Pesto - en ljuvlig smaksensation

Igår testade jag att göra egen pesto, något som jag tänkt göra så länge men som inte blivit av förrän nu. Det blev fantastiskt gott! Smakerna av basilika och vitlök tillsammans med parmesanost förstärks när de blandas med olivolja. Denna röra är väldigt näringstät och det kan man nästan känna på de otroliga smakerna. Roligt var också att barnen älskade det. En av dem slickade skålen där jag mixat ihop allt. Att göra egen pesto går på endast några minuter. Så här gjorde jag:RECEPT GRÖN PESTO

1 kruka färsk ekologisk basilika
1 kruka färsk ekologisk persilja (kan uteslutas)
1 liten ekologisk vitlöksklyfta
50 gram ekologiska pinjenötter (eller ekologiska naturella cashewnötter)
2 dl riven ekologisk parmesanost
oraffinerat havssalt
lite pressad ekologisk citron
1 dl kallpressad ekologisk olivolja

Gör så här:

- Skala och hacka vitlöken fint.

- Lägg alla ingredienser förutom oljan i en hög glasburk som är tillräckligt stor för att få ned din stavmixer i. 

- Mixa ihop lätt och tillsätt sedan oljan, lite i taget, och fortsätt mixa. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft. 

Om du vill kan du lägga till en kruka med ekologisk färsk persilja. Tillsätt i så fall 1/4 deciliter extra olivolja.

Vi åt peston till en glutenfri pasta, men den passar också perfekt till att dippa grönsaksstavar i eller som ett tillbehör till andra rätter. Det är även väldigt gott som pålägg på t ex lite glutenfritt fröknäcke eller en skiva surdegsbröd. Du kan också servera den på julbordet.


Enjoy!

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.