Låt barnen slajma giftfritt

Det har blossat upp en ny trend bland många barn i Sverige. Slajmet som var omåttligt populärt på 80-talet har åter blivit en fluga bland många barn. Men tyvärr finns många recept på Youtube som berättar om hur du gör eget slajm med ingredienser som är allt annat än giftfria. I maj i år gick Kemikalieinspektionen ut och varnade för den nya slajmetrenden och uppmandade föräldrar att endast använda sånt som går att äta när man tillverkar sitt slajm. Andra typer av kemiska produkter ska endast användas till det som de är avsedda för.

Slajm färgat med spirulinapulver.

Några vanliga ingredienser i de Youtube-klipp som sprids på nätet är schampo eller balsam. Eftersom slime innebär upprepad hudkontakt så är t ex schampo och balsam inte bra eftersom ingredienserna i dessa är avsedda att använda i hår och hårbotten under en kort begränsad tid innan de sedan ska sköljas bort. Många av ämnena i dessa produkter skulle inte godkännas om de var avsedda för produkter som ska stanna på huden under en längre tid.

Det finns andra recept med riktigt läskiga ingredienser så som lim och tvättmedel som kan ge akut kemisk brännskada på barnens hud. Här kan man t ex läsa om en tjej som gjorde s.k regnbågsslajm och fick kemiska brännskador i handflatorna.

Andra vanliga ingredienser i de filmer som sprids på Youtube är linsvätska, raklödder, borsyra eller borax. De två sistnämnda påverkar människans förmåga att kunna få barn. Linsvätska innehåller ofta borax.

Kemikalieinspektionen tipsar om att endast använda ingredienser som är ätbara. De tipsar dock om att färga slajmet med karamellfärg, vilket jag tycker är onödigt att använda då dessa innehåller en massa tillsatser så som syntetiska färgämnen, citronsyra och konserveringsmedel. Det går lika bra att färga slajmet med sånt som är rena ekologiska råvaror utan tillsatser. För en gul färg kan man t ex använda gurkmeja, för en lila färg kan man använda blåbärspulver eller göra avkok på blåbär, för en grön färg kan man använda t ex spirulinapulver eller chlorella.

Jag hittade ett recept på helt giftfritt slajm hos Kemikalieklok och som vi nu testat några gånger. Vi testade att göra den på kastrull på spisen istället för i mikrovågsugn då jag vet att många inte har mikro längre och det fungerade alldeles utmärkt. Jag tyckte till och med att det blev bättre i kastrull än i mikron. Här kommer min variant av receptet:


RECEPT GIFTFRITT SLAJM (låt barnen gärna vara med och tillverka)

2 1/2 dl vatten
1 msk ekologiskt psyllium eller fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i matvaruaffären)
Något att färga med -  t ex blåbärspulver (lila), lingonpulver (rosa-röd), gurkmejapulver (gul), chlorella- eller spirulinapulver (grön).

Gör så här:

Värm vattnet på plattan och häll i det pulver som du vill färga med. Anpassa mängden efter hur djup färg du vill att slajmet ska få, 1-2 rågade teskedar brukar vara lagom (1 tesked räcker om du färgar med spirulina). När det blandat sig vispar du i fiberhusken och tar av från plattan. Låt stå i 10 minuter. Värm sedan försiktigt på plattan så att det sjuder under 4-5 minuter. Rör med en sked nästan hela tiden runt kanten på kastrullen. När du märker att slajmklumpen börjar lossna från kanterna så är den klar. Längre tid ger ett mindre kladdigt slajm och kortare tid ger mer kladdigt slajm, men 4-5 minuter är ett bra riktmärke. Stjälp upp i en glasburk och låt svalna. Sen är det bara att slajma loss!

Låt barnen tvätta händerna innan de leker med slajmet för att undvika att få in bakterier i slajmet. När det inte används så förvara i tättslutande burk i kylskåpet. Det håller några dagar - upp till en vecka beroende på hur mycket det leks med det.

Slajm färgat med gurkmejapulver.

Slajm färgat med lingonpulver från Kung Markatta.

Giftfritt slajm färgat med blåbärspulver.





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

4 kommentarer:

  1. Va roligt. Visst kan man göra denhär i kastrull? Vi har ingen micro 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cecilia. Ja, jag skulle tro att det går lika bra att värma i kastrull på spisen istället. Tänk dock på att inte stormkoka utan mer sjuda försiktigt på svag värme. Berätta gärna hur det blev sen om du testar 😊. Med vänliga hälsningar/Sara

      Radera
    2. Hej Cecilia. Ja, jag skulle tro att det går lika bra att värma i kastrull på spisen istället. Tänk dock på att inte stormkoka utan mer sjuda försiktigt på svag värme. Berätta gärna hur det blev sen om du testar 😊. Med vänliga hälsningar/Sara

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.