen är att jag märker att det fortfarande är många som använder sköljmedel när de tvättar sina kläder. Mitt enkla, korta och koncisa råd är: Sluta med det.

Skippa sköljmedlet. Lånad bild från Allers.se.

Sköljmedel är en kemikaliebomb som är allt annat än bra. Det finns så många nackdelar med denna produkt. De viktigaste är:

- Sköljmedel är giftigt. Det innehåller parfym och i denna doft finns hormonstörande mjukgörare, så kallade ftalater (samma som finns i mjuka plastleksaker gjorda av PVC och i plasttryck på kläder). Men trots att sköljmedel innehåller dessa giftiga hormonstörande ämnen så behöver de inte ens stå med på innehållsförteckningen. Det räcker nämligen med att tillverkaren skriver ut parfym. Ftalater tillsätts för att dofterna ska stanna kvar längre i plagget. Men dessa hormonstörande ämnen är inget som barn ska utsättas för, det kan störa både deras neurologiska utveckling, och leda till bland annat beteendestörningar som påminner om symtomen vid ADHD. Lukten från sköljmedel har visat sig leda till direkta konsekvenster som koncentrationssvårigheter, huvudvärk och nedsatt immunförsvar.

- Sköljmedel är starkt allergiframkallande. Hur många människor är inte allergiska idag? Vi måste få ett stopp på denna utveckling. Om alla slutade använda sköljmedel och parfym skulle vi komma ett stort steg mot en lösning på denna alltför tråkiga trend. Dofterna i sköljmedel är konstruerade så att lukten ska stanna kvar. Den avtar inte. Inte ens om du tvättar kläderna utan sköljmedel så försvinner doften. Dessa dofter går de som bär plaggen sedan och andas in under hela dagen (eller natten om det är pyjamas, underkläder och sängkläderna som är tvättade med sköljmedel). De finns också ett stort antal människor som lider av överkänslighet mot dofter, så kallad sensorisk hyperreaktivitet. Bara i Sverige är ca 400 000 personer drabbade, jag är en av dem. Symtomen är svårigheter att andas, hosta och snuva.

- Sköljmedel är en stor miljöbov. Det ställer till med stora problem då våra reningsverk inte kan ta hand om många av de ämnen som de består av, och de går ut därför rakt ut i våra hav. Där ställer dessa kemikalier till med stor skada hos vattenlevande organismer, de bland annat stör deras fortplantningsförmåga.

- Sköljmedel förstör dina kläder. Det är sant. Att använda sköljmedel när du tvättar dina kläder förkortar deras livslängd. Anledningen är för att det binder till sig fukt så att kläderna aldrig blir helt torra och detta bryter ned klädernas elasticitet.

Men varför använder människor sköljmedel då? Det måste ju vara bra på nåt sätt eftersom så många fortfarande använder det. Tidigare fanns inte denna produkt och vi klarade oss fint utan. Men så började man tillverka mer och mer syntetkläder och de blev statiska när de tvättades. Sköljmedel tar bort denna elastisitet. Det påstås även göra dina handdukar mjukare (anledningen är som jag skrev ovan, att sköljmedel gör att kläderna aldrig blir helt torra). Så förutom en mjukare handduk får du även en handduk som inte alls har samma uppsugningsförmåga om du tvättar den med sköljmedel.

Men icke statiska kläder och mjuka handdukar - ska vi inte få ha det fortsättningsvis? Ja, visst går det att ordna. Det finns ett sätt som varken är giftigt eller skadar barns hormonella utveckling, ger oss allergier och förgiftar våra hav. Lösningen är så enkel och billig att det är svårt att tro att det är sant:

Ättika!

Skippa sköljmedlet och använd ättika istället.

Häll en 1/2 deciliter ren matättika (jag använder denna) i sköljmedelsfacket. Välj gärna den som är 24% då den är outspädd. Köper du den som är 12% så är den utspädd med hälften vatten och det är ett dyrt sätt att bära hem vatten på tycker jag.

