Mitt dilemma

Jag kan ofta känna mig rätt så splittrad över en grej med Saras Eviga. Mitt mål och mitt fokus med både bloggen, Instagram och Facebook är att inspirera till en mer hållbar livsstil med mindre skadliga kemikalier i vardagen. Ganska ofta händer det att jag tipsar om saker som man kan köpa som är bra ur dessa två perspektiv (hållbart och kemikaliesmart). Det känns konstigt ibland, då huvudpoängen med en hållbar livsstil bland annat innebär att sänka konsumtionstakten. Att sluta köpa så förbaskat mycket grejer eftersom det är en stor bidragande orsak till att vi håller på att ta kål på vår planet.

Idag konsumerar jag extremt mycket mindre än för några år sedan. Jag får inte längre en kick av att köpa saker som jag kunde få innan eftersom jag numera vet den tråkiga baksidan med ett sånt köpbeteende. Det går inte längre att njuta av något som jag vet är så vansinnigt fel. Men jag har trots det ändå aldrig låtit min hållbara livsstil bli ett hinder för mig där jag slår knut på mig själv bara för att undvika köp. Behöver vi något så köper vi det. Att leva hållbart får och ska inte vara för krångligt, för då tappar vi lusten och struntar helt i det. Det är den enorma överkonsumtionen som vi behöver sluta med om jordens resurser ska kunna räcka till. Att leva innebär att vi måste konsumera till en viss grad. Vi behöver mat, vi behöver kläder att ha på oss, någonstans att bo o.s.v. Och det är där jag ofta kommer in med tips och inspiration. Att visa på mer hållbara och giftminimerade val när konsumtion ändå är nödvändig.

Att tipsa om att äta mer frukt från våra egna trädgårdar är lätt. Men hur blir det när jag tipsar om saker som man köper? 

Jag utgår ofta från mig själv när jag skriver här på bloggen. Vad skulle jag vilja läsa om? Jag uppskattar när någon annan tagit reda på vart jag kan köpa de mest miljövänliga strumporna av god kvalitet så att jag inte själv behöver göra allt arbete med att leta runt när mina nuvarande strumpor gått sönder och behöver ersättas. Jag vill att det ska vara enkelt att leva hållbart - det ska vara kul och får inte bli för krångligt för då ger vi upp. Jag tänker att fler känner som jag och därför blir det en hel del tips från mig om vart du kan köpa än det ena än det andra, framförallt på mitt Instagramkonto. Men jag känner mig kluven ibland och rädd att jag kanske uppmuntrar folk till ännu mer konsumtion. Förstår ni hur jag tänker? Hur tänker ni? Lämna gärna en kommentar så jag får veta hur era tankegångar går. Vill ni fortsätta få tips på bra alternativ eller blir det för mycket fokus på att köpa mer prylar tycker ni? På nåt sätt tänker jag att det ändå är så här jag bör agera, men i perioder känns det som att allt jag tipsar om är saker som är bra att köpa. Men de är ju bara bra att köpa om du verkligen behöver dem. Det blir ju helt galet om du går och köper de där strumporna jag tipsar om när du redan har strumplådan full där hemma.

Att leva hållbart är roligt. På bilden syns grönkål, närodlad och ekologisk. På fötterna har jag skor som är vegetabiliskt garvade och miljömärkta med EU`s Ecolabel. Byxor är GOTS-märkta och jackan är från tiden innan jag blev miljömedveten. Den har hängt med i 7 år. Jag vill kunna fortsätta att ge tips på hållbara och kemikaliemarta produkter men vill inte att det ska leda till överkonsumtion.

För mig innebär det att leva hållbart bland annat att välja second hand i första hand när jag köper mina och barnens kläder, att välja GOTS-märkt de få gånger när jag köper nya kläder, att välja ekologiskt i matvaruaffären, att välja produkter som är så giftminimerade som bara är möjligt och att inte köpa mer än jag behöver. Det resulterar bland annat i att jag värdesätter maten jag köpt hem på ett annat sätt än tidigare, vilket i sin tur resulterar i att vi har väldigt lite matsvinn (jag har svårt att slänga mat som jag vet odlats med omtanke om vår miljö), och min garderob är inte knökfull med kläder utan innehåller endast de kläder som jag verkligen gillar och trivs i.

