Shepherds pie

Här kommer ett middagstips. En mättande gratäng som räcker till en familj på fyra och dessutom ger flera matlådor under de kommande dagarna. Den innehåller en hel del fett vilket jag gillar. Jag har mer och mer lagt om min kost till att äta en högfettskost (s.k ketogen kost) och försöker minska ned rejält på kolhydraterna. Det håller mitt blodsocker så myckt mer stabilt än tidigare då jag tidigare ofta kände mig orkeslös och humöret var svajigt varje gång det började närma sig lunch eller middag.

Receptet googlade jag först fram här men som vanligt gör jag om och lägger till för att få till det på det sätt jag vill ha det.

Som de flesta som följt mig ett tag vet så föredrar jag mat från rena råvaror med minimalt med tillsatser och tillsatt socker. I detta recept finns lite worchestersås samt lite soja, som annars är sånt som jag inte använder i min matlagning. Båda innehåller t ex tillsatt socker. Jag har dock inte varit kreativ nog att själv hitta några bra ersättare som inte innehåller socker, så i väntan på att jag kommer på bra alternativ kryddning så får receptet stå kvar så här. Kanske har någon av er läsare tips på vad jag kan tillsätta i köttfärsen för att få ungefär samma smak om jag tar bort worchestersåsen samt sojan? Som alltid försöker jag inte att vara nitisk och slå knut på mig själv för att alltid göra bra val till 100% utan känner ändå att receptet till allra största delen innehåller det som jag vill äta.

Ett tips är att vänta med att servera gratängen efter att den fått stå till sig efter att den gräddats. Minst en halvtimme men gärna uppemot en timme. På så sätt sätter sig smakerna och potatisen svalnar något vilket är riktigt bra för att undvika de snabba kolhydraterna. Potatis innehåller nämligen mycket socker då den äts varm, men som likt trolleri förvandlas till riktigt nyttiga fibrer då den svalnat lite. Fibrerna räknas som resistent stärkelse och de är så motståndskraftiga att de inte bryts ned i tunntarmen utan kan färdas ända ned till grovtarmen för att bli till mat åt de goda bakterierna. Så tänk gärna på att låta din potatis svalna något och ät den inte kokhet för då innehåller den mest socker.RECEPT SHEPHERDS PIE

Potatismoset:

800 gram ekologisk potatis
2 dl ekologisk grädde
1 ekologisk äggula
50 gram ekologiskt smör
2 dl finstrimlad ekologisk purjolök (det motsvarar ca 1/2 purjolök)
200 gram riven ekologisk ost, gärna med mycket smak / lagrad
oraffinerat havssalt

Köttfärsen:

500 gram ekologisk nötfärs (vi köper närproducerat ekologiskt naturbeteskött från Hammar Säteri)
1 burk ekologiska krossade tomater
2 msk worchestersås
1 msk ekologisk soja
1 ekologiskt ägg

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en gratängform med smör eller kallpressad rapsolja.

Koka potatisen med skal på, eftersom mycket av näringen sitter i skalet. När det kokat klart, häll bort vattnet. Låt stå en stund innan du mosar med skal och allt med en potatispress. Häll sedan i smöret, grädden, äggulan och finhackad purjolök samt hälften av den rivna osten. Äggvitan brukar jag spara i ett glas och använda morgonen efteråt i en smoothie.

Stek nötfärsen och blanda i övriga ingredienser utom ägget. Låt stå och puttra medan potatisen kokar. Avsluta med att kläcka i ägget och rör om.

Lägg köttfärsen i botten av gratängformen. Lägg på potatismoset och bred försikigt ut det så det täcker köttfärsen likt ett täcke. Här brukar jag använda en slickepott. Avsluta med att strö över resten av den rivna osten. Grädda i ugn i 30 - 40 minuter tills gratängen fått en fin gyllenbrun färg.

Låt sedan gratängen gärna stå, minst en halvtimme men gärna uppemot en timme innan den serveras. Servera med en god sallad till.

När jag blandat vad jag vill ha i salladen så saltar jag rikligt med oraffinerat havssallt (detta). Sedan tar jag en skvätt vitvinsvinäger eller pressar citron över. Sist avslutar jag med att ringla ordentligt med en riktigt fin kallpressad olivolja. Jag tycker salladen blir godast om den får stå och gotta till sig i en halvtimme innan vi äter. ___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag riktar mig både till privata grupper och offentlig sektor. Jag ger även inspirationsföreläsningar inom hållbar livsstil samt kostens betydelse för hälsan. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.