Ättikan gör kläderna mindre statiska, mjukare och tar bort dålig doft från kläder så som svett- och hästdoft. Har du en starkt doft du vill bli av med, t ex disktrasan som börjat lukta surt så lägg den i handfatet med ca 1 dl ättika och lite vatten i några timmar innan du ska tvätta. Det tar garanterat bort all oönskad doft. Doften av ättika försvinner så snart kläderna torkat efter tvätten och de blir helt doftfria. Ett annat stort plus med ättika är att det gör din tvättmaskin skinande ren och tar bort oönskad lukt även ur tvättmaskinen som ibland har en tendens att börja lukta sunkigt. Ättika är också väldigt billigt, en flaska kostar ca 12 kronor och räcker till ca 6 tvättar. Det betyder att du betalar 2 kronor per tvätt.

Är du van att kläderna ska dofta? Tillsätt några droppar ren eterisk olja tillsammans med ättikan i sköljmedelsfacket. Lavendel är min favorit, men även rosmarin och citrongräs doftar gott. Rena eteriska oljor brukar finnas att köpa på hälsokostbutiker. Du kan även beställa dem t ex här. Sen tror jag att det är en vanesak. Vi behöver inte dränka allt omkring oss i olika dofter. När man väl vant sig av så är det faktiskt riktigt härligt att saker får lukta så som de gör utan att förtäckas med andra starkare dofter.


Med vanlig 24% matättika så blir dina kläder mjukare, mindre statiska och du får på köpet en skinande ren tvättmaskin. Ättikan köper du i en vanlig matvarubutik och den kostar inte många kronor. Tillsätt några droppar ren eterisk olja om du nödvändigtvis vill att kläderna ska dofta. Annars går det precis lika bra utan doften. Vill du vara ännu mer klimatmsart? Testa att tvätta kläderna med tvättnötter. Här berättar jag om hur det går till. 

Jag VET att det kan vara svårt att bryta invanda vanor och mönster. Men testa. Bara testa. Detta är ett så enkelt sätt att minska sin exponering för skadliga kemikalier i sin vardag. För många så räcker det med att bara ta bort sköljmedlet. Men är du osäker och tvekar, så testa ättika istället. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

Ättika kan du även använda för att kalka av din vattenkokare och din kaffebryggare. Här berättar jag hur du går tillväga för att göra det. 

Källor:
- Naturskyddsföreningen.
- Mjukgörande medel kan orsaka ADHD, SVT (tryck på texten för direkt länk).
- Badskumt, av Katarina Johansson sid. 46 och 74.


___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

54 kommentarer:

 1. Åh vilket bra tips! Jag har inte använt sköljmedel på åratal men det här ska jag prova till handdukar och sängkläder eller kläder som blir statiska.

  Har provat tvättnötter men upplevde att tvätten fick med sig lukt från tvättmaskinen men nu ska jag ge det en ny chans tillsammans med ättika. Gillar också bikarbonattipset (kombinerar det här inlägget med det om tvättnötter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! :-) Hoppas att du får bukt med lukten i tvättmaskinen genom att använda ättika.

   Radera
  2. Hej, har börjat testa utan sköljmedel men ärligt saknar doften! Men har kört med ättika o eterisk olja MEN blir inte tvätten upphängd direkt( dröjer några timmar) luktar det riktigt sunkigt, vad kan jag göra??! hjälp!

   Radera
  3. Oj, inte kul om tvätten börjar lukta surt. Men har nog inget bättre tips än att försöka hänga upp den ganska direkt när den är klar. Jag gissar att stark sköljmedelsdoft kanske döljer en sunkig lukt om du väntar några timmar men faktum är att tvätten nog inte blir så fräsch om den får ligga så länge. Har nog ingen enkel lösning förutom att just försöka hänga upp tvätten ganska snart efter att maskinen kört klart. Lycka till! Mvh /Sara

   Radera
 2. Håller helt med - sköljmedel är helt onödigt. Jag har inte använt sköljmedel på 20 år och har aldrig saknat det. Har inget problem med statiska kläder eller osköna handdukar. En dålig vana som bara är skön att vara av med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det handlar om vana. Har man använt sköljmedel i många år är det svårt att tänka sig att det fungerar lika bra, eller faktiskt bättre, utan.

   Radera
 3. Ja jag är förvånad att så många fortfarande använder detta vid tvätt. Bra att du påminner alltid når man någon mer som vågar prova att sluta använda sköljmedel.
  Nu har jag äntligen läst klart och skrivit om boken charmen med tarmen länkade till dig, så man får en bredare bild om vad boken handlar om:)
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas att många fler som inte reflekterat över detta nås av informationen. Tack för länken till min blogg :-). Våra bajspallar används dagligen här hemma :-)

   Allt gott!