Jag har aldrig känt det som en uppoffring att konsumera mindre. Det är tvärtom en av de saker som ger mig en djupare mening med mitt liv, som gör att jag känner att mitt liv gör skillnad. För det gör det. Varje människas steg mot en mer hållbar värld gör ENORM skillnad. Och både stora och små steg räknas. Glöm aldrig det.

___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

10 kommentarer:

 1. Jag gillar dina tips! Om vi väljer att köpa eller inte är ju inget ansvar du ska ta på dig 😉. Var o en har ansvar för sig och personligen uppskattar jag att minnas/kunna gå tillbaka, till dina tips när behovet uppstår för oss. Fortsätt du med samma upplägg som tidigare 🙏🏻💕

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig. Det verkar som att de flesta tycker lite lika som dig, d.v.s att jag ska fortsätta att ge tips på hållbara och giftminimerade alternativ. Men även att påminna om att inte överkonsumera. Tusen tack för att du tog dig tid att svara! :-)

   Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 2. Du inspirerar mig jättemycket. Jag är så glad att jag hittade din blogg och är väldigt tacksam för de tips du ger om bra produkter. . Du gör det på ett så fint icke-påprackade sätt och du känns så ärlig. Jag är superimponerad av att du till och med köpte klänning på second hand när du var på middag med kronprinsessan - och så fantastiskt fin du var! Hoppas du orkar fortsätta och att du fortsätter att rekommendera produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad glad jag blir. Tack för dina synpunkter och tack för de vänliga orden. Då fortsätter jag i samma anda :-) Ha en riktigt fin dag. Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 3. Du inspirerar mig jättemycket. Jag är så tacksam för de tips och råd som du ger. Du känns väldigt äkta och icke-påprackade. Hoppas du orkar fortsätta och att du fortsätter att rekommendera produkter❤️

  SvaraRadera
 4. Nej, fortsätt tipsa! De som läser har ju ändå något intresse för hållbarhet och väldigt få av dessa skulle ju "rusa iväg" och köpa bara för att man blivit tipsad. Jag spar tips i min mobil och är perfekt att titta på när det är dags för ett köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du känner så. Det är den reaktion jag fått från de allra flesta så jag tänker att jag fortsätter i samma anda som tidigare :-). Önskar dig en trevlig helg! Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 5. Jag har börjat avfölja företag på Instagram just pga all uppmuntran från de att konsumera. Det är som att det är helt okej att köpa allt möjligt bara det är ekologiskt. Det dyker ständigt upp nyheter, speciellt på leksaks- och klädfronten.

  Jag tycker ändå om tips på hållbara alternativ och försöker själv inspirera andra genom att visa produkter - matlådor i glas, vattenflaskor i rostfritt osv. Har börjat köpa alla presenter till barnens kompisar ekologiskt eller förbrukning för att inspirera. Ibland åker ett visitkortet från företaget med ;)
  Det jag kan känna med dina inlägg är att det ibland är svårt att göra vissa saker pga ekonomin...vi har inte råd med vissa av de produkter du använder och då känns det lite trist. Då blir tipset inte för alla. Men man får ju tänka att var och en gör det de kan utifrån sina förutsättningar :)
  Så jättebra att du finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för dina tankar och synpunkter. Jag brukar säga att kemikaliebanta inte ska kosta en massa pengar, men visst kan det vara så ibland att vissa av de saker jag tipsar om kostar en del och jag är medveten om att inte alla kan köpa. Samtidigt om jag köper ett ulltäcke, som i och för sig kostar enligt mig väldigt mycket pengar, så vill jag ändå visa på att detta alternativ finns. Det finns lika dyra alternativ som inte är varken kemikaliesnälla eller klimatsmarta som människor köper. En svår avvägning, helt klart.

   Tack för din input. Mvh /Sara

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.