Hållbara skor

I lördags besökte jag Kavats butik i Kumla. Jag har länge längtat efter att få äga ett par egna Kavat-skor. Jag har kollat på nätet, provat i butik, och drömt om att äga ett par egna ekologiska miljömärkta Kavat-skor. I helgen har jag haft min mamma på besök och vi beslutade att göra en utflykt av det hela, så vi tog barnen och åkte tåg till Kumla och promenerade sedan några kilometer ut till Kavats Outletbutik.

Jag hade redan innan så gott som bestämt mig för att köpa ett par Kavat av modellen Bodås som är en chelseaboot, men när jag testat den tidigare så kändes den lite stor och klumpig över foten så jag var ändå lite tveksam. Men till min stora glädje så fanns samma typ av sko fast med dragkedja på insidan och med en smalare översida på skon. Vad som var ännu bättre var att den fanns i min storlek och inne på själva outleten för mer än halva priset, 799 kronor istället för 1695 kronor.
Jag känner mig så där barnsligt nöjd över dessa skor. Kavats skor märkta med Eco Performance Leather är kromfritt och istället vegetabiliskt garvat. Krom är det vanligaste formen av garvning, men den är också mycket giftig och skadar framförallt de som arbetar med själva framställningen, men också är krom en mycket stor miljöbov. Så för mig var det viktigt att hitta ett par skor som istället var vegetabiliskt garvade. Dessa skor är dessutom miljömärkta med EU Ecolabel. Alla Kavats skor är fria från perfluorerade ämnen. Kavat har också en fin service att det går att lämna in sina slitna skor för att sula om dem när de slitits, så att istället för att behöva köpa nytt kan reparera de gamla man har.

Till skorna köpte jag Kavat Eco Wax för att smörja lädret med. Det är helt naturligt och innehåller vegetabiliska extrakt som kåda, karnaubavax och vegetabilisk olja från ringblommor.

Dessa skor har riktigt bra kvalitet som jag hoppas att de ska få tjäna mina fötter i många, många år framöver.

Jag gissar att även denna modell med dragkejda på insidan var en utgående modell och därför reades ut på deras outlet med mer än 50% rabatt. 

Jag gillar att de var så smala över foten, vilket ger ett mycket nättare intryck. 


Dessa skor ska få bli mina trogna tjänare i många år framöver.

Jag fyndade även dessa fina skor till vår 6-åring, med över 60% i rabatt då det var det sista paret av denna modell. Två minuter innan vi kom in i butiken så hade personalen ställt ut dem och de liksom bara väntade på oss, och passade perfekt i storleken. När storasyster har vuxit ur dessa kan lillasyster ta över och använda dem. 

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.


CONVERSATION

7 kommentarer:

 1. Very nice and very stylish, even though they are ecological. Well done, the photos are very nice with the autumn leaves.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you, Tata! I think they are nice and stylish BECAUSE of the fact that they are organic. :-) Best regards /Sara

   Radera
 2. Vilka snyggingar! Och vilka fantastiskt fina bilder :-)

  Jag är också ute efter ett par boots/låga stövlar, men vill gärna ha med ullfoder då jag är ute mycket och fryser grymt om fötterna... Vet du om Kavat har det?

  Kram Therése

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese! Kavat har bland annat dessa: http://www.kavat.se/collections/dam/products/tore-sr-ep-lightbrown, men där är prislappen ännu högre. Kanske går de att hitta sedond hand? Allt gott! Kram /Sara

   Radera
 3. Hej! Superfina skor :-) du har inte tips om någon bra hållbart producerad vinterjacka också? Kram Magdalena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magdalena. Tyvärr har jag mindre koll på bra val när det gäller jackor då jag själv inte köpt någon vinterjacka i år. Jag vet att bloggen Good Enough Tess gjort en listan på vilka vinterkläder som inte innehåller perfluorerade ämnen. Här kan du läsa det inlägget: http://goodenoughtess.blogspot.se/2015/10/barnvanliga-vinterklader.html. Det gällde barn-ytterkläder men jag gissar att samma gäller för de olika företagen när det är vuxenkläder också. Hoppas att det kan ge dig en liten fingervisning om vart du kan börja leta vinterjacka. Stort lycka till och berätta gärna sen vad det blev för jacka :-) Med vänliga hälsningar /Sara

   Radera
 4. Tack för tipset! ska kolla upp det. Har haft fullt upp, så har inte blivit någon jacka än. Har funderat på en fjällräven. Tror de är ganska bra alternativ =)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.