   /Sara

   Radera
 4. Jag har använt parfymfri från änglamark senaste året.. men träningskläderna får ofta tvättas i lite ättika!! Tack Sara, nu kan jag ju fixa tillbaka doft med oljan och ta bort sköljmedlet helt!
  //Ida Jaako ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Glad om jag kan inspirera fler att välja mer giftminimerade val :-). Kram till dig. /Sara

   Radera
 5. Tack det var jättebra att få veta! Ättika blir det i fortsättningen. Nu undrar jag hur det är med tvättmedel; hur mkt giftiga produkter tvättar vi kläderna i???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder mest tvättnötter numera. Läs gärna mitt inlägg om det. Annars tycker jag att man ska välja ett tvättmedel som är parfymfritt och miljömärkt med antingen Svanen eller Bra Miljöval.

   Lycka till med tvätten! Mvh /Sara

   Radera
 6. Hej. Vill testa detta för jag använder alltid sköljmedel. Undrar bara vilka andra gifter förutom ftalater som finns. Är det inte bättre med sköljmedel utan parfym?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sköljmedel som är parfymfritt och miljömärkt är ett mycket bättre val än "vanliga" sköljmedel. Men ännu bättre är det med att skippa helt eller använda ättika. Det beror lite på vart man lägger sig på sin giftminimerings-stege. Varje steg i rätt riktning är bra tycker jag. Men mitt tips är att prova med ättika eller att sluta helt. Du kanske blir glatt överraskad över att det faktiskt fungerar jättebra. Känns steget för stort så testa ett parfymfritt och miljömärkt sköljmedel. Stor lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 7. Hej! Ättika låter bra men jag har läst att ättika har en tendens att bibehålla fläckar - så om dina kläder har svåra fläckar borde ju Ättika försvåra tvättarbetet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Det är inget jag märkt av. Tvärtom tycker jag att kläderna lätt blir rena. Däremot behöver man alltid förbehandla fläckar. Jag brukar använda en olivtvål (aleppotvål. Jag köper mina på Jordklok.se) eller fast galltvål (finns att köpa på Clas Ohlson bland annat). Jag tar kallt vatten och gnuggar med tvålen tills fläcken är borta, innan jag tvättar plagget. Ju fortare man behandlar en fläck efter att den uppstått desto lättare är det att få bort den.

   Radera
 8. Hej! Tack för att du engagerar dig och försöker att informera andra människor. Jag har inte använt sköljmedel på över 10 år, men kört med just ättika i tvättarna. Det får t.o.m. bort lukten av svettig gym-nisse från mina träningskläder, och så är det miljövänligt. Tyvärr är människor över lag väldigt mottagliga för reklam, och tror till slut att de *måste* ha sköljmedel för att tvätten skall bli fräsch (inte så fräscht att gå runt i miljögifter, tycker jag - men...). Det finns så mycket man kan göra på hemmaplan för att minska miljöpåverkan. Min förhoppning är att vi kan få riktigt bra filter till tvättmaskinerna också, som fångar upp alla mikroplaster. Där är ju sköljmedlet en stor bov och gör att kläderna släpper ifrån sig fler sådana partiklar/tvätt. Usch. Nåväl, tack för bra information! Hälsningar/Andréa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Andrea för din kommentar. Kul att du också tycker att ättika fungerar så bra till tvätten. Denna blogpost har fått väldigt stor spridning och det glädjer mig otroligt mycket, för jag tror precis som du att många går runt och tror att sköljmedel är något som man måste använda, mycket på grund av all reklam för det. Håller tummarna med dig att man snart hittar riktigt bra lösningar på detta med mikroplaster som släpper vid tvätten. Men också en sån enkel sak som att lära sig att tvätta mer sällan, och istället vädra gör en stor skillnad. Ha en riktigt fin dag! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 9. Jag har lärt mej att det är precis tvärtom, att ättika skulle hjälpa till att ta bort fläckar....??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är även min erfarenhet. Men fläckar behöver alltid förbehandlas om man vill vara säker på att få bort dem. Det gäller ju även om man tvättar med vanligt tvättmedel. Jag tar kallt vatten och lite aleppotvål eller galltvål på fläcken och gnuggar försiktigt tills den försvinner. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 10. När det gäller tvättnötter, kanske en dum och onödig fråga men...,hur går det med alla nötallergiker?? Blir det inte"spår av nötter"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här skriver Jordklok.se där jag köpt mina tvättnötter:

   Tvättnötternas lödder är skonsamt mot hud och känsliga textilier. De passar även utmärkt för allergiker, bebisar och människor med eksem och känslig hy. Passar även nötallergiker eftersom det egentligen är ett fruktskal och ingen riktig nöt.

   Så det är grönt ljus, även för nötallergiker :-)

   Ha en fin dag. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 11. Tack för bra information! Men finns det möjlighet att du kan länka till vetenskapliga artiklar kring den fakta du räknar upp (som t.ex. "det kan störa både deras neurologiska utveckling, och leda till bland annat beteendestörningar som påminner om symtomen vid ADHD. Lukten från sköljmedel har visat sig leda till direkta konsekvenser som koncentrationssvårigheter, huvudvärk och nedsatt immunförsvar."). Jag tycker det är viktigt att man länkar till originalkällor, för annars kan myter och liknande cirkulera runt internet. Dessutom är det bara en fördel att länka till original-data (forskningsdata), då det bara stärker dina argument och lättare kan övertyga kritiker. :) Jag tycker själv att det är så viktigt att värna om miljön (och självklart våra barns hälsa), därför vill jag gärna se att man förbättrar argumentationen genom källanvisningar. Tack för ett bra inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din feedback. Jag tycker liksom dig att det är väldigt viktig att vara källkritisk när man läser olika saker på internet och jag är alltid mycket noga med att ha tillförlitlig fakta bakom det jag skriver som har stöd i modern forskning. De fakta jag räknar upp i detta inlägg har jag hämtat bland annat från Naturskyddsföreningen, samt böckerna "Badskumt" och "Den onda badankan" av Katarina Johansson. Tyvärr måste jag erkänna att jag inte sparat originalkällorna till de vetenskapliga artiklar som berättar om detta. Jag vet dock att både Naturskyddsföreningen och böckerna jag hänvisar till har originalkällor att tillgå. Jag får helt enkelt bli bättre i fortsättningen att redovisa källor. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
  2. Kan inte mer er än hålla med ang kritiken om källkritik. Att skriva påståenden och inte räkna upp originalkällorna är tyvärr ett sätt som sänker förtroende för det du skriver. Speciellt när du anger så allvarliga saker som adhd etc. Håller helt med dig ang miljön och sköljmedel och där finns det bra bevis också. Vi måste alla hjälpas åt att bidra till ett sunt källkritiskt klimat på internet. Mvh Petra

   Radera
  3. Nu är blogginlägget uppdaterat med källor. :-)

   Radera
 12. Tack för tipsen! Ättika luktar som bekant inte speciellt gott. Försvinner den lukten när man använder ättika i tvätten? Bra med källhänvisningar till de fakta man lämnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doften av ättika försvinner helt så fort plaggen har torkat. Se mitt tidigare svar på kommentaren ovan gällande källhänvisningar. Ha en fin dag! Mvh /Sara

   Radera
  2. Nu är inlägget uppdaterat med källor. :-)

   Radera
 13. Jag har hört att ättika bryter ned gummiinfattningen i tvättmaskinen. Kan det ligga sanning om det, eller är det en myt, undrar jag.

  När det gäller vetenskapliga artiklar så visst är det bra med länkar, men en vanlig privatperson utanför universitetens väggar kommer ofta bara åt sammanfattningarna som kanske inte säger så jättemycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det där är en myt. Vår tvättmaskin mår toppen och då har jag tvättat på det här sättet i flera år. Ett tips är att alltid låta luckan till tvättmaskinen stå på glänt när man inte tvättar, annars tror jag att gummiringen runt öppningen kan torka. Den behöver luft emellan att tvättmaskinen går.

   Jag är alltid noga med att kolla källor som jag själv hänvisar till i mina blogginlägg men tyvärr så verkar det som att jag inte sparat informationen om vart just detta med att barn kan få direkta konsekvenser så som koncentrationssvårigheter, huvudvärk och nedsatt immunförsvar av att gå och andas in dofterna från sköljmedel. Jag är säker på att jag kan hitta dem men har inte haft tiden att hitta originalkällorna.

   Önskar dig en fin helg! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 14. men börjar inte kläderna lukta ättika istället? det är en rätt så sur doft och den ger mig migrän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kläderna blir helt doftfria. De luktar svagt av ättika då de är nytvättade och man hänger upp dem blöta, men så fort kläderna torkat så är all doft borta.

   Mvh /Sara

   Radera
 15. Tack för att du fortsätter sprida information om sköljmedlets alla baksidor och hur onödigt och minst sagt farligt det faktiskt är (!)

  Jag undrar hur du resonerar kring plagg köpta second hand som har eller ev. har blivit tvättade med sköljmedel? Är det farligt för barnet? Eller är det "bara" farligt om du känner lukten av sköljmedel trots att du tvättat plaggen?
  Sen har jag även en fråga kring gots-märkta kläder. Ex. Lindex säljer mycket plagg som är gots-märkta och en del är med tryck på. Vet du om man kan vara helt säker på att det är ett vettigt tryck? Annars vill och försöker jag undvika plasttryck på kläder!

  Förstår om du inte kan/hinner svara på allt!

  // Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det händer ibland att jag också köpt kläder second hand som är tvättade i sköljmedel och därför doftar av detta. Jag brukar lägga dem i blöt i handfatet med ättika för att få bort doften. Ibland kan den vara svår att få bort. Andra tips för att försöka få bort doften är att hänga ute och vädra över natten. Att stryka plagget kan också ta bort doften. Ibland sitter den verkligen och är jättesvår att få bort men någon av dessa tre ovanstående tips brukar funka (alternativt alla tre). Till slut försvinner doften efter ett antal tvättar, men testa lägga i ättika, vädra och / eller stryka för att få bort doften snabbare.

   Gällande frågan om plasttryck på GOTS-märkta plagg så undviker jag själv att köpa dessa. GOTS lovar att minst 70% alternativt 95% (två olika nivåer) är ekologiskt och naturmaterial. Om jag tolkar det rätt så innebär det att de kan ha ett plasttryck och ändå uppfylla sina kriterier trots att plasttrycket är gjort av PVC. Jag måste dock erkänna att jag inte vet helt säkert. Kanske är dessa tryck gjorda av annat bättre material än PVC, men jag har inte lyckats lista ut om så är fallet och tills jag vet säkert så undviker jag alla plasttryck, även de plagg som är GOTS-märkta.

   Mvh /Sara

   Radera
 16. Jag har tidigare varit en sköljmedelsmänniska, men gick ifrån det och körde helt utan. Funka bra. Men så gjorde jag ett försök med ättika i någon maskin för där va några sporttoppar bl a som luktade lite sunk även efter tvätt. Men jag är tveksam till att jag någonsin kommer använda ättika igen. För minst tre t-shirts som va med i den maskinen luktar fortfarande ättika, och det dessutom ett par tvättar senare. Inte så kul att ta på sej kan jag säga. Tror jag använde ättikan I somras någongång, och senast igår fick jag tag på en ättiksluktande t-shirt. Va bara att hiva direkt i tvätten utan att använda. Känns rätt kass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad märkligt. Plaggen ska inte dofta efter tvätt. Hur mycket ättika använde du. Jag har aldrig varit med om detta. Kan det ha att göra med att plaggen innan hade en doft som inte gick att tvätta bort? Jättemärkligt. Kläderna brukar lukta ättika när det tvättats och man händer upp dem blöta, men så snart de torkat så ska de inte lukta någonting alls av ättika. Vilken ättika använde du? Mvh /Sara

   Radera
  2. Tycker det är konstigt att det bara är dessa tröjorna som luktar, för där va ju annat också med i maskinen som inte luktar ättika efteråt. Kommer inte ihåg hur mycket, men eftersom det va första gången va det ingen större mängd, så max 0,5 dl skulle jag tro. Använde den vanliga Perstorpsättikan, den som är 24% eller vad den är

   Radera
  3. Jättemärkligt. Jag har aldrig varit med om detta. Mvh /Sara

   Radera
 17. Hej,
  Bara så du vet.. Falu ättika är ett destillat av råolja. Sådan man gör bensin, diesel och fotogen av. Winborgs ättikssprit tillverkas av sockerbetor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Perstorps ättika hette tidigare Falu Ättika och tillverkades fram till 70-talet i Falu koppargruva, men som jag förstått det så tillverkass ättika numera genom att alkohol får oxidera så att ättiksyra bildas. Etanolen försvinner allt eftersom ättikan bildas. Har du varit i kontakt med tillverkaren och fått den information som du uppger? Dela gärna deras svar eller om du har andra källor som säger annorlunda här.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 18. Gillade verkligen din text, ända tills jag såg tvättnötterna. Enligt Råd&Rön är de miljöbovar och gör inte rent. Det förtar tyvärr trovärdigheten i det andra du skriver (fast jag har ju andra källor på skjöljmedel som säger samma) https://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattmedel-alternativa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Om du läser mitt inlägg om tvättnötter så finns en diskussion just kring denna artikel. Testet var för fläckar och fläckar går inte bort med varken tvättnötter eller tvättmedel. Till det behövs fläckborttagningsmedel. Att påstå att tvättnötter gör lika skada för miljön som tvättmedel luktar starkt av lobbyism om du frågar mig. Jag kan garantera att de tvättar rent, för jag tvättar nämligen med tvättnötter och har gjort det en längre tid nu. Det är oerhört tråkigt att denna artikel från Råd & Rön lever vidare och sprider felaktig information. Jag håller inte alls med dig, men jag respekterar att vi tycker olika.

   Mvh /Sara

   Radera
 19. Bara ett litet påpekande i all välmening. En flaska ättika innehåller 3 dl. Använder man 0,5 dl/tvätt så räcker flaskan alltså till sex tvättar och inte till åtta (ca 2:-/tvätt).

  Mvh
  Taddy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du upplyste mig om detta. Jag vet inte hur jag hade räknat där. Jag ändrar så det blir rätt. Mvh /Sara

   Radera
 20. Hej Sara och tack för en kanonblogg med mycket kunskap och sunt förnuft! Ett exempel på vad Vi implementerat i vår vardag är sköljmedlet med ättika som du skriver om här. Utmärkt!

  I fb-gruppen 'Plastbanta' skrev någon igår att ättika kan skada tvättmaskinen gummilister. Jag frågade var skribenten hittat den fakta men fick inget direkt svar. Googla det har inte gett några resultat om att ättika skulle skada tvättmaskinen. Vet du något om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny!

   Jag tror att det där är en myt. Nån som gissat att det kanske kan vara så och sen har det där spridit sig. Vår tvättmaskin mår toppen och då har jag tvättat på det här sättet i flera, flera år nu. Gummilisten är mjuk och fin. Ett tips är att alltid låta luckan till tvättmaskinen stå på glänt när man inte tvättar, annars tror jag att gummiringen runt öppningen kan torka. Den behöver luft emellan att tvättmaskinen går.

   Vad kul att du gillar min blogg. :-)

   Önskar dig en fin dag.

   /Sara

   Radera
 21. Hej

  Bra tips! Hur är det med t ex jeans och sportkläder i funktionsmaterial som inte mår bra av sköljmedel? Går det bra med ättika?

  Hälsningar
  Carl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar jättebra med ättika. Det är nåt i sköljmedel som förstör vissa kläders fibrer, men ättika fungerar inte på samma sätt och jag har tvättat både jeans och träningskläder i ättika i många år nu och det har funkat jättebra! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 22. Tack för en utmärkt artikel med goda förklaringar och bra tips!

  Jag har använt sköljmedel i över 20 år då jag hade uppfattningen av att de bevarade kläderna genom att göra dem mjukare så att de inte slits så lätt när de sträcks, men det finns kanske inget belägg för det?

  Bakgrunden är att när jag flyttade hemifrån och började tvätta själv så blev framför allt mina strumpor styva efter att de torkat och det kändes som att jag misshandlade materialet när jag sen tog dem på mig och jag kunde t o m höra hur materialet sträcktes. En vän tipsade om att jag skulle använda sköljmedel och sedan har jag inte upplevt samma sak.

  Ska nu i alla fall prova att köra utan igen.

  /Tord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det har visat sig att det tyvärr är tvärtom, att sköljmedel förkortar klädernas livslängd. Testa utan och se hur du upplever det. Testa gärna att använda ättika istället om du fortfarande upplever att strumporna blir för stela. Lycka till! Mvh /Sara

   Radera
 23. Hej Sara
  Jag har slutat med sköljmedel för många år sedan, efter som jag fick utslag på min kropp som kliade, sedan rann mina ögon kliade. Jag har slutat med tvättmedel på golvet också. Jag tar bara vatten det har en lugnande effekt på mig. dom här nya Micro dukarna för golvet köket dammtrasornas är suveräna man tvättar dom i 60 grader utan sköljmedel.

  SvaraRadera
 24. Ftalater förekommer överhuvudtaget inte som tillsats, men skulle kunna lakas ut från plastemballaget. Det skulle också kunna komma från den nya typen av ”inkapslade parfymer” som ger doft längre, men den typen av parfymer har jag inte full koll på. Dessutom är inte alla ftalater farliga, det finns flera som är helt ofarliga, så detta generaliserande är gravt felaktigt.

  Alla ämnen som används i tvätt- och rengöringsmedel MÅSTE vara biologiskt lättnedbrytbara, med vissa undantag som t.ex. polymerer som inte har en negativ miljöpåverkan. Det har alltså inte de negativa miljökonsekvenserna som beskrivs.

  Ättika har inga som helst mjukgörande egenskaper i mjukt vatten. I hårt vatten komplexbinder det kalken som kan ge ”hårdare” tyger när kristallerna faller ut. Ättika har heller inga antistatiska egenskaper. Eftersom det är en syra kan det också fräta på tyget om koncentrationen blir för hög.

  Eteriska oljor är okontrollerade och fulla av allergena komponenter.

  Sköljmedel är INTE allergiframkallande generellt, däremot kan personer vara allergiska mot parfymen givetvis.

  Sköljmedel förkortar inte plaggens livslängd. Tvärtom! Esterquaten (tensiden) lägger sig som ett skyddande skikt runt fibrerna och motverkar nötning fiber/fiber och fiber/metall.

  /Jimmy (jobbar på ett kemiföretag sen många år tillbaka).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jimmy.

   Jag styr mina val i min vardag utifrån försiktighetsprincipen. Liknelse: Jag plockar inte svamp i skogen för att äta om jag inte vet att den inte är giftig. Samma synsätt försöker jag applicera på de vardagsprodukter som vi använder ofta och regelbundet, t ex sköljmedel.

   Du har rätt i att många ämnen, extremt många faktiskt, inte alls är undersökta hur de påverkar människans framtida hälsa (risk för diverse sjukdomar). Däremot finns det många studier som visar att vissa ämnen är hormonstörande för oss människor, däribland mjukgörare i plast (ofta ftalater). Mig veterligen finns ingen ftalat som är testad och bevisat säker, men du får gärna informera mig om du har sådan information. De ftalater som finns i sköljmedel kommer just från parfymämnen där de enligt lag inte behöver räknas upp. Det räcker med att tillverkaren skriver "parfym" i innehållsförteckningen.

   Att polymerer är ofarliga håller jag absolut inte med om. Se bara på all plast som inte bryts ned och som håller på att helt ta över våra hav. Snart finns det mer plast än fiskar i havet.

   Att en person som arbetar på ett kemiföretag har andra åsikter känns inte förvånande.

   Här kan du läsa mer om att sköljmedel visst förkortar plaggens livslängd, eftersom det binder upp fukt vilket bryter ner klädernas elasticitet om de är gjorda i syntetmaterial. En annan negativ effekt av sköljmedel är att t ex handdukar inte blir helt torra vid användning (eftersom sköljmedel binder fukt) och att deras torkegenskaper därför blir mycket sämre.

   https://www.radron.se/artiklar/sant-och-falskt-om-tvatt/

   Du har rätt i att sköljmedel inte är testat för att vara allergiframkallande. Det betyder dock inte att det inte är allergiframkallande. Testat är däremot parfym vilket är väldigt allergiframkallande, och eftersom sköljmedel innehåller höga mängder parfym så kan det utlösa allergi hos den som utsätts för detta.

   Vi har helt enkelt väldigt olika åsikter. Jag respekterar att du tänker annorlunda och hoppas att även du kan respektera att jag har andra kriterier när det gäller skadliga kemikalier i vår vardagsmiljö.

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.